Interjú Szarka Tímea belsőépítésszel

Szarka Tímea belsőépítész munkanapjainak egy részében irodatereket tervez, máskor pedig egy Kozma-villa íveit rajzolja újra. Útja a pécsi egyetemről, nagy mesterek és meghatározó feladatok mellől vezetett az irodadesign és -kivitelezés mára megkerülhetetlen cégéig. Interjúnk az OCTOGON Deco 2023/2-es lapszámából.

 

 

Egy hosszú pénteki munkanapod kezdődik a mi beszélgetésünkkel. Min dolgozol most?

Napjaim nagy részét a FITOUT Zrt. munkatársaként töltöm head of design pozícióban. Most egy nagyon izgalmas időszakban vagyunk. Idén húszéves a cég, ahol nemcsak belsőépítészettel, hanem arculattervezéssel is foglalkozom. Jelenleg két futó projektem van: egy családi ház belső tereit és az irodánk open-office tereit gondolom újra. Ezzel párhuzamosan a születésnapunk apropóján egy tíz állomásos mini roadshowt szervezek azokban a budapesti irodaházakban, ahol intenzíven jelen voltunk az elmúlt évtizedekben – ehhez kapcsolódóan egy Piaggio moped kismotor átalakításával is foglalkozom, illetve az egész 20. évfordulós kampányt én viszem.


Mióta dolgozol a FITOUT-nál?

Több mint tizenegy éve vagyok a cégnél: csapatunkkal kész terveket valósítunk meg ismert belsőépítészek elképzelései alapján. Emellett vannak olyan projektek, amelyeket házon belül, a szakági tervezőkollégáimmal készítünk. Az elmúlt tíz év számomra legkomplexebb projektje a saját irodaházunk, a Ferrum Irodaház közös tereinek, a mi irodaterületünknek, és az összes beköltöző bérleménynek megtervezése volt. Az irodánk egy 450 négyzetméteres bérlemény a legfelső szinten, ami ráépítésként valósult meg. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy 2019-ben elnyertük vele az Év Irodája szakmai díjat. A közös terek és a mi irodaterünk mellett az összes bérlemény kialakítását is a FITOUT valósította meg design& buildben. Az irodaprojektek mellett dolgoztam kávézó – étterem, apartmanok, családi ház, nyaraló tervezésén és a belvárosi Hajas Szalon is az én terveim szerint alakult át.

Tavalyi FITOUT Design&Build projekt, a 600 m2-es KÉSZ-METÁLTECH iroda, ami az Év Irodája 2022-es szavazáson shortlistre került, és hamarosan kiderül, hogy díjazott lesz-e. Fotó: Palkó György

Az irodapiacon gyorsan változnak a dolgok. Hogyan hozható ez a munkádban összhangba a fenntarthatósággal?

A FITOUT két évtizedes működésének egyik kulcsa, hogy gyorsan reagálunk mindenre, ha nagy projekteket nyerünk, akkor arra is fölkészülünk, hogy sikeresen teljesítsük. A rugalmasság a legfőbb jellemzőnk, és erre nagyon büszkék vagyunk. Azt tapasztaljuk, hogy egy irodatérben maximum 5-8 évig marad egy-egy cég, nincs olyan, ahol ennyi idő alatt ne lennének nagyobb változások. Az irodaterek élete tehát elég rövid, ezzel szemben a lakóingatlanoknál az a célom, hogy minél inkább időtálló designt tervezzek. Ezeknél fontos számomra, hogyha más tulajdonosi körbe is kerül egy lakás, ház vagy épp nyaraló, akkor az általam tervezett megoldások, átíveljenek az épület különböző időszakain.


Ha jól tudom, van egy saját ingatlanod is, amelyik igazi értékmentő-újrateremtő munka. Mesélnél erről?

