Lezajlott az Otthon Budapesten / lakás és lakhatás című konferencia Budapest Főváros Önkormányzatának szervezésében, ezek voltak a legfontosabb témák.

Karácsony Gergely nyitotta meg az Otthon Budapesten / lakás és lakhatás konferenciát a Biodómban, amely május 15-16. közt zajlott. Az eseményen egy fontos bejelentést is tett a főpolgármester:

„Régóta dolgozunk azért, hogy megfizethető és energiahatékony lakhatást teremtsünk a budapestieknek. Éppen ezért létrehozunk egy társasházi épületfelújítási alapot 2,5 milliárd forint értékben, amelyet a kerületek segítségével és banki finanszírozással összesen 10 milliárd forintra fogunk kiegészíteni, hogy segítsük a budapesti társasházak felújítását.” – mondta Karácsony a megnyitóbeszédében.

Az Európai Unió fővárosai közül jelenleg a bérekhez viszonyított lakásbérleti árak Budapesten a legmagasabbak. Erre a helyzetre reflektál a Budapesti Lakásügynökség, melynek célja egy új lakhatási modell kiépítése. A Fővárosi Önkormányzat hosszú ideje dolgozik olyan együttműködés elindításán, mely révén bővíteni tudják a biztonságosan és megfizethetően bérbevehető lakások számát Budapesten. Ennek az eszköztárnak az egyik eleme, hogy hasznosítási célból bérbe vesznek lakásokat, amelyeket aztán bérbe adnak.

Jelenleg olyan magántulajdonosoknak kínálják a szolgáltatásokat, akiknek lakható állapotú lakásuk van, de bármilyen okból nem tudnak foglalkozni a bérbeadással járó feladatokkal. A Lakásügynökség közhasznú házkezelő. Jelenleg 20-100 négyzetméter nagyságú, lakható állapotú magánlakásokat keresnek Budapest teljes területén, melyekre ingatlankezelési együttműködéseket nyújtanak és bérbeadnak. Az eszköztáruk folyamatosan bővül: hamarosan jelentkeznek felújítási, és karbantartási ajánlattal is. 

Az AHA – Affordable Housing for All egy Európai Uniós program keretében egy olyan integrált szolgáltatási modellt dolgoz ki a főváros, amely magába foglalja egy használaton kívüli, nem lakáscélú középület energiahatékony szociális lakásokká történő skálázható átalakítását, a szociális lakáskínálat új, rugalmas és megfizethető megoldásokkal történő bővítését, valamint preventív szociális és energetikai beavatkozásokat, amelyek megfizethetőbbé teszik az otthonokat, egy egyedülálló Korai Előrejelző Rendszerre építve. A projekt keretében a bérlők bevonása és részvétele erősíti a lakók összetartozásának érzését, miközben hozzájárul az ágazat jobb fenntarthatóságához és a kiszolgáltatott emberek nagyobb mértékű befogadásához.

Az AHA innovációja egy komplex, moduláris integrált szolgáltatási modell kifejlesztésében rejlik, amelynek célja, hogy a szociális lakhatást mint egy pénzügyileg stabil, zöld és esztétikus ágazatot újra pozícionálja, vonzóvá téve azt a magánbefektetők számára is, amely által az skálázhatóvá és pénzügyileg fenntarthatóvá válik. Ennek keretében Újpesten egy használaton kívüli iskolát alakítanak át egy 26 lakásos házzá. 

Május 16-án a budapesti lakhatás tematikája került fókuszba a konferencián. Humayer Balázs, az AHA Budapest szakmai vezetője mutatta be a projektet, majd Misetics Bálint, lakás- és szociálpolitikai főtanácsadó az AHA projekt illeszkedése a Főváros városfejlesztési, lakáspolitikájába témában adott elő, őket követte Dávida Eszter (KÉK), aki a New European Bauhaus programról és annak jó gyakorlatairól beszélt. Takács Ákos (NART) a modern közösségi bérlakás építészeti jó gyakorlatait mutatta be, Kiszely Tibor az Utcáról a lakásba! Egyesülettől pedig a társadalmi és bérlői részvétel fontosságát elemezte.

A szakmai előadásokat kerekasztal-beszélgetés követte, melynek témája az önkormányzati bérlakás stigmatizáltsága volt, a résztvevők: Dávida Eszter, Takács Ákos, Kiszely Tibor és Kerékgyártó Anna (Józsefváros PH), a beszélgetést Misetics Bálint moderálta.

Ezt követően folytatódtak a tematikus előadások: a lakhatás megfizethetőségének és biztonságának javítását célzó integrált beavatkozási rendszerről tartott előadást Somogyi Eszter (MRI), majd az energiaszegénység csökkentését célzó tanácsadás és kisléptékű beavatkozások, az energiaszegénység problémája Budapesten és annak kezelési lehetőségei kerültek terítékre Illésné Szécsi Ilona (MEHI) jóvoltából; Pénzügyi fenntarthatóság felé címmel pedig Madaras-Horogh Petra (BURST) zárta ezt a részt. A második kerekasztal-beszélgetés Humayer Balázs moderálásával azt a kérdést járta körbe, hogy mitől lesz vonzó az önkormányzati bérlakhatás. Résztvevők: Somogyi Eszter (MRI), Illésné Szécsi Ilona (MEHI), Madaras-Horogh Petra (BURST) és Kiss Natália (Utcajogász).

A konferencia után közösségi placemaking eseményen vehettek részt az érdeklődők az AHA program kísérleti helyszínén, Újpesten. Az egykor bőrfeldolgozóipari szakközépiskolaként működő, mára elhagyatott épületben a Budapesti Műszaki Egyetem építész hallgatói, a Kortárs Építészeti Központ és az Utcáról Lakásba Egyesület szerveztek estig tartó programokat. Az udvaron közös bográcsozás, koncert és táncház várta a résztvevőket, az épület belső terei pedig új jelentést kaptak: a régi tornateremből buborékfoci-pályát alakítottak ki, a többi teremben lampionkészítő műhely, falfestés, könyvtár, filmvetítés, rajzverseny és egy buborékfóliával bevont „dühöngő” is helyet kapott.

Forrás: Sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kutyabarát és őszinte: új irodában a Mito
  • 2018-12-04 07:00
  • Deco

Kutyabarát és őszinte: új irodában a Mito

Az Év Irodája címet is megpályázzák.

Hallgatói központ, könyvtár és alternatív terek

Hallgatói központ, könyvtár és alternatív terek

A Budapesti Gazdasági Egyetem célja a Hallgatói és Könyvtár Központ létrehozásával egy 21. századi elvárásoknak is megfelelő multifunkcionális létesítmény kialakítása. Íme a tervpályázat nyertes koncepciója. 

Olvass a sorok között!

Olvass a sorok között!

Kihirdették az újbudai Ottlik kert című nyílt tervpályázat eredményét

Hirdetés