Hirdetés

Ilyen lesz az Everton új stadionja

Egy régi raktárépület és egy ultramodern stadion szerelemgyereke Dan Meis tervei alapján.

Hirdetés

Dan Meis tervei alapján, a liverpooli Bramley-Moore Dock-on épül meg az Everton FC új stadionja, ami úgy néz ki, mint egy régi raktárépület és egy ultramodern stadion szerelemgyereke.

A Goodison Park kívülről / Forrás: Wikimedia Commons

Goodsion Park – múlt és jövő

Bár a liverpooli Everton szurkolói határozottan kötődnek a Goodison Parkhoz – az Archibald Leitch skót építész tervei alapján készült stadion immár 128. éve a csapat otthona, nem mellékesen az első jelentős angliai stadion – a klub több mint két évtizede keresi már a lehetőséget a költözésre. Számos helyszín, befektető és javaslat után, úgy tűnik, 2023-ban végre megkapják 21. századi stadionjukat a Liverpool északi részén 1848-ban átadott Bramley-Moore Dock-on. Az új stadion terveinek bejelentésekor a klub a Goodison Park fejlesztését is bejelentette: új otthonok, oktatási, egészségügyi intézmények valósulnak majd meg a területen, és egy olyan közteret is kialakítanak, ami emléket állít az Everton egykori otthonának. 

Élet a dokkokon

Az egykor virágzó kikötőváros régi, részben kihasználatlan dokkjainak újrahasznosítására irányuló törekvések az 1990-es években kezdődtek, aminek köszönhetően az ezredforduló környékén a Royal Albert Dock területén számos múzeum nyitotta meg kapuit, köztük a Tate Liverpool is. Az Everton dokkra épülő stadionjának ötlete már a 2000-s évek elején felmerült, akkor az Albert Dock közelében található King’s Dockra képzelték el új stadionjukat, de az ötlet 2003-ban elbukott, helyette itt konferenciaközpont, parkolóház, lakóházak, szállodák és szórakoztatóipari egységek, illetve a 11 ezer fős Echo Arena valósult meg. A 2010-es évektől – köszönhetően az 5,5 milliárd fontos Liverpool Waters beruházásnak – egyre-másra újulnak meg a dokkok, amelyek egyikén végre az Everton is megkapja új stadionját.

A Royal Albert Dock - Fotó: Neil Martin / Unsplash

Az új stadion

A Dan Meis által tervezett új stadiont az teszi különlegessé, hogy a sztárépítész (és a stadionokra specializálódott irodája) a lokáció adottságait, a víz közelségét, Liverpool tengerészeti hagyományait, az itt megtalálható raktárépületek jellegzetes vonásait figyelembe véve álmodta meg azt, a modern stadionok legmagasabb szintű elvárásaival ötvözve. A tégla, acél és üveg elemekből megkomponált épület tégla alapja egyértelmű tisztelgés Archibald Leitch építész munkássága előtt, aki 1899. és 1939. között az Everton mellett számtalan futballcsapat stadionját tervezte – így a Chelsea, az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United akkori stadionját is –, míg az üveg és acél dinamikus tetőszerkezete ultramodern designt közvetít.

A stadion tervezett befogadóképessége 52 888 fő, amivel a Premier League hetedik legnagyobb stadionja lesz. A négy eltérő lelátó közül a legnagyobb és legmeredekebb déli oldalin 13 ezer hazai szurkoló foglalhatja majd el helyét, és lehet annyira közel a küzdőtérhez, amennyire csak engedik a szabályok. Az északi és déli lelátókat úgy alakítják ki, hogy az alsó szintek ülőhelyei – amennyiben a szabályok megváltoznának a jövőben – könnyedén átalakíthatók legyenek állóhelyekké.

Az új stadion látványterve

A tervek szerint, a dokk eredeti jellegét megtartva helyreállítják a stadion közvetlen közelében található több mint százéves víztornyot, nyugati oldalán pedig a csatornát, ami vizuálisan is fontos eleme lesz az összképnek: a legújabb, idén szeptemberben bemutatott tervek alapján ezen az oldalon egy hatalmas teraszt is kialakítanak. 

Az építkezés várhatóan 2021 elején kezdődik meg, a stadiont pedig már 2023-ban átadhatják.

Tervező: Dan Meis (MEIS Studio) / Pattern Architects
Befogadóképesség: 52 888 fő
Építési költség: 500 millió font (becsült összeg)
Tervezett átadás: 2023/2024
Üzemeltető: Everton FC
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hópelyhet idéz és a várost is szervezi egy új reptér Kínában

Hópelyhet idéz és a várost is szervezi egy új reptér Kínában

A harbini reptér leendő hármas terminálját az ember, a természet és a helyi igények funkcionális kiszolgálására tervezte a MAD Architects.
Európai piaci igényekhez szabva: a Rapid Select szőnyegcsalád

Európai piaci igényekhez szabva: a Rapid Select szőnyegcsalád

Gyors átfutású projektekből a legtöbbet hozza ki a Rapid Select szőnyegcsalád.

Az épített és a természetes környezet integrálása elsődleges

Az épített és a természetes környezet integrálása elsődleges

Sou Fujimoto japán építésszel beszélgettünk a Magyar Zene Házáról.

Hirdetés