A MET Kabai napelem erőmű 23 ezer háztartást láthat el árammal.

Az IBC Solar Energy befejezte a 43 megawattos MET Kabai napelem erőmű építését – írta a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség honlapja. A napelem erőművet nemrégiben csatlakoztatták a magyar elektromos hálózathoz.

A MET Kabai napelempark – Fotó: IBC Solar Energy

Magyarország jelenleg legnagyobb működő napelem parkját alig több mit öt hónapnyi építési idő után kapcsolták a hálózatra. A 43 MW-os napelem erőmű területe 227 000 m², amelyen 97 578 modult telepítettek. A napelempark ügyfele és tulajdonosa a MET Eszközkezelő Zrt., amely tavaly decemberben az IBC Solar Energy nevű céget bízta meg a tervezéssel, közbeszerzéssel és építéssel.

A naperőmű Magyarország keleti részén, az Alföldön, Debrecen közelében terül el. Becsült éves hozama 52 gigawattóra, így több mint 23 000 magyar háztartást fog ellátni elektromos árammal.

Magyarország hosszú ideje Európa sereghajtói közé tartozott a megújuló energiák tekintetében, de most gyors ütemben zárkózik fel – írta az MNNSZ.hu. A 2009/28/EK irányelvben 2020-re megfogalmazott célt, a megújuló energiák 13,3 százalékos arányát 2017-ben már túlléptük. Az új célkitűzés a megújuló energiákra vonatkozóan 14,65 százalék a teljes az energiaszerkezetben, amelyet 2020 végéig kell elérni. Az új napelem erőmű csatlakoztatása hatalmas lépéssel viszi közelebb Magyarországot ennek a célkitűzésnek az eléréséhez.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elkészült Győrben Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkja

Elkészült Győrben Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkja

Közel ötezer háztartás éves energiaszükségletét termeli meg.

Egy napelemes autó, amely töltőállomás is lehet

Egy napelemes autó, amely töltőállomás is lehet

Hasznos lehet sátorozás során, de akár egyéb elektromos autóknak is vészmegoldást kínálhat.

A Széllkapu szelleme Melbourne-től Szingapúrig

A Széllkapu szelleme Melbourne-től Szingapúrig

A parkban központi szerepet betöltő design-napelemek nemzetközi előképei. 

Hirdetés