A világ legnézettebb eseményén, a Super Bowlon mutatkozik be a világ előtt Szőke Gábor Miklós hatalmas acél sólyom szobra.

A világ legnézettebb sportközvetítése a Super Bowl, amelyet 200 országban is közvetítenek, így több, mint 110 millióan nézik. Ez a hamarosan kezdődő eseménynél is várhatóan így lesz, amely első meccsét február 3-án tartják az atlantai Mercedes-Benz stadionban, amely előtt Szőke Gábor Miklós Atlanta Falcon névre keresztelt hatalmas szobra áll.
 

Atlanta Falcon

A képzőművész sólymot ábrázoló szobrát Arthur Blank, az Atlanta Falcons NFL és az Atlanta United futballcsapat tulajdonosának megbízásából készítette el 2017-ben, közvetlenül a FINA vizes világbajnokság Vízi legendák szoborsorozata előtt. A rozsdamentes acélból készült sólyom a világ legnagyobb szabadon álló madár ábrázolása, magassága 13 méter, szárnyfesztávolsága 21 méter, súlya 33 tonna. Szőke a ragadozó zsákmányát futball labdaként ábrázolta. A széttárt szárnyú acél sólyom az amerikai fociban ismert touchdown pillanatát jeleníti meg: Szőke ragadozómadara lecsap áldozatára és leérkezik vele a földre. A bronzból készült labda léptékét tekintve a művész korábbi munkáihoz hasonlóan grandiózus: 4 méter átmérőjű és 4 tonna, a világ legnagyobb szabadon álló alkotása. 

A köztéri alkotást már két éve Atlanta szíveként emlegetik a helyiek és a nemzetközi sajtó. Lenyűgöző léptéke mögött több mint féléves tervezés, közel 8 hónapos megvalósítás, 5 hónapos helyi installálás, összesen kétéves munka áll, amelyen 200 ember dolgozott. A képzőművészt a szobor tervezése során megragadta a város története: Atlanta négyszer égett le és épült újjá poraiból. A műalkotás Szőke Gábor Miklós egyedülálló csepeli stúdiójában és bemutatótermében készült, innen szállították 1,5 hónapon keresztül szárazföldön és vízen Atlantába, ahol saját, statikusokból, szobrászokból, hegesztőkből álló csapatával és többségében magyar szakemberekből álló alvállalkozóival közel féléven keresztül dolgozott a szobor installálásán.

Atlanta Falcon

Mielőtt elkezdek tervezni, szeretek ellátogatni a szobor jövőbeni helyszínére és magamba szívni a helyi kultúrát, megismerni az épített környezetet és az ott lakó emberek gondolkodását. Atlanta tényleg olyan, mint a filmeken: egyszerre van jelen a déli állam hányattatott történelme és a Fortune 500-as cégek high-tech felhőkarcolói. Ez a város volt a civil jogi mozgalmak úttörője és gócpontja és itt játszódik többek között a Walking Dead, a Stranger Things vagy az Elfújta a szél. Az Atlanta Falcons "Rise up!" mottója ragadott meg először, amikor megfogalmaztam ezt a szobrot. Felemelkedés és felszabadítás. Elképesztő élmény lesz közel két év távlatában viszontlátni az Atlanta Falcont, főként a Super Bowlon, ahol túlzás nélkül állíthatom, hogy rajta lesz a világ szeme. A szobor olyan hatalmas közösségformáló erővel bír, amiről eddig csak álmodni mertem. Hálás vagyok, hogy ennek részese lehetek. – mesélte Szőke Gábor Miklós.

A széttárt szárnyú madár légiességét és könnyedségét több ezer egyenként hegesztett rozsdamentes acél elem plasztikai kialakítása és - a nagy lépték, valamint a hatalmas szélterhelés ellenére - bravúros statikai tervezés és megvalósítás adja. A Mercedes-Benz stadion üvegfalain négy emeleten át a madár tollai fénylenek, míg a ragadozómadár tükörpolírozott szemében Atlanta olyan ikonikus épületei tükröződnek vissza, mint a CNN és a Coca-Cola központja.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hol van a kortárs művészet helye az irodában?

Hol van a kortárs művészet helye az irodában?

Gondolatok a Budapest Design Weekről

Újra jön Közép-és Kelet Európa legnagyobb művészeti vására

Újra jön Közép-és Kelet Európa legnagyobb művészeti vására

A héten indul az Art Market Budapest 2023

Kórházi történetek festményeken

Kórházi történetek festményeken

Soós Kata festőművész Kórtörténet című tárlata szeptember 7-én nyílik

Hirdetés