A Radó Dezső Tervet az uniós fejlesztési ciklushoz igazítva alakítják ki.

A Budapest portál adta hírül, hogy a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Főváros Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akciótervét, azaz a Radó Dezső Tervet, amit az uniós fejlesztési ciklushoz igazítva alakítanak ki. Célja a 2017-ben elfogadott Budapest Hosszútávú Zöldinfrastruktúra Koncepciójában megfogalmazott célkitűzések középtávon megvalósítandó programokra és projektekre bontása.

A terv készítése során figyelembe veszik az Európai Unióban megfogalmazott új települési szintű zöld- és kékinfrastruktúra fejlesztési programokra, a közelmúltban meghirdetett és 2026-ig tartó ciklust magába foglaló RRF (Helyreállítási) Alapra, valamint a 2021-2027 közötti fejlesztési ciklusban a Zöld Infrastruktúra és Klímavédelmi Operatív Programra (ZIKOP), amelyek keretén belül nyújtanak uniós forrású finanszírozási lehetőséget az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés és a globális kihívások helyi kezelését célzó, valamint zöldfelület-fejlesztéssel kapcsolatos programok számára. 

A Radó Dezső Terv átfogó céljai a következők: 

  • egészséges várost segítő zöldinfrastruktúra fenntartása, 
  • klímatudatos zöldinfrastruktúra üzemeltetés, 
  • biodiverzitás szinten tartását és lehetőség szerinti növelését segítő városi zöldinfrastruktúra fenntartás és fejlesztés, 
  • együttműködésen alapuló zöldinfrastruktúra fejlesztés, 
  • okos zöldinfrastruktúra szolgáltatások bővítése.

A Főváros kiemelt célja, hogy 2030-ig az egy főre jutó zöldterületek (parkterületek) mennyiségét a jelenlegi 6 m2-ről, 7 m2-re növelje. Ez a vállalás 2020. évi lakossági adatokkal számolva összvárosi szinten 226 hektár új parkterület, azaz több, mint két Margitszigetnek megfelelő nagyságú új közparkokat jelent. 

Fejenként egy négyzetméterrel nőhet a zöldfelület - Forrás: Budapest.hu

A Budapest portálon megjelent közleményből kiderül: „Fenntartási programok keretében célunk a meglévő zöldinfrastruktúra hálózat elemeinek színvonalas fenntartása, értékeinek megőrzése. A fenntartási feladatokat zömében a Fővárosi Önkormányzat által kezelt közparki és fasori területeken a FŐKERT Nonprofit Zrt., majd az ún. „Stadtwerke" modell alapján felépülő Budapesti Közművek Nonprofit Zrt megalakulása után a FŐKERT divízió végzi, kiegészülve a szintén a Budapesti Közművekbe integrálódó BTI Nonprofit Zrt-vel. És az FKF Nonprofit Zrt-vel, valamint a továbbra is önálló cégként működő Fővárosi Vízművek Zrt., a Budapest Közút Zrt. és az FCSM Zrt. ilyen jellegű feladataival. A zöldinfrastruktúra üzemeltetés hatékony ellátásához a fenntartási feladatokat ellátó társaságok eszközállományának, telephelyeinek korszerűsítése, valamint a munkavállalók munkakörülményeinek, megbecsülésének javítása is szükséges.”

A Fővárosi Önkormányzat célja a dokumentumban szereplő fenntartási és fejlesztési programok megvalósítása. A megvalósítás mértéke és üteme természetesen a Fővárosi Önkormányzat költségvetési helyzetének, bevételi forrásainak alapján, az éves költségvetési tervekben kerül véglegesítésre, figyelemmel a megvalósításra igénybevehető külső források (pályázati, fejlesztési hitelek, szponzori támogatások) nagyságára. 

Az akcióterv névadója, Dr. Radó Dezső évtizedeken át Budapest zöldinfrastruktúrájának fejlesztéséért és megőrzéséért dolgozott. 1962-től 1984-ig, 22 éven át a Fővárosi Kertészeti Vállalat (FŐKERT) igazgatója volt, koordinálva a fővárosi zöldfelületek mára már kiemelkedően értékes részét alkotó lakótelepi területek fatelepítési, parkfejlesztési munkálatait. A civil környezetvédők is nagy tisztelettel emlékeznek rá, hiszen nyugdíjba vonulása után a Budapesti Városvédő Egyesület és a Levegő Munkacsoport szakértőjeként, alapító tagjaként sokat tett a város fáiért, a levegőminőség javításáért. Tudományos szempontból kiemelkedő eredménye a fák értékének kimutatásra vonatkozó kertészmérnöki és közgazdasági tudományágak ismereteit ötvöző számítási módszer kidolgozása, melyet a szakemberek a mai napig használnak.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Táblák jelzik a méhlegelőket az Óbudai-szigeten

Táblák jelzik a méhlegelőket az Óbudai-szigeten

A Vadvirágos Budapest program keretében a FŐKERT biodiverz réteket alakít ki.

Újabb Duna-híd épülhet Budapesten

Újabb Duna-híd épülhet Budapesten

Már megkezdték az Aquincumi híd megépítésének előzetes vizsgálatát.

Két Margitszigetnyi közpark épülhet Budapesten

Két Margitszigetnyi közpark épülhet Budapesten

A Radó Dezső Tervet az uniós fejlesztési ciklushoz igazítva alakítják ki.

Hirdetés