Hirdetés

Az épületek is tanulhatnak folyamatosan

Hogyan működik az újraminősítés, és milyen jó példák vannak rá?

Hirdetés

Nyelvtanulás, új szakmai ismeretek, sport – nekünk természetes, hogy a diplomaszerzéssel nem ér véget a fejlődés, hanem folyamatosan fejlődnünk, változnunk, alkalmazkodnunk kell. De ugyanezt megteheti egy épület is, mi több, nyilvánvalóvá is teheti a külvilág előtt, mint a WELL épületminősítési rendszer újraminősítési eszköze. 

Egy épületnek sem kell feltétlenül rögtön a legmagasabb minősítési szintnek megfelelnie. Az egészséges környezetet és az ember jóllétét előtérbe helyező WELL Certification – amely sok egyéb mellett mérőműszerekkel méri a beltéri levegő és a víz minőségét, az akusztikai paramétereket, a hőérzetet és a megvilágítást – esetében háromévente lehetőség van újraminősítést kérni. Ahogy az megtörtént a Frasers Property Australia székházával is.

A Frasers Property központja a Rhodes Corporate Parkban – Fotó: Frasers Property Australia

A Rhodes Corporate Parkban lévő épület 2017-ben kapta meg a WELL Gold minősítést, néhány napja pedig WELL Platinumra javított, elsősorban az ember jóllétét támogató új megoldásoknak köszönhetően. Ezzel az első újraminősített irodaház lett Ausztráliában, nem mellesleg felzárkózott a szektorban a nemzetközi élmezőnyhöz.

Formalizálták a rugalmas munkavégzést, üzletmenet-folytonossági stratégiát fogadtak el, és több intézkedést hoztak a humánusabb munkakörnyezetért, miközben ezeket a kezdeményezéseket a dolgozók kényelmét biztosító újítások egészítették ki. Az emberi szervezet természetes cirkadián ritmusához igazodó világítást építettek be, és kiváló levegőminőséget biztosító szűrőrendszert a 90 ezer négyzetméteres komplexumban. 

„A lezárások, korlátozások és változó működési módok idején a dolgozóink jólléte fontosabb, mint valaha” – jegyezte meg Reini Otter, a Frasers Property Industrial vezérigazgatója. 

„Sokan úgy érzik, a legmagasabb, Platinum minősítés kell nekik, vagy semmi. De ha a fejlődési ütemhez, a költségvetéshez jobban passzol, Bronze, Silver vagy Gold minősítés is megcélozható egy épülettel, később pedig lehet újabb szintet lépni” – foglalta össze Kurucz Regina okleveles építészmérnök, épületenergetikai szakértő, megjegyezve, hogy az International WELL Building Standard Magyarországon is elérhető, noha egyelőre még nincs minősített épület, így értelemszerűen az újraminősítés is várat magára.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Corvin Technology Parké az első magyarországi WELL minősítés

A Corvin Technology Parké az első magyarországi WELL minősítés

A minősítés a dolgozók egészségi állapotára és közérzetére pozitív hatást gyakorló szempontokat ismeri el.

Varsói irodaház lett Európa századik WELL minősített épülete

Varsói irodaház lett Európa századik WELL minősített épülete

Európában mérföldkőhöz érkeztünk, és hamarosan kiderül, itthon melyik az első WELL minősített épület.

Mikor jöhetnek az első WELL minősítések Magyarországon?

Mikor jöhetnek az első WELL minősítések Magyarországon?

Az egyik legújabb zöldépület-minősítési rendszerről ír Vértesy Mónika épületminősítési tanácsadó a TSPC oldalán.

Hirdetés