Magyarországra is megérkezhetnek a 3D-nyomtatott házak

Átadták az első ilyen technológiával készült lakóházat az Észak-Rajna-Vesztfáliai Beckumban.

Beköltözhetővé vált az a 3D nyomtatással készült ház, melyet tavaly szeptemberben kezdtek el készíteni az Észak-Rajna-Vesztfáliai Beckumban. A gyors és költséghatékony technikával nyomtatott egylakásos házat a zsaluzatokkal és állványzatokkal foglalkozó PERI a 3D-s nyomtatásra specializálódott dán COBOD BOD2 nyomtatójával kivitelezte. A beckumi házat a kivitelezők mérföldkőnek tekintik; a projekt kezdete óta ugyanezzel a technológiával hozták létre Európa legnagyobb 3D-nyomtatott lakóépületét Wallenhausenben, és az első ilyen lakóépületet az egyesült államokbeli arizonai Tempe-ben. 

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a projekt ilyen sikerrel zárult. Azon dolgozunk, hogy a közép-kelet európai régióban és Magyaroszágon is mielőbb épülhessenek 3D beton nyomtatással készült házak. Szerencsére úgy tűnik, hogy partnereink nyitottak a technológia iránt” – mondta Ézsiás Miklós, az innovatív zsalu- és állványrendszerekkel foglalkozó PERI Magyarország ügyvezető igazgatója.

A COBOD BOD2 a világ egyik legnagyobb és leggyorsabb moduláris gépe, amely épületeket képes nyomtatni időzített kötésű, a célra speciálisan fejlesztett cement-alapú anyagból, rétegenként építve fel a végleges méretű betonelemeket. A rendszer nyomtatófeje három tengelyen mozog egy biztonságosan felszerelt fém kereten. Ennek köszönhetően nincs szükség a nyomtató áthelyezésére és ismételt kalibrálására, amellyel rengeteg időt és költséget takarít meg. A szerkezet további előnye, hogy üzemeltetéséhez csupán két emberre van szükség, a nyomtatófejet és a nyomtatási eredményeket pedig kamera figyeli. A technológia nagy szabadságot ad az építészeknek is, hiszen – szemben a hagyományos módszerekkel – a BOD2-nek az organikus vagy nem egyenes formák sem jelentenek technológiai kihívást.

„Az építés és a tervezés, ahogyan azt évszázadok óta ismerjük, sok területen alapvetően meg fog változni, és hálásak vagyunk, hogy nyomtatott házunkkal ehhez döntően hozzájárultunk" – mondta Waldemar Korte, az épületet tervező MENSE-KORTE ingenieure+architekten építésze.

Munkában a nyomtató

A BOD2 rekordsebességgel, 1 m/s-mal dolgozik, ezzel a piacon jelenleg elérhető leggyorsabb, építkezéseken használt 3D nyomtató. Egy 1 m² nagyságú dupla rétegű fal nagyjából öt perc alatt készül el. A BOD2 a teljes nyomtatási területen, a gép működése közben is lehetővé teszi a munkavégzést, ráadásul figyelembe veszi a későbbiek során beépítésre kerülő víz és áram bevezetéséhez szükséges csöveket és csatlakozásokat, így ezek a manuális folyamatok könnyedén integrálhatóak a nyomtatási műveletbe.

A beckumi házat Ina Scharrenbach, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány belügyi, önkormányzati, építésügyi és esélyegyenlőségi minisztere adta át; a tartomány az „Innovatív építés” finanszírozási programja keretében támogatta a projektet.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Földből nyomtatna házakat 3D-ben egy texasi kutatócsoport

Földből nyomtatna házakat 3D-ben egy texasi kutatócsoport

Nemcsak a környezetre gyakorolt negatív hatások, de a költségek is csökkennének.

A 3D nyomtatással készülő eszköz, amely a gyermekek mozgásfejlesztését segíti

A 3D nyomtatással készülő eszköz, amely a gyermekek mozgásfejlesztését segíti

A tárgy teljes mértékben a gyerek igényeire, méreteire szabható.

Az elmúlt évszázad trendje ismét felszállóágban: egyre több ifjúsági szálló épül

Az elmúlt évszázad trendje ismét felszállóágban: egyre több ifjúsági szálló épül

A németországi Bayreuth városának közösségi helyszíne masszív, de mégis otthonos.

Hirdetés