TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Építészek méltatják kortársaik munkáit, kiemelve a 2021-ben, illetve a közelmúltban megvalósult három kedvencüket – ez a TOP TRIÓ. Ezúttal Péterffy Miklós építészt (Péterffy + Dőry architects) kérdeztük. 

„Legtöbbször a helyzetfelismerés hiányát látom új házakon. Azt, hogy nem kérdezte-faggatta eleget az építész a helyet… Nagy örömet okoz, ha rátalálok egy olyanra, amelyik segít visszahozni a tájegység sajátos energiáit, minőségeit, működési logikáját. Ez attól független, hogy egy kulturálisan könnyen megfejthető, vagy egy tévútra sodródott régióban megépült házról van szó… Úgy gondolom, hogy elég erős az az alapozóréteg egy közép-európai régióban (még így több oldalról szétzilált állapotában is) ahhoz, hogy találjunk olyan gyökereket, amelyek azt a környezetet, amelyben létre kell hoznunk esetünkben egy házat, azt úgy tegyük, hogy érthetőek és érezhetőek legyenek azok a kötelékek, amelyek azt a helyet otthonos természetességgel kötik egy kulturális térhez- szövethez. Ilyen házakat mutatnék most meg.” – Péterffy Miklós.


1. Lakóház Tükörhegyen
Tervezés: 2016
Kivitelezés: 2016-2017
Építész tervezők: Zsuffa és Kalmár Építész Műterem – Kalmár László, Kronavetter Péter, Zsuffa Zsolt
Építész munkatárs: Nagy Gábor 
Fotók: Zsuffa Zsolt

„A törökbálinti Tükörhegy káoszában reményteli csíraként jelent meg a Zsuffa-Kalmár építésziroda családi háza. Szerintem itt kellene tartson a magyarországi családi ház építészet ma és nem csak elvétve kéne találkoznunk vele. Ebben a házban benne van az alföldi parasztház tökélyre fejlődött, életmódból, anyaghasználatból, klimatikus viszonyokból adódó telepítési és működési elve és mindezekből fakadó formarendje – nyelve. Úgy, hogy semmit nem idézetként, vagy formai jegyeket ismételgetve, új építési technológiákat figyelmen kívül hagyva, erőlködően hagyományokra hivatkozóan használna. De benne van annak a nagypolgári modern villának hangja is, amely gyökereit szintén a magától értődő használati és működési, telepítési elvek rendszere alakítja. Nincs itt semmi fölösleges, minden nagyon racionális, de mégsem merevedik képletté, kiáltvánnyá a ház: finom lírai otthonosságot és időtlenséget érlel minden részlet, minden arány. Azt hiszem, hogy ha most utazna le a Dunán Le Corbusier és csodálná a magyar parasztház racionális líraiságát, örömmel mutatná fel ezt a házat, hogy íme egy lehetséges és hiteles – önazonos fejlődési irány.”
 2. A Szent Margit Gimnázium tornacsarnoka a Szent Gellért terem
Tervezés: 2018
Kivitelezés: 2018-2020
Építész tervezők: építész stúdió – Félix zsolt DLA, Fialovszky Tamás, Gulyás Bálint, Kenéz Gergely
Fotók: Kenéz Gergely

„A Gellérthegy lábánál, kényes zöld domboldalban, jó minőségű – főleg a két világháború között épített városrészben –, éteri épület épült. Határozott, de gyengéd. Kemény és kíméletlen egy jól működő tornacsarnok használati követelményrendszere, szerkezeteinek mérete, anyaghasználata…, és egy ilyen érzékeny helyen, mint a Szent Margit Gimnázium kertje, kellett elhelyezni a Gimnázium tornacsarnokát! Ilyen kertben és domboldalban az ember nem szívesen épít, patikamérlegen vizsgálja minden rezdülését annak a tömegnek, amit mégis el kell helyeznie… Ez a sok mérlegelés sok esetben egy izzadságszagú, viselkedő tömeget szül… de itt nem ez történt! Könnyed természetességgel, világos és tiszta döntésekkel sikerült úgy elhelyezni egy nem is olyan kis tömeget, amely jelenléte azóta a hely értékét gyarapította minden szempontból. Ha nem lenne itt, sajnálnám!