2021 júniusában találtam meg azt a lakást, ami egy számomra nagyon különleges épületben van: Kozma Lajos tervezte a házat a Stefánia út egyik telkének belső, csendesebb részére. Hosszú, sok szerkezeti átalakítással járó folyamat volt a felújítás, de a célom az volt, hogy a Kozma-múlthoz méltóan, az eredeti megoldásokat állítsam vissza. A bejárati ajtó mellett például betonkozmetikus reprodukálta a csempét, ami nagyon szép lett, és sikerült visszaállítani a régi állapotát.
 

A szecessziós stílusban épült Földtani Intézet szomszédságában alakult át a Kozma Lajos tervezte art deco épületben Szarka Tímea saját lakása. Fotó: Palkó György

Kanyarodjunk vissza egy kicsit a karriered elejéhez, hogyan lettél belsőépítész?

Pécsre jártam egyetemre, itt tanultam építész szakon. Pelényi Margitnál töltöttem a gyakorlati időmet – sokat adott, hogy egy Ybl-díjas építész mellett tanulhattam. Az egyetem elvégzése után a 3h Építészirodában dolgoztam két évig, a szintén Ybl-díjas házaspár, Gunther Zsolt és Csillag Katalin mellett – náluk közel kerültem a belsőépítészeti tervezéshez. Az itt eltöltött két év alatt igazán színvonalas projekteken dolgozhattam, például hazai és nemzetközi tervpályázatokon, a Medve utcában található Geometria irodaházon és nem utolsó sorban a pannonhalmi bazilika belsőépítészeti tervezésén, ami John Pawson brit építész nevéhez köthető. Mivel egy ilyen szintű szakrális tér belső világát több száz évente alakítják át, büszke vagyok, hogy részese lehettem ennek a projektnek.


Hogyan kerültél a FITOUT-hoz?

A 2008-as világgazdasági válság után sodort az élet a céghez. Itt a kivitelezői oldal munkájának irányításában testközelből láthatom a tervek megvalósulását. Ez egy nagyon változatos, izgalmas terület. Kint a helyszínen találkozom a szakemberekkel, ahol a problémákat személyesen tudjuk megoldani. Ebből nagyon sokat tanultam, a problémamegoldó készségem minden nap fejlődik, vagy mondjuk inkább úgy, hogy folyamatosan próbára van téve.
 

Fényárban úszik a klasszikus utcafronti épület mögött felépült új társasházi épülettömeg. A hátsó kertre néző 45 m2-es lakás konyhája nem uralja a teret, letisztul díszletként öltözteti a nappali–konyha–étkező hármas közösségi terét. Fotó: Jaksa Bálint

Az apró részleteket végig kell vinni, és én az a típus vagyok, aki addig megy, amíg meg nem találja azt a kis megoldást, részletet, ami ott hiányzik. Később ez lehet a projekt egyedisége, legnagyobb értéke.


Ennyi minden mellett van egyáltalán szabadidőd?

Hosszú időszak volt, amikor sokat dolgoztam, és nem volt egyáltalán szabadidőm. A saját projektek is sok időt vettek el. Mostanra ez más lett: a belső terekből sikerül kiszakadni, kirándulni, túrázni, és idén elkezdtem síelni tanulni. A párom mellett ismerkedem a falmászás és sziklamászás rejtelmeivel. Ez teljesen más koncentrációt igényel, mint valaminek a tervezése, irányítása – tanulom, élvezem ezt is, kis lépésekben.
 

A budaörsi sziklák őrzik a Fügefa utcában élő család nappaliját. Fotó: Jaksa Bálint

 

Szarka Tímea | Behance | Instagram

 

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

BEST OF DECO 2022 | Szuper budai lakás
  • 2023-01-02 11:00
  • Deco

BEST OF DECO 2022 | Szuper budai lakás

A CasaLinda Stúdió tervezésében.

Ősfák árnyékában
  • 2022-11-30 09:00
  • Deco

Ősfák árnyékában

Kortárs mediterrán a magyar tenger partján.

Hirdetés