Hirdetés

Csak itt látható filmekkel, nemzetközi sikerekkel érkezik januárban a Dokumentumfilm Fesztivál.

Idén hatodszor rendezik meg a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált, 2020. január 27. és február 2. között a Cinema City Aréna moziban. A BIDF a világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért, egész estés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi ünnepe és versenye, olyan filmekkel, amelyeket csak itt és ekkor vetítenek Magyarországon.

Jelenet az Úszó sétány című filmből

A tavalyi évek közönségsikerére alapozva a BIDF ismét elhozza azokat az egyedi, különleges, díjnyertes alkotásokat, amelyeket Magyarországon először és csak a BIDF-en láthatnak az emberi sorsok, valódi élettörténetek, társadalmi kérdések iránt nyitott nézők. 

A filmes világ, a művészeti élet és a sajtó elismert szereplőiből álló rangos nemzetközi zsűri, valamint nemzetközi diák- és nyugdíjas zsűri dönt a pénzdíjakról, hat kategóriában.

A filmek vetítése után a közönség találkozhat a meghívott alkotókkal is, így az élmények egyszerre személyes és közös átélése, átbeszélése révén a közönség valódi fesztiválközönséggé válik. 

A kreatív dokumentumfilmek rólunk szólnak és közel vannak hozzánk, a meztelen valóságot mesélik el. Szórakoztatnak, megérintenek és gondolkodóba ejtenek. A 2020 – as BIDF versenyfilmjei ismét átütőek, egyediek, művészi megfogalmazásban tabukat döntögetnek.

A 2020-as dokumentumfilmek között építészeti ihletettségű is van, az osztrák Andrey M Paounov rendezte Úszó sétány című film:

Művészet vagy üzlet, tehetség vagy ügyesség?

Christo, a világhírű művész grandiózus új alkotásra készül: úszó sétányt kíván építeni az olasz Alpok lábánál fekvő Iseói-tó tükrén, hogy közönsége „szárazon”, ragyogó aranyjárdán sétálhasson át a parti városkából a tóban fekvő kis szigethez. A „The Floating Piers” néven ismertté vált művet a mester még néhai feleségével és munkatársával, Jeanne-Claude-dal álmodta meg 1970-ben, de csak napjainkban válhatott valósággá. Az idős Christo maga finanszírozza nagyratörő, vagyonokba kerülő ötletét, amelynek megvalósítása sok-sok hónapot vesz igénybe, és krimibe illő izgalommakkal, viharos fordulatokkal és nem várt meglepetésekkel teli.

A BIDF-fel kapcsolatban minden lényeges információt megtalálsz a rendezvény hivatalos honlapján.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Indul a Friss Kakas

Indul a Friss Kakas

Teljes a Friss Kakas programja, elindult a jegyelővétel.

Online animációs fesztivál a Magyar Film Napján

Online animációs fesztivál a Magyar Film Napján

A római Collegium Hungaricum ünnepel így.

Építészeti ihletettségű dokumentumfilm is lesz a BIDF programjában

Építészeti ihletettségű dokumentumfilm is lesz a BIDF programjában

Csak itt látható filmekkel, nemzetközi sikerekkel érkezik januárban a Dokumentumfilm Fesztivál.

Hirdetés