Hirdetés

Rengeteg vizet spórolhatunk meg az előállításával.

Itt az új alternatíva az állatbőr kiváltására: a Desserto névre keresztelt, kaktuszból készült vegán bőr a legszigorúbb minőségi és környezetvédelmi előírásoknak is megfelel, kicsi az ökológiai lábnyoma, és semmivel nem rosszabb minőségű, mint a bőripar kedvenc, egyben kegyetlen alapanyaga.

A bőrt két mexikói mérnök, Adrián López Velarde és Márta Cárzarez fejlesztette ki, egyikük az autóiparban, a másikuk pedig a divatiparban dolgozott korábban.

Céljuk az volt, hogy valós alternatívát kínáljanak az állatbőr helyettesítésére, és mindezt olyan anyaggal valósítsák meg, amelyben nincsenek toxikus vegyi anyagok, sem pedig műanyag.

A végeredmény egy szerves és tartós anyag, amely minimum tíz évig hasznosítható, miközben nem kell az állatokat kegyetlen eljárásnak alávetni, és a bőripar is kiválóan tudja hasznosítani puhaságának köszönhetően.

Mexikóban rengeteg a fügekaktusz, nem kell őket öntözni, ezzel pedig olyan innovatív módon lehet bőrt előállítani, amelynek ökológiai lábnyoma sokkal kisebb: rengeteg vizet lehet így megspórolni.

A bőr előállítása egy farmon történik Mexikó Zacatecas államában, ahol 6-8 hónaponként a növény érett leveleit levágják, majd három napig szárítják őket a napon. A szerves nyersanyagot ezután feldolgozzák, összekeverik nem mérgező vegyi anyagokkal, majd különféle textúrájúra és színűre formálják. A fennmaradó, fel nem használt kaktusz egy részét exportálják, a másik részét pedig Mexikóban értékesítik az élelmiszeriparnak. 

Forrás: Desserto
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Technocraftism  | FRISS DIPLOMA

Technocraftism | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Dicső utóélet: papír, textil, ezüst, bőr

Dicső utóélet: papír, textil, ezüst, bőr

Beszélgetés a Rododendron Art&Design Shop környezettudatos alkotóival a Design Héten.

Ezzel a kaktuszból előállított anyaggal végképp leszámolhatunk az állatbőrrel

Ezzel a kaktuszból előállított anyaggal végképp leszámolhatunk az állatbőrrel

Rengeteg vizet spórolhatunk meg az előállításával.

Hirdetés