TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Építészek méltatják kortársaik munkáit, kiemelve a 2022-ben, illetve a közelmúltban megvalósult három kedvencüket – ez a TOP TRIÓ. Ezúttal Hatvani Ádámot és Dékány Tibort, a sporaarchitects építészeit kérdeztük.

 

„Értelmezésünk szerint összetett, szubjektív értékítéletet kértek tőlünk. Sokkal több projektet lehetett volna elővenni, sok projekt már volt. Nem is igazán szerencsés műfaj ez a TOP TRIÓ, mert az építészetet ítélje meg inkább a közönség, vagy bárki, de ne pont az építészek. Ennek ellenére mégis belementünk a játékba. Olyan területekről választottunk projekteket, amelyek közvetlenül is kapcsolatban állnak azokkal a területekkel, amiken mi is dolgozunk (elkerülve a projekteket, amiken mi is érintettek vagyunk), közvetlenül is megtapasztalva azokat a kihívásokat, amikkel ezek az épületek is szembesültek a megvalósulás során. Jó látni, hogy az ismert és időközben megismert problémákkal nehezített pályán azért itt-ott megvillan valami, sikerül átütni a magyar valóság kemény héját. Miért érdekes ez? Azért, mert azt ahogyan valaki, valahol önkéntelenül megfogalmazta: »Magyarország nem külföld.«”


1. Trendo 11 – Katona fehérben
Tervezés: 2017-2018
Megvalósulás: 2018-2019
Vezető tervezők: Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna – LAB5 architects
Tervezők: Barta Fruzsina, Macsuga Eszter, Mester Ádám, Német Diána, Szegedi Zoltán
Fotók: Batár Zsolt, Palkó György

„A Trendo 11 a szó klasszikus értelmében nem egy szép épület, bár vannak jó nézetei, főleg persze a levegőből, köszönhetően szabad lendületes formálásának. Jó lett volna, ha nem maradnak el róla a tervezett zöldek és futtató paneljeik, hiszen úgy lenne érthető igazán a koronázó-glória váz. (Persze a növényhelyzet még alakulhat.) A formálás, a vakító fehér szín, ami összefogja az összetett formát szintén nem példanélküli, magabiztos, jól bevált gesztus, jól ül a lakótelepi kontextusban. A projektnek azonban mindenképpen itt a helye, mert ki tudott bújni a szabályozások kutyaszorítójából,  a fűnyíró elven működő bruttó szintterület maxolásból, épp bőrrel tudott kikeveredni a tervezési és a kivitelezési folyamat útvesztőjéből, meg tudta a találni a kiskaput az építészet számára. Ehhez persze valószínűleg mázli is kellett, de aki úgy gondolja tudja, mi a recept, csinálja utánuk.”
 


A Trendo11 Társasházról írt „Szinkronba hozott tömeg” című cikkünk az OCTOGON magazin legfrissebb 2023/2-es (182-es) lapszámában olvasható.
 2. Komló, buszpályaudvar – Ipari alapok Komlón
Átadás éve: 2022
Tervezők: Dancs Tamás, Zilahi Péter – P8 Műhely, Tamás Anna Mária és Kovács-Andor Krisztián – A+ Építész Stúdió
Fotók: Zilahi Péter, Kovács-Andor Krisztián

„Nem kell feltétlenül tripla szaltót ugrani. A komlói buszállomás egyszerű alaprajzi képlete nem akar több lenni, mint ami. A funkcionalitásból adódó egyszerű geometria, takarékos szerkezet. Ez lenne az épített infra alapképlete. Ez a projekt hozza ezt az egyszerűséget, kis fűszerrel, háttérben a komlói kéményekkel.”
 

 2. Szentendre, Pismány – Gyümölcstárolóból nappali
Tervezés éve: 2020
Kivitelezés: 2020–2023
Tervező: Fábián Gábor DLA, Fajcsák Dénes – arkt építész stúdió, Juhász Veronika – projectroom
Fotók, látványtervek: Juhász Veronika

„Egy korábban már egyszer átépített kis gazdasági épület, tehetséges tervezők és fogékony megrendelők szerencsés kombinációjának eredménye az a szentendrei családi ház, melyet az átépítés kategóriájából választottunk. Az elvétel és hozzáadás harmóniájának remek példája. Egyszerű, letisztult. Kő, beton, vakolat, fa és acél. Szellemes és praktikus térszervezés. Nyugodt arányok és őszinte részletek. Gondos kivitelezés. Igazán szerethető.”
 

 


 

A sporaarchitects 2005 óta működő független építészstúdió, fókuszában áll minden, ami az épített környezettel kapcsolatos, léptéktől, mérettől függetlenül. A stúdió munkáin keresztül gyakran az építészet határait és definícióját, gyökereit keresi, az építészetet hétköznapi szemszögből, a hétköznapit építészeti szemszögből vizsgálva. Minden projekt az éppen adott, összetett, ellentmondásos helyzetre reagál, abból igyekszik előnyt kovácsolni, ami elsőre talán hátrányosnak, vagy érthetetlennek tűnhet, a körülményeket elemezve, a szituációkat gyakran kifordítva új, specifikus utakat keres, újra és újra szétszedve, összerakva az elemeket a projektek során egyre finomodó, változó logika mentén. Számos projektben vettek részt az infrastruktúra területén, nevükhöz fűződik a budapesti Szent Gellért tér és Fővám tér metróállomás a négyes metró projekt részeként, mely projekt amellett, hogy paradigmaváltást hozott a magyar infrastruktúra építészetben, jelentős nemzetközi visszhangot is kapott, melynek hatása a mai napig érezhető. A stúdió részt vett a Déli Városkapu Mesterterv kidolgozásában a norvég Snohetta oldalán, mely Budapest legambiciózusabb városfejlesztési projektje. A mesterterv a fenntarthatósági, élhetőségi kérdéseket a lehető legkorszerűbb, jövőbe mutató módon jeleníti meg a városi léptékben, a kék-zöld infrastruktúrát, az autómentes, klímatudatos várost, a városi, biodiverz környezetet, a megújuló energia használatán alapuló gazdálkodást először hozva városi léptékben Budapestre. Aktuálisan jellemzően komplex infrastruktúra építészettel, lakóépületekkel, régi épületek újrafogalmazásával foglalkoznak, jellemzően Budapesten.


A sporaarchitects ajánlására a sorozat következő részében projectroom építészeit kérdezzük aktuális kedvenceiről.

 

 

sporaarchitects | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Metróállomás a norvég erdő közepén

Metróállomás a norvég erdő közepén

A Sporaarchitects, karöltve az Austigard Arkitektur csapatával egy igazi álom metróállomást álmodott meg Skøyenbe. 

Átadták a 14. Média Építészeti Díját

Átadták a 14. Média Építészeti Díját

Kikötőépület, ökoturisztikai központ, valamint egy parányi fahíd az idei év nyertesei.

Hirdetés