Az idei friss diplomákból szemezgetünk

A nyár eleje a diplomázás időszaka, amikor évről évre fiatal építészek és designerek lépnek ki az egyetemről, tele friss lendülettel és ambícióval. Az OCTOGON online-on az elkövetkező időszakban különböző egyetemekről válogatunk izgalmas diplomaterveket. Lőrincz Áron a MOME formatervező művész szakán szerzett MA diplomát.  


Az egyetem Design Intézete idén 4 fő témába sorolta a diplomamunkákat: KRAFT, SOCIAL, EMOCIONÁLIS és FENNTARTHATÓSÁG. Áron projektje a SOCIAL kategória egyik kiemelkedő példája. A projekt kivonatát a szerző leírásában közöljük.
 

 

Mestermunkám egy olyan placemaking kit, amely beton sarokelemekre építve egyszerűen lehetővé teszi különböző átmeneti városi szcenáriók tesztelését. A készlet kialakításakor fókuszomban a parkletek álltak, melyek parkolóhelyek közösségi térré alakítását jelentik, de alkalmazható egyéb placemaking folyamatokban is. 

 


Célcsoportom a városi önkormányzatok és azon belül működő taktikai beavatkozással foglalkozó szervek, cégek. A projekttel párhuzamosan együttműködtem a RÉV8 Zrt.-vel, amely mélyebb belelátást nyújtott az ilyen hazai projektek folyamataiba és lehetőséget adott a rendszer működőképességének és potenciáljainak feltérképezésére.
 

A placemaking már meglévő, de kihasználatlan városi infrastruktúra átalakítása, míg a parkletek olyan parkoló-átalakítások, amelyek ezt a passzív infrastruktúrát aktív, közösségi térré avanzsálják, emellett pedig szinte minden esetben a városvezetéstől független gazdával rendelkeznek, akik felelősek a hely fenntartásáért és gondozásáért. Megfelelő részvétellel és bevonással nem csupán képesek a városban új, kísérleti helyekkel akár zöldinfrastruktúrát, üzleteket fejleszteni, új technológiákat és technikákat kipróbálni és adaptálni, ezzel növelni a tér értékét, forgalmát és intenzitását, de közösségeket és alkotnak, interakcióknak adnak helyet, amely egy élhető város alapköve.

 

 

A készlethez tartozik egy pad, különböző méretű ágyasok, egy hozzájuk rögzíthető támasz elem, egy infotábla és egy biciklitároló. A különböző funkciókat ellátó modulokat számos módon rendezhetjük, más-más konfigurációt kapva. Az elemek lehetővé teszik különböző funkciók kialakítását, ugyanakkor sok azonos alkatrésszel könnyű javíthatóságot, helyszínenként változó használatot és csereszabatosságot biztosít. A használt anyagok kiválasztásakor célom volt, hogy könnyen megmunkálható és szakipari munkával elkészíthető elemekkel dolgozzak, mivel a tárgyak nem klasszikus termékeladási formában működnek, hanem skálázható, alkalmankénti önkormányzati megrendelésekre.

 


Témavezető: Püspök Balázs
Forrás: MOME

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy bútor, amellyel elindulhatnánk a hulladék nélküli társadalom felé

Egy bútor, amellyel elindulhatnánk a hulladék nélküli társadalom felé

Termékkoncepciója a bútoripar kihívásaira reflektál, egyúttal támogatja a körforgásos gazdasági szemléletet.

Az öltözék-kiegészítő, amely az emberi test anatómiáját és formáit veszi alapul

Az öltözék-kiegészítő, amely az emberi test anatómiáját és formáit veszi alapul

A már-már ékszerként funkcionáló tárgyak fókuszában a tárgy és a test érdekes, szokatlan kapcsolata áll.

Lehet-e létjogosultsága a tradicionális roma mintáknak a 21. század divatiparában?

Lehet-e létjogosultsága a tradicionális roma mintáknak a 21. század divatiparában?

Szászvárosi Noémi szakdolgozatában arra is kereste a választ, hogy vannak-e olyan önálló stílusjegyek, amelyek alapján kijelenthető, hogy egy viselet egyértelműen cigány.

Hirdetés