A tetőn elhelyezett sportpályák nem helyi sebekként jelennek meg, hanem egy értékes tájépítészeti elem részeként. A két minőség (építészet és tájépítészet) összeforrt. Az egész finoman bomlik le résszé. A rész logikusan és nagyon érzékien-taktilisan formálja az egészet. Különleges éteri együttállás ez, büszkék lehetünk rá!”
 

„Szuverén illeszkedés” címmel, az OCTOGON magazin 163-as (2020/7-es) lapszámában megjelent cikkünk ITT olvasható.3. Lombkorona ház Noszvajon
Tervezés: 2019
Kivitelezés: 2020
Építész tervezők: arkt stúdió – Fábián Gábor és Fajcsák Dénes
Fotók: Fábián Gábor

„Bagatell. 
Lakótorony. 
Erdei szálláshely.
Nehéz műfaj, kísérleti…
Zenében Couperin, Beethoven, Bartók írt kisterjedelmű, erős karakterrel bíró, úgynevezett jellem darabot. Fontos tartományok tárulnak fel általuk.
Így látom a Fábián-Fajcsák tervezőpáros Noszvajon megépült két legújabb szállásépületét is.
Pontos és tiszta szerkesztésűek, erős de légies karakterrel. Szeretem őket!”
 

„Új látószög” címmel, az OCTOGON magazin 142-es (2018/2-es) lapszámában megjelent cikkünk ITT olvasható.


 

Péterffy Miklós tanulmányait a Kolozsvári Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán, majd az ÉME Mesteriskola XIV. ciklusában folytatta. A BME Építészmérnöki Karán részt vett a DLA képzésben 1998-2002 között, ahol azóta is rendszeres külső óraadó és 2021 óta az Exploratív Építészeti Tanszék tanára. 2006 óta a bukaresti Arhitectura 1906, majd a Zeppelin és az Urban Report szaklapok budapesti szerkesztője, emellett számos szakírás szerzője magyar és román nyelven egyaránt. Pályafutását Janáky István műtermében kezdte (IPARTERV), 1999-ban önálló tervezői irodát alapított (Péterffy és Társa). 2018-ban tanítványával, Dőry Bálinttal megalapította a PÉTERFFY + DŐRY architects építészműtermet. A műteremben Dőry Bálint építészen kívül Deli Brigitta és Szolga Kata építészekkel dolgozik együtt. Olyan épületeket jegyez, mint a kolozsvári Nadasan 1.0 (2002), Nadasan 2.0 (2018) és PJ-ház (2018), a fóti istálló (2004) vagy a nógrádi Zsoldos ház (2008). Két évben is díjazták munkáját a BAB – Bukaresti Építészeti Biennálén, 2006-ban az ARHITEXT/DESIGN különdíjasa, 2019-ben a Média Építészeti Díja finalistája, a rá következő évben közönségdíjasa, ugyanekkor a ljubljanai BigSEE Awards kétszeres díjazottja és a BETA – Temesvári Építészeti Biennále fődíjasa. A Pro Architectura díjas építész jelenleg Erdélyben és Magyarországon is vállal megbízást, mindkét ország Építész Kamarájának aktív tagja. 
 


Péterffy Miklós ajánlására a sorozat következő részében Zsuffa Zsolt építészt (Zsuffa és Kalmár Építész Műterem) kérdezzük kedvenceiről. 

 

Péterffy + Dőry architects | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

TOP TRIÓ | batlab architects

TOP TRIÓ | batlab architects

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

TOP TRIÓ | BIS

TOP TRIÓ | BIS

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

TOP TRIÓ | Nanavízió

TOP TRIÓ | Nanavízió

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Hirdetés