A szárnyasok nem mindig érzékelik az előttük álló akadályokat, ami megnöveli az ütközések veszélyét.

A Norvég Természetkutató Intézet (Norwegian Institute for Nature Research) tudósai a Smola-szigeten végeztek kísérletet, amelyben azt vizsgálták, hogy négy befestett szélturbina hány madarat ölt meg a nem változtatott szomszédos turbinákkal szemben. A végeredmény döbbenetes: a szélturbina négy fehér lapátja közül akár az egyiknek a feketére festése is 72 százalékkal csökkenti az elhullott madarak számát.

A festés előtt a turbinák hat olyan fehérfarkú rétisast öltek meg, amelyek impozáns, 2,43 méternél hosszabb szárny fesztávolsággal rendelkeztek, de a festést követően egyet sem - számolt be a kísérletről a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség.

A tudósok a madártetemek felkutatására kiképzett kutyák segítségével rendszeresen kiértékelték a turbinák alatti területet. Ezt hét és fél éven keresztül folytatták a lapátok átfestése előtt, majd három és fél évig a festést követően. A kutatásba bevont nyolc szélturbina alatt – négy festett és négy festetlenül hagyott – 2006 és 2016 között összesen 1275 keresést folytattak le, összesen 82 tetemet találtak.

A statisztikai elemzés azt is visszaigazolta, hogy a madarak közül a ragadozómadarak számára jelenti a legnagyobb előnyt a lapátok lefestése.

A Londoni Közgazdaságtudományi Főiskola (London School of Economics) 2014-ben készített tanulmányában úgy becsülték, hogy az Egyesült Királyságban évente akár 106 000 madár halálát is okozhatják a szélturbinák.

Azt is megállapították, hogy bár a festett szélturbináknál csökkent az elpusztult madarak száma, ez nem váltott ki emelkedést a szomszédos helyszínek eseteinek számában. A kutatók arra következtettek, hogy a festett lapátok hatását a mozgás elmosódásnak (motion smear) nevezett jelenség váltja ki. Ez azt jelenti, hogy bár a madaraknak kivételesen éles a látása, a forgó lapátok láthatatlanok maradnak számukra, hiszen egy nyílt területen belül a madarak nem mindig érzékelik az előttük álló akadályokat, ami megnöveli az ütközések veszélyét.

Forrás: Magyar Napelem Napkollektor Szövetség
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Madarak megkomponált geometriája

Madarak megkomponált geometriája

November 10-ig látogatható a Duet with BIRDS kiállítás és vásár az E N I H O R N Showroomban.

Milyen a legújabb szélerőmű a London Eye-hoz képest?

Milyen a legújabb szélerőmű a London Eye-hoz képest?

Lélegzetelállító a szélturbinák fejlődése.

Hirdetés