Hirdetés

Op-art ihletésű, lézervágással készült faliórát tervezett Horváth Zsuzsanna.

A terv kategória különdíját kapta Horváth Zsuzsanna igényes és letisztult designú NORNIR faliórája a Magyar Formatervezési Díj átadásán. Az op-art ihletésű, lézervágással készült órán óra- és percmutató helyett két koncentrikus kör forog egymáson, melyek így moiré mintákat hoznak létre, egyben túlmutatnak a hagyományos faliórák mezei funkcionalitásán. Az órát a Budapest Design Week videója segítségével mutatjuk be.

Az op-art ihletésű falióra működési elve újszerű, megjelenésével pedig újraírja az analóg órákkal kapcsolatos megszokott vizuális sémákat. Az óramutatót az alkotó nem különálló egységként, hanem a számlap szerves részeként értelmezi. A hagyományos óramutatók helyett a szerkezet két kerek rétegeltlemez óralapból áll, amelyek koncentrikus U alakú mintázatban vannak kivágva.

A minta iránya mutatja az aktuális időt. A belső, nagyobb lemez a perceket, a kisebb, külső az órát mutatja, vagyis a megszokott elrendezéssel ellentétesen, a perc és az óramutató fordítva helyezkedik el.

A rendhagyó megoldás egyedi óraház és óramű tervezését is szükségessé tette. A kétmotoros, mikrokontrollerrel szabályozott rendszerben az egyik motor az óramutató, a másik a percmutató lapot forgatja. A festett nyírfa rétegelt lemezből készülő forgó lapok folyamatosan változó dekorelemként hatnak egy enteriőrben, de akár örökösen változó műalkotásként is felfoghatók.

Horváth Zsuzsanna tavaly az Illan lámpával aratott sikereket: a hasonló eljárással készült légies lámpabura számos díjat elnyert, és ami talán fontosabb, hogy a neves Luceplan cég forgalmazni is kezdte. Az Illan lámpáról beszélgettünk is a Koppenhágában élő tervezővel. 

Az összes díjazottat ebben a cikkben mutattuk be.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mutató nélkül is mutatós falióra

Mutató nélkül is mutatós falióra

Op-art ihletésű, lézervágással készült faliórát tervezett Horváth Zsuzsanna.

Magyar tervezőt mutat be egy rangos olasz designlap

Magyar tervezőt mutat be egy rangos olasz designlap

A világítás költészete címmel ír alapos cikket Horváth Zsuzsanna Illan lámpájáról az Interni magazin.

A Red Dot Best of the Best díját kapta Horváth Zsuzsanna Illan lámpája

A Red Dot Best of the Best díját kapta Horváth Zsuzsanna Illan lámpája

Szintén Red Dot Termékdizájn 2021 díjas a NaBi Solo szenzor, a 878Co grafénból készült, okos vitorlásruhája és a Terrán napelemes tetőcserepe.

Hirdetés