Hirdetés

A Bee Home weboldala segítségével bárki tervezhet saját méhházat a kertjébe.

Hirdetés

2019 júliusában az Earthwatch Institute természetvédelmi szervezet hivatalosan is a bolygó legfontosabb élőlényének nyilvánította a méheket, amelyek ma a legveszélyeztetettebb fajok közé sorolhatók. A szakszerű felvilágosítást a méhek fontosságáról sajnos sok országban megspórolják, így legtöbbször csak az él a köztudatban, hogy a méhek agresszív állatok és szúrnak. Jelenlétüktől márpedig a bolygónk jövője függ, és ezt most az IKEA is felismerte: közös cselekvésre szólít fel úgy, hogy weboldaluk segítségével megtervezheted a saját méhházadat.
Fotó: Brendan Austin

Lehet, hogy csak városi legenda, mindenesetre sokan Albert Einsteinnek tulajdonítják azt a mondást, hogy "ha kipusztulnak a méhek, akkor utána az emberiségnek legfeljebb négy éve van hátra". Akár mondta, akár nem, a mondás nem jár messze az igazságtól. Május 20-án ünnepelte a világ a Méhek Világnapját, a természetvédők és a tudósok idén sem győzték hangsúlyozni, milyen fontos szerepet töltenek be a méhek az ökoszisztémánkban. Mostanra odáig jutottunk, hogy az éghajlatváltozásnak, a környezetszennyezésnek, a mezőgazdaságnak és az ott használt rovarirtószereknek köszönhetően drasztikusan csökkent a méhpopuláció száma.

Nem kellene hagynunk, mert a haszonnövények nagy részének termésátlaga függ a zümmögő állatkáktól, ha a méhek és más beporzók kihalnának, eltűnne az asztalunkról a kávé vagy éppen a paradicsom.

Az IKEA is beszállt abba a kampányba, amely a méhek megmentéséért zajlik, a bútorgyártó cég innovációs központja, a SPACE10 elindította a Bee Home weboldalt a Bakken & Bæck design stúdióval és Tanita Klein tervezővel karöltve. Az online felület segítségével bárki tervezhet saját méhházat a kertjébe, így pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy megálljon a méhpopulációban bekövetkezett tragikus csökkenés. 

A Bee Home egy ingyenes, nyílt forráskódú, szabadon letölthető design, amely egyébként azt is jelezheti, hogy az IKEA elmozdulhat a "demokratikus" termékfejlesztés felé.

A honlap lépésről lépésre végigvezet bennünket a méhház tervezési folyamatán, kiválaszthatjuk, hány emeletet szeretnénk, vagy éppen milyen fából készítenénk el. Ha ez megtörtént, a tervrajzot lementhetjük, és ha éppen nincs otthon CNC marógéppel felszerelt műhelyünk, akkor keresünk egyet, amely elkészíti nekünk a méhek menedékét. 

Fotó: Irina Boersma
Fontos azonban tudnunk, hogy a méhház elkészítésével nem leszünk rögtön méhészek, hiszen a kis lak nem szolgál méhkaptárként. Csak beporzóként élnek ott, nem fognak mézet termelni. A zord időjárási körülményektől azonban ugyanúgy szenvednek ők is, mint az emberek, így egy fedett hely, ahova behúzódhatnak és lerakhatják petéiket, elengedhetetlen számukra. 

Tanita Klein tervező elmondta, hogy a közös cselekvésre való felhívás mellett az is céljuk volt, hogy olyan méhházak készülhessenek, amelyek nem hatnak idegenül a kertben, hanem inkább úgy festenek, mint egy szobor.

Szerinte a projekt jó példa arra, hogyan lehet a tervezés hasznos mind az ember, mind a környezete számára.

Az alkotók kiemelik azt is, hogy nem kell félni a méhcsípéstől, csak akkor szúrnak, ha magukat vagy a családjukat veszélyben érzik, a méhházat pedig elég háromévente tisztítani egy gyors átmosással. Az IKEA hasznos kezdeményezése egyébként szerencsére nem példa nélküli, nemrégiben egy francia designer indított "hotelláncot", amely a városokban élő rovaroknak nyújtana segítséget.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az IKEA visszaveszi a használt bútorait, hogy véget vessen a pazarlásnak

Az IKEA visszaveszi a használt bútorait, hogy véget vessen a pazarlásnak

Tavasztól jön az új szolgáltatás Magyarországon.

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Az építészként végzett új tulajdonos nulla energiaigényű szállodát varázsolna belőle. 

Hirdetés