Hosszabb távon összekapcsolnák a kerékpáros turizmust a kastélyturizmussal.

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram részeként folytatódik a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély turisztikai fejlesztése: az egykori istállóépület megújítására 1,9 milliárd forintot fordítanak.

A program keretében a kormány hatvanmilliárd forintot meghaladó összeget fordít évtizedekig elhanyagolt kastélyok és várak megújítására. Az első körbe 18 kastély és 12 vár került, köztük a fehérvárcsurgói kastély, amely 1,5 milliárd forint uniós és 394,5 millió forint hazai forrásból tovább szépül. A korábbi felújításoknak is köszönhetően a Károlyi-kastély nyereségesen működik, ezt tovább erősíti az istállóépület felújítása, ahol három új kiállítás is helyet kap.

 Az egykori istállóépület jelenlegi állapota - Fotó: MTI / Vasvári Tamás

A kastélyépület tetőterében berendezett, a gróf Károlyi família történetét 1800-ig feldolgozó állandó tárlat a felújítandó épületben folytatódik, betekintést engedve a vagyon és a vele járó felelősség összetett kérdésébe, bemutatva a grófi család tagjainak Magyarország szolgálatában betöltött sokrétű szerepét. Emellett egy élményalapú zenetörténeti állandó kiállítás és a kiállítási helyszínhez igazodó, a történeti lótartást feldolgozó interaktív tárlat is helyet kap a megújuló épületben.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban különösen nagy hangsúlyt kapott a Fejér megyei kastélyok megmentése, mivel a nagy történelmi családok szinte mindegyike jelen volt a megyében – mondta L. Simon László az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának alelnöke, megjegyezve: közülük is mintaértékű a fehérvárcsurgói kastély, amely állami tulajdonban van, állami forrásokból újul meg és az egykori tulajdonosok leszármazottainak magánalapítványa működteti, általuk jó kezekben van ez a nemzeti kincs.

Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy választókerületében szeretné elérni a turisztikai szempontból kiemelkedő kastélyok és a csókakői vár kerékpárutakkal való összekötését, mert így hosszú távon jelentős hasznot hozhatna a kerékpáros turizmus és a kastélyturizmus összekapcsolása.

A Károlyi-kastély istállóépületének felújítása mellett több mint négyezer négyzetméteren parkosítanak, valamint sétányok és parkolók épülnek.

A mai kastély elődjének tekinthető rezidenciát a báró Perényi család emeltette. A barokk stílusú, L alaprajzú, egyemeletes épület 1786-ban már biztosan készen állt. Gróf Károlyi György 1853-ban végleg megvásárolta a csurgói uradalmat, a kastély klasszicista stílusú átépítése és kibővítése 1844 és 1852 között történt meg id. Koch Henrik tervei alapján.

 A Károlyi-kastély és a parkja - Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Az épületet 1909 és 1912 között kisebb mértékben, romantikus stílusban átépítették és jelentősen modernizálták, a rezidencia az államosításig a gróf Károlyi család tulajdonát képezte, a II. világháború után többféle – nem odaillő – funkciója volt. 1979-re olyan rossz állapotba került, hogy az addig ott működő gyermekotthont ki kellett költöztetni és onnantól a kastély két évtizedig lakatlan volt. 1999-ben megkezdték a romos épületegyüttes helyreállítását a család tulajdonában levő Fehérvárcsurgói Károlyi Kastély Fejlesztő és Üzemeltető Zrt. koordinálásával. Elsőként a kápolnát állították helyre, ezt követően rendbe hozták a kastély északi és déli oldalszárnyát, valamint a szökőkutas díszudvart. Az egyik oldalszárnyban éttermet nyitottak és 22 vendégszoba is várja az érkezőket.

2011 szeptemberében adták át a középső, felújított épületrészt. A kastélyban helyezték el Fejtő Ferenc könyv- és archívumállományát, valamint a történelmi Magyarország településeit megörökítő 50 ezer darabos képeslapgyűjteményt is.

A kastélyt körülvevő angolparkot a 20. század első évtizedeiben Hein János tervei alapján alakították ki. A park teljes felújítása során helyreállították az egykor a kertben található tavat, az eredeti tervek alapján visszaállították a csipketeraszról a tóhoz vezető lépcsősort, rekonstruálták a kerti építményeket és sétányokat, valamint felújították a park növényállományát.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

1,9 milliárd forintból fejlesztik a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyt

1,9 milliárd forintból fejlesztik a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyt

Hosszabb távon összekapcsolnák a kerékpáros turizmust a kastélyturizmussal.

Folytatódik a kastélyok és a várak felújítása

Folytatódik a kastélyok és a várak felújítása

Idén 34 műemlék újul meg, több mint 60 milliárd forintból.

Holnap nyílik meg Izrael új könyvtára

Holnap nyílik meg Izrael új könyvtára

Az épület a konfliktusok ellenére is megnyitja kapuit

Hirdetés