Már nyomtatnak is szélturbinát

Sokkal hatékonyabbá válnak így a szélerőművek.

Szó szerint magasabb szintre emelheti a szélturbinák gyártását a 3D nyomtatás: ha a jelenleg használt lapátokon és generátorokon nem is fejlesztünk, többet termelhetnek, ha magasabban dolgoznak. Mindez azonban csak nyomtatással oldható meg költséghatékonyan, és a többlettermelésen túl más járulékos előnye is van.

Tavaly októberben készült el az első 3D-nyomtatott szélturbina, egy tíz méter magas tesztpéldány. A gyártó a COBOD cég volt, amely két partnerével – General Electric, LafargeHolcim – konzorciumban jelentős lépésre készül az iparágban. A GE számításai szerint egy 80 magasan lévő generátor 160 méter magasan, a stabilabb szélben 33 százalékkal többet termelne, ami évente mintegy 5 GWh többletet (összesen nagyjából 20 GWh-t) jelentene.

Vagyis a magasabbra épített szélturbina akkor is hatékonyabb, ha amúgy a lapátokon és a generátoron nem fejlesztenek semmit. Ez a probléma viszont csak 3D nyomtatással oldható meg költséghatékonyan.

A konzorcium 200 méter magas tornyok építését tervezi, összehasonlításképp a magyarországi szélkerekek jellemző magassága (lapát nélkül) 100 méter. De maradjunk csak a 3D előnyeinél! Jelenleg a tornyok előregyártott elemekből készülnek, ezeket a helyszínre kell szállítani, ami korlátot jelent a méret tekintetében, elsősorban a 4,5 méter átmérőjű alsó gyűrűknél. A nyomtatás esetében viszont a helyszínen készülhet el a szélturbina.

De további járulékos előnyök is vannak: azonos területen, azonos számú szélturbinával több áramot lehet termelni; ha a technológia fejlődik, kevesebb emberrel, olcsóbban is kivitelezhető lesz; és végül előnyt jelent maga a szállítás is, amennyiben elég egyetlen 3D-nyomtatót a helyszínre szállítani, nem kell egyesével odavinni minden szélturbinát.

Konkrét határidő nincs az első 200 méter magas erőműhöz, de úgy számolnak, hogy a technológia öt-tíz éven belül válhat igazán hatékonnyá. A prototípust megépítők képest kisebb személyzetre lesz szükség, dolgoznak az beton-alapú kompozit anyag olcsóbbá és erősebb változatain, és maga a 3D-nyomtató berendezés is hatékonyabb lesz.

Azt pedig, hogy 3D nyomtatással már épület, komplett falu, és vízen úszó ház is készült, már tudják az olvasóink. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A szélturbinák lapátjainak feketére festése jelentősen csökkenti az elhullott madarak számát

A szélturbinák lapátjainak feketére festése jelentősen csökkenti az elhullott madarak számát

A szárnyasok nem mindig érzékelik az előttük álló akadályokat, ami megnöveli az ütközések veszélyét.

85 000 kilogramm újrahasznosított anyagból készült a Nike párizsi üzlete

85 000 kilogramm újrahasznosított anyagból készült a Nike párizsi üzlete

Sokkal több mint bolt, környezettudatos gondolkodásra is nevel.

Átvették a vezetést a megújuló energiaforrások az európai villamosenergia-termelésben

Átvették a vezetést a megújuló energiaforrások az európai villamosenergia-termelésben

Mindez a nap- és szélenergia előretörésének köszönhető.

Hirdetés