Az épületet átadták, a napokban pedig megkezdődik az egyetemi oktatás is

2017 tavaszán kezdődött Buda eddigi legnagyobb kampuszfejlesztésének, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tervezése. 2020. augusztusában pedig megindult a Csörsz utcai tömb kivitelezése, egy sportcsarnok és több sportpálya építésével. A napokban, tanévnyitóval egybekötött ünnepség keretében adták át az új tömböt. A generáltervező a TSPC Kft., a kivitelező a ZÁÉV Zrt. volt. 
 


A területen található egy nemzetközi versenyekre is alkalmas minősítéssel rendelkező atlétikai pálya, 400 méteres, nyolcsávos futókörrel, továbbá egy műfüves futballpálya és két kültéri teniszpálya. A kampusz része lett egy 1300 férőhelyes lelátóval rendelkező multifunkcionális csarnok, amely kézilabda, kosárlabda, röplabda és torna gyakorlására és versenyfunkcióra egyaránt használható. A csarnokhoz tartozó előtér méretéből és attraktivitásából adódóan egyetemi rendezvények megtartására is használható lesz. A területen 200 férőhelyes teremgarázs, illetve egy 700 négyzetméteres kondicionáló terem is létesült.

A projektben különleges tervezési elemként szerepelt a BAH-csomópont felőli speciális kerítés, mely a kolonnád nevet kapta. A kolonnád egy raszteres dinamikájú hullámzó íves határoló motívum, mely lendületével a BAH-csomópont forgalmára reflektál.

A tervezési elem egyben egy helyenként 6 méter magasságú támfal is, melynek tereppel való csatlakozása folyamatosan változik. A projekt tervezése során a TSPC szakemberei a BIM-technológiát használták, és ötvözték azt a szakmai tapasztalatot, amelyet korábbi sportlétesítmények, például az EYOF győri sportpályái vagy a szegedi uszoda tervezésekor szereztek.
 


A Dr. Koltai Jenő Sportközpont fejlesztésénél kiemelt szempont volt, hogy a kampusz létesítményei alkalmasak legyenek fogyatékkal élő hallgatók oktatására, így támogatva akár a paralimpiai felkészülést is. A sportcsarnokban és teniszpályán speciális mozgáselemző oktatástechnológiai berendezések kerültek elhelyezésre. A tömb fejlesztésével az Egyetem oktatói és hallgatói egyetemi ranghoz méltó épített környezetben, modern előírásoknak megfelelő körülmények között végezhetik majd munkájukat.

A TSPC Csoport már megvalósult egyetemi épületei között megtalálható a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának új épülete, sportlétesítmények szempontjából pedig szintén sikeresen átadták és már javában használják a látogatók a szegedi Tiszavirág Sportuszodát és a Zalaegerszegi Városi Tan- és Sportuszodát is.

A projekt keretén belül megújult és jelentősen növekedett a Budai Mentőállomás BAH csomóponti egysége. Kb. 40%-os területnövekedéssel ma már 1800 négyzetméteren működhet a stratégia fontosságú mentőbázis. Korszerű hőszivattyús gépészettel, és az atlétika pálya alá integrált szerkezeti kialakítással készült a fejlesztés. A mentőállomás garázsa és kiszolgáló területei a futópálya alatt fekszenek, a tartózkodó helyiségek pedig új utcai homlokzati megnyitást kaptak.

 

Megbízó: Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Generáltervező: TSPC Kft.
Felelős építész tervező: Kádár Mihály, Könözsi Szilvia – TSPC Kft.
Kivitelezéshelyi projektvezető építész: Bánhegyi Zsolt – TSPC Kft.
Kivitelezéshelyi építész: Fehér Orsolya TSPC Kft.
Építész munkatársak: Faltusz Csaba, Fehér Orsolya, Gönye Péter, Hitró Enikő, Holics Tamás, Tarró-Papp Klaudia, Szalai Dóra – TSPC Kft.,
BIM manager: Szente Zoltán – TSPC Kft.
Belsőépítész tervező: Bach Péter, Halmai Dénes, Terbe Rita, Koch Lilla Boróka, B. Tóth Zsuzsanna – Formiconcept
Tartószerkezeti tervező: Fejér Szabolcs – TSPC Kft.
Épületszerkezetek tervező: Nagy Károly – Épszerkinfo Kft.
Tájépítészeti tervező: Hencz Helga, Nusser Gabriella – Kertművek Kft.
Épületgépészeti tervező: Vörös Tamás – Perfect-Plan Kft.
Épületvillamossági tervező: Kapitor György, Aranyos Zsolt – Zone-Plan Kft./ TSPC Kft.
Külső közmű: Kenyeres Bálint, Mihály Ferenc – FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt./Szova Ákos, Megyesi Zoltán, Vrana Zsuzsanna – TSPC Kft.
Kivitelező: ZÁÉV Zrt.

 

Forrás: TSPC

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ilyen lesz a Testnevelési Egyetem új kampusza

Ilyen lesz a Testnevelési Egyetem új kampusza

A tömbben egyebek mellett helyet kap egy 50 m-es fedett uszoda, atlétikacsarnok, tornacsarnok és lőtér, valamint megújul a történeti kert is. 

Közösségi tervezéssel újul meg egy kedvelt pesti tér

Közösségi tervezéssel újul meg egy kedvelt pesti tér

A ferencvárosi Markusovszky tér 9000 négyzetméteren változik, a projekt a TSPC tervezőinek bevonásával készülhet.

A Széllkapu szelleme Melbourne-től Szingapúrig

A Széllkapu szelleme Melbourne-től Szingapúrig

A parkban központi szerepet betöltő design-napelemek nemzetközi előképei. 

Hirdetés