3D nyomtatás a praktikus design szolgálatában

Kevesen vannak talán, akik ne szeretnék az IKEA termékeit, a legtöbben mégis futottak már bele olyan problémába, hogy a vonzó megjelenés ellenére az áru nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, avagy a praktikusnak gondolt tárgy használata nem volt komfortos. A lelkes kreatívoktól a professzionális designerekig sokan nyúltak ezért újító szándékkal, a felhasználás közben adódó kényelmetlenségek orvoslásának céljával a svéd cég népszerű termékeihez. Miklósi Ádám profihoz illő módon tette ezt az UPPGRADERA projekt keretében, amelyet ráadásul nyílt forráskódúvá tett.

Miklósi Ádám Red Dot-díjas ipari formatervező háztartásában is megtalálható jó néhány berendezési tárgy a könnyen összeszerelhető bútorokról ismert üzletlánc kínálatóból, és bizony a designer is bosszankodott néhányszor azok használata közben. Így járt a kedvező árú STALJIG vállfával, mely gyűrötté tette ruháit, de a KLIPSK reggelizőtálca is csalódást okozott számára, mert anyagából adódóan a poharak, tányérok ide-oda csúszkáltak azon, sőt olykor fel is borultak rajta.

Miklósi ezért ahelyett, hogy új, számára praktikusabb termékeket vásárolt volna, újragondolta és könnyen használhatóvá tette a tárgyakat.

Mivel IKEA-hackjei jól sikerültek, ötletét a széles közönséggel is megosztotta, fejlesztését elérhetővé téve.

A komfortérzet növelése mellett a környezettudatosság is Miklósi elsődleges szempontjai között szerepelt munkája során. Így nem újabb termékek előállításába és forgalmazásába kezdett, hanem a fejlesztések gyártásához szükséges információt tette szabadon hozzáférhetővé. Elképzelése szerint a felhasználó saját maga állíthatja elő 3D nyomtatóján, vagy ha ezzel nem rendelkezik, a mára egyre több helyen elérhető 3D nyomtatási pontokon a számára hasznos IKEA-kiegészítőt.

Az úgynevezett nyílt forráskódú design ily módon jelentősen csökkenti az adott termék ökológiai lábnyomát, és a lokális gyártást is elősegíti.

Nem készülnek tehát feleslegesen legyártott példányok, csak a valóban használatba kerülő mennyiségben jön létre az adott termék, annak szállítására, raktározására pedig nem lesz szükség.

A designer hat IKEA-terméket tett praktikusabbá. A STALJIG vállfa és a KLIPSK reggelizőtálca mellett az ENUDDEN szappantartót is újragondolta, és elhelyezett benne egy rácsot, hogy a szappan ne álljon és oldódjon fel a tálkában felgyülemlő vízben. Az EKLON fogkefetartóval hasonló problémája adódott, ez a termék se tette lehetővé a víz elvezetését, így a pohár könnyen vált baktériumok melegágyává. Ez a termék is kapott tehát egy rácsot. A CHOSIGT sajtreszelőről jelentős mennyiségű sajt hullott le reszelés közben, a lepotyogást azonban már egy praktikus gyűrű akadályozza Miklósi háztartásában. A nagyteljesítményű LED-et használó NÄVLINGE olvasólámpával az a probléma adódott, hogy bura nélkül került gyártásra, így könnyen válhat kellemetlenné annak használata erős fénye miatt. A designer egy, a lámpára könnyen rápattintható burát tervezett annak kényelmes használhatóságért.

Kíváncsian várjuk, hogy – a svéd fejlesztés, frissítés kifejezés után UPPGRADERA a névvel ellátott – kollekció bővül-e újabb elemekkel, illetve hogy az IKEA felfigyel-e Miklósi kreatív megoldásaira. Bárhogy is lesz, a jelenleg elérhető darabok megoldást nyújthatnak a talán többek számára is kellemetlenséget okozó termékek praktikussá tételében. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ingyenesen letölthetők a Miele exkluzív tartozékainak 3D nyomtatási sablonjai

Ingyenesen letölthetők a Miele exkluzív tartozékainak 3D nyomtatási sablonjai

A Miele a „konyhai segéd“, a „porszívó tartozék“ és a „barkácsolás“ területén tíz nyomtatható tárgyat kínál.

Nem akármilyen kamerával tesztfotózhatsz

Nem akármilyen kamerával tesztfotózhatsz

A DG Cameras csapata 3D nyomtatott kamerákat készít.

A Minusplus is felveszi a harcot a koronavírussal

A Minusplus is felveszi a harcot a koronavírussal

Az elmúlt két hétben közel ötven védőpajzshoz készítettek 3D-nyomtatott keretet.

Hirdetés