• 2021-09-29 08:00
  • Deco

Hruscsov a hálóban


A Weiner Judittal közösen tervezett lakásbelsők egyfajta galériaként is tükrözik Weiler Péter látásmódját.

Weiler Péter alkotásaiban a pop-art jegyek, vagy a rendszerváltás előtti időszak ikonikus figurái és élethelyzetei éppúgy megjelennek, mint napjaink problémái – ezúttal Weiner Judittal közösen tervezett lakásbelsői egyfajta galériaként is tükrözik egyéni látásmódját. Cikkünk az Octogon Deco 2020/4. lapszámából.

Weiler Péter képzőművész munkáiban az élénk színhasználatnak és az erős gesztusoknak központi szerep jut, legyen szó festményről vagy épp egy budapesti polgári lakásról, ahol mindez átgondolt térrendezéssel párosul. Mivel az alkotó számára az étkezés és a főzés már csak közösségi és társas jellege miatt is kiemelt jelentőséggel bír, ezért a lakáson belül is tágas teret nyert a konyhaszigettel kiegészített konyha-étkező.

A budapesti életstílus jelenik meg a konyhában, egyrészt a helyszínt jelölő Szabadság-szobor ikonikus alakjával, és az egykori Paprika étterem neonjával, de a retrót erősítendő színes öltözőszekrények és egy bicikliből készült egyedi lerakóasztal is elfért a modern térben.

Míg a festmények élénk tónusai, merész, tiszta színei a konyhasziget körül sorakozó székeken térnek vissza, ellenpontozásként a beépített konyhabútor és a hozzá tartozó sziget is homogén, fekete frontokat és felületeket kapott. A mennyezetbe süllyesztett, karakteres, geometrikus vonalakba rendezett világítás mellett, a belső udvarra néző helyiséget modern, letisztult függesztékek és olyan stílusos kiegészítők teszik egyszerre világossá és hangulatossá, mint az egykori Paprika étterem világító neonfelirata.

Weiler Péter szemléletmódjának fontos részét képezi az upcycling: azon alkotói folyamat, amelyben az újraalkotás magasabb értéket képvisel korábbi önmagánál. Ez történik egy átlagos neonfelirattal, vagy épp hétköznapi emberek összegraffitizte felülettel is, amint személyes térbe kerül.

A színeket tekintve erőteljes kontrasztokra épülő belső terekben a geometrikus jelleg is több helyen hangsúlyos szerephez jut, ilyen a konyha-étkező mennyezeti és függesztett világításrendszere vagy a házikót formáló ágykeret is a vendéghálóban.

Szintén a fehér és a szürke-fekete alaptónusok gondoskodnak arról, hogy az élénk festmények és más dekorációk hangsúlyosan érvényesüljenek a nappaliban és a hálószobákban. Azonban az alapvetően fegyelmezett, modern stílus valójában a lakás szinte minden pontján emocionális elemekkel töltődik fel. Ennek egyik leglátványosabb, már-már túlfűtött megnyilvánulása a nappaliban található graffitifal, azaz a Sziget Fesztiválon készült művészeti projekt: a látogatók elhelyezhették saját graffitijüket az adott felületen, ami itt markáns vizuális elemmé vált, ugyanakkor tolóajtó is egyben.

Egyszerre drámai és játékos a fekete-piros kontrasztjára épülő hálószóba.

Mindemellett további ötletes belsőépítészeti megoldásokban is bővelkedik a lakás. Ilyen többek között a második fürdőszoba, aminek a főhálóban találtak helyet, és áttetsző, színes falaival egyfajta átmeneti teret képez, erőteljes határok nélkül, és belülről nézve színes fényjátékokkal dobja fel a leválasztott helyiséget. Csak a kettő együtt, a kérdéseket felvető festmények és a gageket is bátran bevállaló belső terek, mint konkrétumok alkotnak egészet – meghagyva és megengedve az egyéni válaszadások lehetőségét.

 

Még több fotóért katt a képgalériára!


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Balatonoffseason x Weiler Péter | Magyar Tenger Társasüdülő

Balatonoffseason x Weiler Péter | Magyar Tenger Társasüdülő

Így fest a rendszerváltás a magyar tenger partján

Műtárgyak fehér háttérrel
  • 2023-06-21 09:00
  • Deco

Műtárgyak fehér háttérrel

Weiler Péter kortárs művész „white-cube galéria” jellegű otthona

A legdrágább magyar díszpárnák

A legdrágább magyar díszpárnák

Weiler Péter képzőművész először használta arra a blokklánc technológiát, hogy lakberendezési tárgyakat állítson elő.

Hirdetés