Hirdetés

A két kilátót modern, mégis tájba illeszkedő stílusban tervezte meg Komáromi Tas építészmérnök.

A Tisza-tó két új kilátója közül az egyik a Ravasz-háton, a másik a Csapói Holt-Tiszán található és mindkettő érdekessége, hogy csak vízen, csónakkal lehet megközelíteni őket. 

A Tisza-tó két új kilátója június 12-től fogadja a vízről érkező látogatókat. Gyalogosan nem lehet elérni őket csak motorcsónakkal, kenuval vagy SUP-pal. Egységesen 9-9 méter magasak, míg a vízszinttől 6-6 méterre lehet körbetekinteni a tájon, írta meg az ilovetiszato.hu

A Csapói Holt-Tiszán megépült kilátó környékén korábban már állt egy kilátó, így a Tisza-tónál régóta vízitúrázók szinte pontosan tudni fogják a helyét. Kikötni egy stégen lehet majd és a nádason keresztül, távol a fáktól egy pallóúton lehet bejutni a kilátóra, ahonnan a Poroszlói-medencét, illetve a Csapói Holt-Tiszát lehet belátni. A madarászok számára ismét közkedvelt hellyé válhat, hiszen korábban is madármegfigyelő torony állt itt.

A Ravasz-hátnál épült kilátót Újlőrincfalva környékéről lehet megközelíteni. Ez egy hínárral benőtt, kevésbé forgalmas, ám annál csodálatosabb helyen áll. Ennek az a különlegessége, hogy csak vízről lehet megközelíteni. Ehhez a kilátó alatt lehet kikötni, és egyből az első lépcsőfokra lépve felmenni a tetejéig, ahonnan a Kis-Tiszát, a Poroszlói- és a Sarudi-medencét lehet szemügyre venni.

Mindkét kilátót Komáromi Tas építészmérnök tervezte, aki ezeket modern, mégis a tájba illeszkedő stílusban tervezte meg. Olyan könnyed, átlátható szerkezetet álmodott meg, ami egyszerre lehet látható azok számára, akik keresik és láthatatlan azoknak, akik csak gyorsan átpásztázzák a környéket.
Mind a Ravasz-háton, mind pedig a Csapói Holt-Tiszán lévő alapja horganyzott acél, ami 3 és 4,5 méterre van a talajban, a felépítmény pedig vörösfenyőből készült. A csomópontokban is horganyzott acélszerkezetek biztosítják a kilátók stabilitását.

A kilátók nem lesznek gazdátlanok, hiszen a Békatutaj Egyesület helyi turisztikai szolgáltatókkal kötött együttműködési megállapodást, akik gondját fogják viselni a kilátóknak.


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Vízigarzon a Tisza-tavon

Vízigarzon a Tisza-tavon

Egy fiatal pár lakóhajója.

Vízi kilátótornyok épülnek a Tisza-tavon

Vízi kilátótornyok épülnek a Tisza-tavon

Két új ökoturisztikai létesítmény építésébe kezdett a Békatutaj Egyesület.

Meglepő helyen bukkant fel az ország legnagyobb karácsonyfája

Meglepő helyen bukkant fel az ország legnagyobb karácsonyfája

Kilátóból alakították át, 72 méter magas, több mint ezer színes LED-fényforrással.

Hirdetés