A legtöbb szavazat a Gondoskodó Budapest kategóriában szereplő Üres lakások felújítása és bérbeadása hajléktalansággal küzdőknek elnevezésű ötletre érkezett.

Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos részvételi költségvetésből a szavazatoknak megfelelően - hangzott el a város vezetőinek keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes emlékeztetett, a főváros egymilliárd forintot különített el olyan ötletek, fejlesztési célok megvalósítására, amelyeket a budapestiek jelöltek meg. A pénzt három csoportra osztották: az egyikre félmilliárd forintot biztosítottak, és az ebben szereplő projekteknek egész Budapestet, vagy legalább három kerületet kellett érinteniük. Ebben a csoportban két projektet lehetett kiválasztani, és ezekre maximum 250-250 millió forintot különítettek el. A másik két csoportba, amelyek keretösszege 250-250 millió forint, szociális és zöld projektek kerültek. Az egyes projektekre legfeljebb 50 millió forintot lehetett elnyerni.

A beküldött mintegy 700 ötletből 53 került szavazólistára, ezeket egy civilekből álló részvételi tanács választotta ki. A szavazás május közepétől július végéig tartott.

Karácsony Gergely főpolgármester örömtelinek nevezte, hogy a szavazásra bocsátott ötletekre 13 ezer voks érkezett. A politikus emlékeztetett, hogy választási programjukban azt ígérték, fordulatot hozzanak a várospolitikában, és "visszaadják a várost" a budapestieknek. Ennek nagyon fontos része, hogy a városvezetés a lehető legtöbb kérdésben kikéri a budapestiek véleményét. Az egyik módszer erre, hogy részvételi költségvetés keretében megkérdezik a fővárosiakat, mire költenék az elkülönített pénzt - mondta.

Kerpel-Fronius Gábor közölte, a nyertes 15 projekt megvalósításának előkészítését - az eredeti ötleteket benyújtó ötletgazdákat is bevonva - ősszel kezdi meg a főváros. 

Le Marietta, a Nyitott Budapest Társadalmi Együttműködési Osztály vezetője a nyertes projekteket ismertetve elmondta, hogy a legtöbb szavazat (3902) a Gondoskodó Budapest kategóriában szereplő "Üres lakások felújítása és bérbeadása hajléktalansággal küzdőknek" elnevezésű ötletre érkezett.

Az ötlet arra irányul, hogy a rendelkezésre álló 50 millió forintból - civilszervezeti segítséggel - önkormányzati tulajdonban álló lakások újuljanak meg az érintettek bevonásával, majd számukra történő bérbeadással.

A második legtöbb szavazatot (3614) szintén a kategória egyik ötlete kapta, amely magasabb komfortszintű és elektronikus fizetési lehetősséget biztosító közvécéket képzel el. A megvalósítására 50 millió forintot szánnak. A kategória nyertes ötletei között szerepel az állatterápiás programok megvalósítása idősotthonokban (25 millió forint), közösségi tér létrehozása mozgássérülteknek és épeknek (50 millió forint), ülőfelületek kialakítása a Duna-parti rézsűn (15 millió forint), ingyenes sportolási lehetőség, edzés biztosítása (6 millió forint), gyalogosátkelő létesítése az Astoriánál a Rákóczi úton (20 millió forint), valamint egy "legális" graffitifal létrehozása (5 millió forint).

Az Egész Budapest kategóriában az első hazai Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központ létrehozását célzó ötlet nyert. Az intézményben az autista fiatalok élethosszig tartó támogatásra és közösségre találhatnak. Ugyancsak a kategória támogatott ötlete a "Budapest peremén" rehabilitációs otthon létrehozása. Ezekre a tervek szerint 250-250 millió forintot fordítanak.

A Zöld Budapest kategória első helyezett ötlete a Városi Erdők címet viseli, és célja, hogy főleg pesti, fásítatlan erdő besorolású, nem használt, például rozsdaövezeti telkeken, városi kis erdőket telepítsenek három év gondozással. A kategória további nyertes ötletei: kerékpártámaszok, ivókutak létesítése, közösségi funkciók létrehozása a Szent István parkban, valamint a zöldebb és élhetőbb Mester utca megteremtése. A kategória öt terve egyenként 50 millió forintból valósulhat meg. A 29 millió forintos maradványösszeget tartalékként különítettek el.

A következő részvételi költségvetés ötletelési fázisa október elején indul.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nagy Csaba Prima Primissima díjas

Nagy Csaba Prima Primissima díjas

Magyar építészet és építőművészet kategóriában Nagy Csaba (Archikon) kapott elismerést. 

Európa csúcsán a Biodóm!

Európa csúcsán a Biodóm!

Európa legjobb szabadidős épülete a Paulinyi-Reith & Partners tervezte Pannon Park Biodóm. 

A világ legjobb középülete a Néprajzi Múzeum

A világ legjobb középülete a Néprajzi Múzeum

Az Európa legjobb középülete díj után a világ legjobb középülete díjat is elnyerte a Ferencz Marcel és Détári György által tervezett új Néprajzi Múzeum épülete.

Hirdetés