TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Építészek méltatják kortársaik munkáit, kiemelve a 2021-ben, illetve a közelmúltban megvalósult három kedvencüket – ez a TOP TRIÓ. Ezúttal Zombor Gábort és az általa alapított monostudio-t kérdeztük. 

„A »nemspekulatív« építészet érdekel. Ahonnan még nem szökött el a lélek. Leginkább otthonterek. Az élet apró origói: ahonnan kiindul – ahova visszatér az élet. Nemcsak, mint feladat mentes a pusztán képies építészeti köznyelv egyolvasatú üzeneteitől, hanem mint kis tett, az építészeti tettek legkisebbike sem vágyik begyűjteni a kétkattintásos hírnév csalóka fényeit. Kis tettek kis műtermei: az építészet origója: ahonnan kiindul és ahova visszatér az építészet. Ahol az elvégzett munka nem több és nem kevesebb, mint amennyit a feladat kíván. Azaz pont elegendő, teljes. A választás is »nemspekulatív«: a közeliek, a hozzám közeliek tervei, terei, otthonterei. Az én origóim” – mondja Zombor Gábor.

1. JK-ház, Budapest | Marp

Tervezők: Dévényi Márton / Gyürki-Kiss Pál (MARP) & Jakabfi-Kovács Boglárka
Munkatársak: Lukácsi Nóra, Polácsek Viola
Fotó: Jakabfi Balázs

„Van valami megnyugtató rendezettség, vagy inkább elrendeltség ebben a házban, az ötfős családnak otthont adó JK-házban. Bár öten voltunk mi is és elfértünk kisebb otthonokban, mégsem érzem egyetlen részletéből sem, hogy bármi túlzó, aránytalan lenne ebben a házban. Apró telke igényelt minden építészeti leleményt, hogy elférjen a családi sokaság. Formálásának minden mozdulata átgondolt és mértéktartó annak érdekében, hogy a szűkös külső keretek között született ház belül az élet minél nagyobb szabadságfokának jelentsen biztos kiindulópontot. Nagy szemekkel néz a tájba. Várja a családot. Nap nap után.”
 2. Hóvirág – családi ház Nagykovácsiban | Hetedik Műterem

Építész tervezők: Biri Balázs, Szabó Levente DLA
Munkatársak: Breuer Anna, Dolmány Rita
Fotó: Danyi Balázs

„Gyönyörű otthon: ahol a lejt- és szintvonal metszéke adja az origót. Ezek állandó kettőse rendezi a teret: a szintvonal gyűrődéseiből és a lejtirányú táji látványból kihajtogatott ház, mint leolvasó berendezés fordul a Budai-hegyek felé, folyamatosan integrálja, helyezi önnön tudattalanába a látványt. Ház, melynek tereiben szerencsésen nem az építészet az úr, nem ő írja a hétköznapok történetét: hagyja, hogy a dolgok történjenek. Pedig ülhetne tort látványon, tájon, helyzeteken részleteivel, átgondoltságával, okos tér és anyagkapcsolataival maga is. Nem teszi. Bölcsen hallgat és mosolyog. Ezt a mosolyt utoljára talán a Tugendhaték villájánál láttam.”
 3. Fészek Református Óvoda | D4 Építész Stúdió

Építész tervezők: Biró Béla, Fodor Dániel, Nagy Béla, Kállay Ferenc
Munkatárs: Balla Attila
Fotó: Varga Attila

„Az elemózsiás doboz az otthon kincseit rejtegeti: egynapi túléléshez való hidegélelmet, elegendő tartalékot ahhoz, hogy visszatérhessünk mikrokozmoszunkba, és onnan újratöltve ismét nekiindulhassunk vele a valóság nevű makróvilágnak. Egy ilyen csomagolt, kis szelet otthon jobbára az óvoda foglalkoztatója. Pár évnyi origó-érzet, mely megteremti a hitet, hogy van még hely az igazi otthonon kívül, mely befogad, ahol szeretnek és szerethető tudok lenni. A Fészek Református Óvodának négy ilyen kis origója van, ahol az uniformitás egyediségbe oldódik, ahol játék a tér és az otthonon túl megvan a felnőtt világ modellje, a nagyba csomagolt közösségi terek átlátható, biztonságot adó hálója. Jó lehet itt otthon lenni, jó lehet itt otthont lelni.”
 


 

A monostudio építészműtermet 2009-ben alapította Zombor Gábor építész, majd hamarosan csatlakozott hozzá Juhász Balázs építész, jelenleg ketten vezetik az alkotóműhelyt. A munkahelyi praxis mellett mindketten oktatói a felsőfokú építészképzésnek. Sok éve állandó építész munkatársainkkal: Csík Zsolttal, Lality Áronnal és Zsupos Zoltánnal, valamint összeszokott szakági tervezőcsapattal kiegészülve munkáink átfogó keresztmetszetét adják a teljes szakmai tervezői feladatoknak, kis és nagy léptékű beavatkozásoknak egyaránt. Alkotói folyamatunk lényege olyan gyengéd építészeti bánásmód, mely sajátos eszközrendszerével, közelítő munkamódszerével képes egyszerre őrizni és teremteni. Résztvevőkkel folytatott párbeszédalapú alkotómunka, folyamatépítészet, mely közös alkotó erővé rendezi a helyzetekben rejlő építő energiákat. Nem szlogeneket keresgél, hanem szinonimákat. A ház nem válik kódolt, hasonlatos értelmű üzenetté. Azonos értelmű, tényleges, befogadó szerepű alkalmazott tárgy marad, ahol a házba írt élet fontosabb az alkotói önkifejezésnél. Az épület csak így maradhat naturális, neutrális, normális.


A monostudio ajánlására a sorozat következő részében Szabó Leventét (Hetedik Műterem) kérdezzük kedvenceiről.  

 

monostudio | Web | Instagram
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

TOP TRIÓ | sporaarchitects

TOP TRIÓ | sporaarchitects

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

TOP TRIÓ | Térhálózat

TOP TRIÓ | Térhálózat

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

TOP TRIÓ | Studio Nomad

TOP TRIÓ | Studio Nomad

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Hirdetés