3D nyomtatás a praktikus design szolgálatában

Kevesen vannak talán, akik ne szeretnék az IKEA termékeit, a legtöbben mégis futottak már bele olyan problémába, hogy a vonzó megjelenés ellenére az áru nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, avagy a praktikusnak gondolt tárgy használata nem volt komfortos. A lelkes kreatívoktól a professzionális designerekig sokan nyúltak ezért újító szándékkal, a felhasználás közben adódó kényelmetlenségek orvoslásának céljával a svéd cég népszerű termékeihez. Miklósi Ádám profihoz illő módon tette ezt az UPPGRADERA projekt keretében, amelyet ráadásul nyílt forráskódúvá tett.

Miklósi Ádám Red Dot-díjas ipari formatervező háztartásában is megtalálható jó néhány berendezési tárgy a könnyen összeszerelhető bútorokról ismert üzletlánc kínálatóból, és bizony a designer is bosszankodott néhányszor azok használata közben. Így járt a kedvező árú STALJIG vállfával, mely gyűrötté tette ruháit, de a KLIPSK reggelizőtálca is csalódást okozott számára, mert anyagából adódóan a poharak, tányérok ide-oda csúszkáltak azon, sőt olykor fel is borultak rajta.

Miklósi ezért ahelyett, hogy új, számára praktikusabb termékeket vásárolt volna, újragondolta és könnyen használhatóvá tette a tárgyakat.

Mivel IKEA-hackjei jól sikerültek, ötletét a széles közönséggel is megosztotta, fejlesztését elérhetővé téve.

A komfortérzet növelése mellett a környezettudatosság is Miklósi elsődleges szempontjai között szerepelt munkája során. Így nem újabb termékek előállításába és forgalmazásába kezdett, hanem a fejlesztések gyártásához szükséges információt tette szabadon hozzáférhetővé. Elképzelése szerint a felhasználó saját maga állíthatja elő 3D nyomtatóján, vagy ha ezzel nem rendelkezik, a mára egyre több helyen elérhető 3D nyomtatási pontokon a számára hasznos IKEA-kiegészítőt.

Az úgynevezett nyílt forráskódú design ily módon jelentősen csökkenti az adott termék ökológiai lábnyomát, és a lokális gyártást is elősegíti.

Nem készülnek tehát feleslegesen legyártott példányok, csak a valóban használatba kerülő mennyiségben jön létre az adott termék, annak szállítására, raktározására pedig nem lesz szükség.

A designer hat IKEA-terméket tett praktikusabbá. A STALJIG vállfa és a KLIPSK reggelizőtálca mellett az ENUDDEN szappantartót is újragondolta, és elhelyezett benne egy rácsot, hogy a szappan ne álljon és oldódjon fel a tálkában felgyülemlő vízben. Az EKLON fogkefetartóval hasonló problémája adódott, ez a termék se tette lehetővé a víz elvezetését, így a pohár könnyen vált baktériumok melegágyává. Ez a termék is kapott tehát egy rácsot. A CHOSIGT sajtreszelőről jelentős mennyiségű sajt hullott le reszelés közben, a lepotyogást azonban már egy praktikus gyűrű akadályozza Miklósi háztartásában. A nagyteljesítményű LED-et használó NÄVLINGE olvasólámpával az a probléma adódott, hogy bura nélkül került gyártásra, így könnyen válhat kellemetlenné annak használata erős fénye miatt. A designer egy, a lámpára könnyen rápattintható burát tervezett annak kényelmes használhatóságért.

Kíváncsian várjuk, hogy – a svéd fejlesztés, frissítés kifejezés után UPPGRADERA a névvel ellátott – kollekció bővül-e újabb elemekkel, illetve hogy az IKEA felfigyel-e Miklósi kreatív megoldásaira. Bárhogy is lesz, a jelenleg elérhető darabok megoldást nyújthatnak a talán többek számára is kellemetlenséget okozó termékek praktikussá tételében. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Többféle eszközzel küzd a koronavírus ellen a HP

Többféle eszközzel küzd a koronavírus ellen a HP

Hétköznapi tárgyakat nyomtatnak, ingyenessé tesznek 3D-terveket, és már tesztelik a lélegeztetőgépek gyártását.

Magyarországon is pörög a karitatív 3D-nyomtatás

Magyarországon is pörög a karitatív 3D-nyomtatás

Két csoportban is dolgoznak orvosi eszközök előállításán.

Ennél nagyobb épületet még soha nem nyomtattak

Ennél nagyobb épületet még soha nem nyomtattak

640 négyzetméteres, kétemeletes épület készült gipsz alapból, Dubajban.

Hirdetés