Egy régi raktárépület és egy ultramodern stadion szerelemgyereke Dan Meis tervei alapján.

Dan Meis tervei alapján, a liverpooli Bramley-Moore Dock-on épül meg az Everton FC új stadionja, ami úgy néz ki, mint egy régi raktárépület és egy ultramodern stadion szerelemgyereke.

A Goodison Park kívülről / Forrás: Wikimedia Commons

Goodsion Park – múlt és jövő

Bár a liverpooli Everton szurkolói határozottan kötődnek a Goodison Parkhoz – az Archibald Leitch skót építész tervei alapján készült stadion immár 128. éve a csapat otthona, nem mellékesen az első jelentős angliai stadion – a klub több mint két évtizede keresi már a lehetőséget a költözésre. Számos helyszín, befektető és javaslat után, úgy tűnik, 2023-ban végre megkapják 21. századi stadionjukat a Liverpool északi részén 1848-ban átadott Bramley-Moore Dock-on. Az új stadion terveinek bejelentésekor a klub a Goodison Park fejlesztését is bejelentette: új otthonok, oktatási, egészségügyi intézmények valósulnak majd meg a területen, és egy olyan közteret is kialakítanak, ami emléket állít az Everton egykori otthonának. 

Élet a dokkokon

Az egykor virágzó kikötőváros régi, részben kihasználatlan dokkjainak újrahasznosítására irányuló törekvések az 1990-es években kezdődtek, aminek köszönhetően az ezredforduló környékén a Royal Albert Dock területén számos múzeum nyitotta meg kapuit, köztük a Tate Liverpool is. Az Everton dokkra épülő stadionjának ötlete már a 2000-s évek elején felmerült, akkor az Albert Dock közelében található King’s Dockra képzelték el új stadionjukat, de az ötlet 2003-ban elbukott, helyette itt konferenciaközpont, parkolóház, lakóházak, szállodák és szórakoztatóipari egységek, illetve a 11 ezer fős Echo Arena valósult meg. A 2010-es évektől – köszönhetően az 5,5 milliárd fontos Liverpool Waters beruházásnak – egyre-másra újulnak meg a dokkok, amelyek egyikén végre az Everton is megkapja új stadionját.

A Royal Albert Dock - Fotó: Neil Martin / Unsplash

Az új stadion

A Dan Meis által tervezett új stadiont az teszi különlegessé, hogy a sztárépítész (és a stadionokra specializálódott irodája) a lokáció adottságait, a víz közelségét, Liverpool tengerészeti hagyományait, az itt megtalálható raktárépületek jellegzetes vonásait figyelembe véve álmodta meg azt, a modern stadionok legmagasabb szintű elvárásaival ötvözve. A tégla, acél és üveg elemekből megkomponált épület tégla alapja egyértelmű tisztelgés Archibald Leitch építész munkássága előtt, aki 1899. és 1939. között az Everton mellett számtalan futballcsapat stadionját tervezte – így a Chelsea, az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United akkori stadionját is –, míg az üveg és acél dinamikus tetőszerkezete ultramodern designt közvetít.

A stadion tervezett befogadóképessége 52 888 fő, amivel a Premier League hetedik legnagyobb stadionja lesz. A négy eltérő lelátó közül a legnagyobb és legmeredekebb déli oldalin 13 ezer hazai szurkoló foglalhatja majd el helyét, és lehet annyira közel a küzdőtérhez, amennyire csak engedik a szabályok. Az északi és déli lelátókat úgy alakítják ki, hogy az alsó szintek ülőhelyei – amennyiben a szabályok megváltoznának a jövőben – könnyedén átalakíthatók legyenek állóhelyekké.

Az új stadion látványterve

A tervek szerint, a dokk eredeti jellegét megtartva helyreállítják a stadion közvetlen közelében található több mint százéves víztornyot, nyugati oldalán pedig a csatornát, ami vizuálisan is fontos eleme lesz az összképnek: a legújabb, idén szeptemberben bemutatott tervek alapján ezen az oldalon egy hatalmas teraszt is kialakítanak. 

Az építkezés várhatóan 2021 elején kezdődik meg, a stadiont pedig már 2023-ban átadhatják.

Tervező: Dan Meis (MEIS Studio) / Pattern Architects
Befogadóképesség: 52 888 fő
Építési költség: 500 millió font (becsült összeg)
Tervezett átadás: 2023/2024
Üzemeltető: Everton FC
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ilyen lesz az Everton új stadionja

Ilyen lesz az Everton új stadionja

Egy régi raktárépület és egy ultramodern stadion szerelemgyereke Dan Meis tervei alapján.

Szuperblokkot alakítanak ki Bécsben 

Szuperblokkot alakítanak ki Bécsben 

Csillapítják az autóforgalmat és a gyalogosokra, biciklisekre optimalizálják a közlekedést.

Hirdetés