Két svájci formatervező drótból és nejlonporból készít mobiliákat, melyeket közelről is megnézhetsz a Határtalan Design kiállításon.

A Határtalan Design kiállításon számos, fenntarthatóságra, újrahasznosításra épülő projektet láttunk, köztük magyar tervezők munkáját vagy épp a hulladék hulladékát is feldolgozó holland designerét. Ezekből a projektekből készítettünk is egy válogatást, amit viszont a svájci Fabio Hendry, Seongil Choi tervező páros készített, kicsit kilóg a sorból: a 3D nyomtatás gyártási hulladékából készítenek bútorokat és kiegészítőket. 

 Fotók: Határtalan Design

A Hot Wire Extensions-projekt egy négyéves kutatás eredménye: az új módszernek köszönhetően a 3D nyomtatás során visszamaradó gyártási hulladékból formatervezett székek és más lakberendezési állíthatók elő.

Fabio Hendry és Seongil Choi munkájának fókuszában a high-tech alapanyagok újrafelhasználási lehetőségeinek, valamint a jövő ipari termelésének vizsgálata áll. A közösen alapított Studio ilio Hot Wire Extension névre keresztelt kísérlete az SLS (Selective Laser Sintering) 3D nyomtatás során használt nejlonpor reciklikálásával foglalkozik. Bár ezt a nyomtatási technológiát környezettudatos eljárásként ismerjük, az SLS nyomtatáshoz használt nyersanyag mindössze egy része használható újra minőségromlás nélkül.

És ez sarkalatosabb kérdés, mint gondolnánk: egyetlen gyártó három hét alatt nagyjából 1000 kilogramm hulladékot termel.

Fotó: Határtalan Design
A bútorok váza egy nikrómhuzal, amelybe elektromos áramot vezetnek, és a keletkező magas hőfokon „ráégetik” a nejlonpor és homok keverékét. A folyamat egy zárt konténerben zajlik, ahol hűlés közben a hőtől megolvadt nejlon összefüggő, homogén és csontszerűen kemény bevonatot alkot a huzalon. Az eljárás progresszivitása nem merül ki az additív technológia újszerű alkalmazásában, de új dimenziókat nyit az előállítás és az esztétikum terén is.

A projekt volt a Rado Star Prize Switzerland for Young Talents 2019 jelöltje is. Amit külön értékelünk benne, az az on- és offline világ idilli szimbiózisa: egyrészt ezeket a designdarabokat most közelről is megnézheted a Határtalan Design kiállításon, másrészt ha a különlegességén és progresszivitásán túl a formavilága is tetszik, akkor magad is megrendelheted a HWE shopjában. Nem olcsó: egy Native Object asztali lámpa 540 euró, egy Basic Stool sámli 690, de mennyivel jobb, mintha az egész egy hosszú folyamat végén bekerülne a bioszférába. 

Határtalan Design kiállítás, Kiscelli Múzeum – Templomtér
1037 Budapest, Kiscelli u. 108.
Nyitva: november 15-ig, hétfő kivételével mindennap 10.00 – 18.00-ig.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Designbútorok a 3D nyomtatás gyártási hulladékából

Designbútorok a 3D nyomtatás gyártási hulladékából

Két svájci formatervező drótból és nejlonporból készít mobiliákat, melyeket közelről is megnézhetsz a Határtalan Design kiállításon.

Füst és égés nélkül

Füst és égés nélkül

Több mint egymilliárd ember dohányzik a világon - mit tehetünk az ártalmak csökkentéséért?

Az Esterházyparkban lesz Bécs első hűsölő parkja

Az Esterházyparkban lesz Bécs első hűsölő parkja

Már a tél elején készülnek a jövő nyári hőségre, és a hősziget-jelenség ellensúlyozására.

Hirdetés