Kind of | Bálványos Levente munkái

Április 12-én nyílt Bálványos Levente: Kind of című kiállítása a Ladó Galériában, amely év elején nyitotta meg kapuit a Klauzál téri Vásárcsarnok emeletén. A tárlat a művész utóbbi tíz évben készült munkáiból válogat, melyek korántsem mondhatóak konvencionális szobroknak. Sokkal inkább tér-konstrukciókként értelmezhetők, melyek a reliefek, a finom felületű képsíkok és az építészet határán mozognak. Kiállítás beszámoló az Építészet & Művészet havi tematikánkhoz.

A kiállításon bemutatott munkák sajátos módon közelítik meg a tér fogalmát. A talált anyagok, deszkák, képráma darabok együttes rendszere olyan fa-reliefeket alkotnak, melyek minimalizálják a felszínből kiugró elemeket. Ezzel olyan műveket hoznak létre, amelyek a „mélység nélküli felszín” elérésére törekszenek. A mélység redukciójára tett kísérleteket a plasztikai felületek és a szimmetrikus-aszimmetrikus formák érzékeny, kifinomult játékát eredményezik. 

Machine Gun, fa, akril, 102x39x16 cm, 2022


A művész számára a tér „a képzőművészeti önértelmezés klasszikus kerete”, a mű értelmezésének origója. Az egymáson rétegzett és ebből a rétegzettségből olykor elmozdult térsíkok, valamint létrejött tér-metszetek látszólag ingatagnak tűnnek, mégis stabilan komponált szerkezetek, melyek a nyitottság és zártság kettősségét keltik nézőjükben.

Bálványos grafitreliefjei, melyek a ceruzabetét újraértelmezésével készültek, síkból kitüremkedő törékeny szálak együttesét alkotják. Ezek a grafitboglyák háborús csatajeleneteket jelképeznek a dárdák és nyilak gipszben ejtett sebeivel és karcolásaival, miközben az emberi lét mulandóságának metaforáját hordozzák. A reliefek mellett szerepelnek kollázsok, melyek geometriai kötöttségét és szigorú négyzethálós rendjük merevségét színes, ívelt, amorf és játékos alakzatok, kitakarások, kép a képben motívumok törik meg. 

Grafitrelief 2, 25x28x4 cm, grafit, gipsz, plexi keretben, 2014 Kollázs 6, 40x30 cm, papír, ceruza, pausz, 2023


A Klauzál téri vásárcsarnokban működő Ladó Galéria nem titkolt célja, hogy olyanoknak is felkeltse érdeklődését, akik nem rendszeres fogyasztói a kortárs művészetnek. Ezt a galéria a kiállításlátogatás esetében gyakran tapasztalható küszöbprobléma feloldásával igyekszik elérni azáltal, hogy egy olyan rendhagyó teret biztosít az alkotások helyszínéül, ahol a látogatók feszengés nélkül élvezhetik a műveket. A nyüzsgő piac közvetlen és oldott hangulatot kölcsönöz az üzletek közé beékelődött kiállítóteremnek, melynek hatására a véletlenül odatévedt szemlélődők is bátrabban közelítik meg a falon elhelyezett munkákat. 

Bálványos Levente művészetével lebilincselő módon képez hidat sík és tér között. Munkáiban a kusza vonalak között is az őszinte rendezettség érzékelhető. Ez a rend nem ereszti szemlélőjét, hanem egy olyan világot tár fel előtte, ahol a fizikai tér kölcsönhatásba kerül egy gondolati térrel. A szemlélő itt maga teszi lehetővé a vonalak meghosszabbítását, egészen túlnyúlva a papír és az anyag határain.

 Kollázs 9, 40 x 30 cm, papír, ceruza, pausz, 2024Relief (100), 54 x40x5 cm,  fa, akril, 2023

 

A kiállítás május 15-ig tekinthető meg a Ladó Galériában.
 

 

Ladó Galéria | Web | Facebook | Instagram

Bálványos Levente | Web | Instagram
 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kortárs művészet a brutalizmus oltárán

Kortárs művészet a brutalizmus oltárán


Építészeti reuse művészeti céllal

Fenntartható energiatermelés és művészet egyben

Fenntartható energiatermelés és művészet egyben

Az építőipar mellett a képzőművészeket is megihlette a színes napelem.

Hirdetés