A szárnyasok nem mindig érzékelik az előttük álló akadályokat, ami megnöveli az ütközések veszélyét.

Hirdetés

A Norvég Természetkutató Intézet (Norwegian Institute for Nature Research) tudósai a Smola-szigeten végeztek kísérletet, amelyben azt vizsgálták, hogy négy befestett szélturbina hány madarat ölt meg a nem változtatott szomszédos turbinákkal szemben. A végeredmény döbbenetes: a szélturbina négy fehér lapátja közül akár az egyiknek a feketére festése is 72 százalékkal csökkenti az elhullott madarak számát.

A festés előtt a turbinák hat olyan fehérfarkú rétisast öltek meg, amelyek impozáns, 2,43 méternél hosszabb szárny fesztávolsággal rendelkeztek, de a festést követően egyet sem - számolt be a kísérletről a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség.

A tudósok a madártetemek felkutatására kiképzett kutyák segítségével rendszeresen kiértékelték a turbinák alatti területet. Ezt hét és fél éven keresztül folytatták a lapátok átfestése előtt, majd három és fél évig a festést követően. A kutatásba bevont nyolc szélturbina alatt – négy festett és négy festetlenül hagyott – 2006 és 2016 között összesen 1275 keresést folytattak le, összesen 82 tetemet találtak.

A statisztikai elemzés azt is visszaigazolta, hogy a madarak közül a ragadozómadarak számára jelenti a legnagyobb előnyt a lapátok lefestése.

A Londoni Közgazdaságtudományi Főiskola (London School of Economics) 2014-ben készített tanulmányában úgy becsülték, hogy az Egyesült Királyságban évente akár 106 000 madár halálát is okozhatják a szélturbinák.

Azt is megállapították, hogy bár a festett szélturbináknál csökkent az elpusztult madarak száma, ez nem váltott ki emelkedést a szomszédos helyszínek eseteinek számában. A kutatók arra következtettek, hogy a festett lapátok hatását a mozgás elmosódásnak (motion smear) nevezett jelenség váltja ki. Ez azt jelenti, hogy bár a madaraknak kivételesen éles a látása, a forgó lapátok láthatatlanok maradnak számukra, hiszen egy nyílt területen belül a madarak nem mindig érzékelik az előttük álló akadályokat, ami megnöveli az ütközések veszélyét.

Forrás: Magyar Napelem Napkollektor Szövetség
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Már nyomtatnak is szélturbinát

Már nyomtatnak is szélturbinát

Sokkal hatékonyabbá válnak így a szélerőművek.

Rekordméretű szélturbinát építhet a Siemens Gamesa

Rekordméretű szélturbinát építhet a Siemens Gamesa

Az alapkapacitás 18 ezer átlagos európai háztartás energiaigényét képes fedezni.

Miért fontos az irodai zajcsökkentés?

Miért fontos az irodai zajcsökkentés?

Az egyterű irodákban az általános zajnak is lehet pszichére káros hatása, de szerencsére van megoldás. 

Hirdetés