A diplomamunka tervezési területe Pécsen, a Mecseki parkerdő területén elhelyezkedő Dömörkapunál fekszik, a régi vidámpark területén.

"A terület fekvése és karakteres erdőképe, a tervezés alappilére volt. A választott kemping funkció a hely adottságait próbálja kihasználni, mindazonáltal a környezet sajátosságait megőrizni. A cél egy olyan épített környezetet létrehozni, ami kis mértékben sérti a meglévő környezetet." - írja Balázs Kata, aki diplomamunkájaként a Mecsek lankáin fekvő Dömörkapu volt vidámparkjának területére tervezett kempinget. 
 Pécs, Dömörkapu Kemping - Balázs Kata diplomamunkája

Tervezési terület bemutatása

Pécs, Baranya megyében, Magyarország délnyugati részén helyezkedik el és három eltérő természeti kistáj öleli körül: a Mecsek, a Pécsi síkság és a Baranyai dombsághoz tartozó Hegyföld. Pécs sokszínűsége ennek a három tájegységnek is köszönhető, változatos domborzata meghatározza a város karakterét, kedvező klímát és gazdag természeti adottságokat biztosít a városnak. De nemcsak domborzata miatt sokszínű: a sokrétű történelme és kulturális öröksége is azzá teszi. A II. században a várost rómaiak alapították (Sopianae), már a középkorban kulturális és szakrális központ volt és az ország első egyetemét is 1367-ben itt  alapították. A város 150 évig állt török hódoltság alatt. 1780-ban királyi város rangot kapott, ami következtében nagyméretű polgárosodás és gazdasági fejlődés indult meg Pécsen. A város 2010-ben Európa egyik kulturális fővárosa lett.


Tervezési terület

Dömörkapu, volt vidámpark területe. A hely a Mecsek domboldalán található, a Dömörkapu és az Állatkert közvetlen közelében. A közelben van a Mecseki kisvasút végállomása is. A tervezési terület több turista útvonalat is érint, rálátást nyújt a Mecsek erdőire és a Pécsi tv toronyra. A terület besorolása különleges közhasználatú építményi terület (Ki). A terület építési karaktere vegyes, beépítési módja szabadonálló. A terület környezetében 5%-nál kisebb a beépítettség. Megendedett építménymagasság kisebb 7,5 m-nél. A terület fokozottan védett a zajvédelemre. A terület helyi jelentőségű természetvédelmi terület és a telek forrás, kút védőterületre esik. A terület 47 520 m2-en helyezkedik el a Mecseki parkerdő területén. A terület növényzetét meghatározza, a környező erdőhöz hasonlóan a tölgy és a feketefenyő állomány.
 

Koncepció: Kemping

A terület fekvése és karakteres erdőképe, a tervezés alappilére volt. A választott kemping funkció a hely adottságait próbálja kihasználni, mindazonáltal a környezet sajátosságait megőrizni. A cél egy olyan épített környezetet létrehozni, ami kis mértékben sérti a meglévő környezetet. A koncepcióban ezért a vidámparkban található régi játékok alapjait kihasználva épülnének meg a kempinget kiszolgáló épületek. A tervezett épületek előregyártott rétegelt ragasztott falemezekből készülnének, hogy mind anyagában természetközelibb, mind szerkezetileg könnyebben kivitelezhető épületeket kapjunk. A terület célközönsége a Mecsekbe érkező túrázni vágyók, akik a bungalók által télen és nyáron is élvezhetik a környezet adta lehetőségeket.

Pécs, Dömörkapu Kemping - Balázs Kata diplomamunkája


SWOT

Erősségek: turista útvonalak/ túrázási lehetőség a környéken, csendes környezet, természet közeliség, kilátás a Mecsekre és a tv-toronyra, állatkert közelsége, családias környezet
Gyengeségek: Pécs belvárosának távolsága, ritka buszjárat, kevés szolgáltatás a közelben
Lehetőség: túrázási központ, sport tevékenységek, saját szolgáltatások (étterem, bolt..), transzfer biztosítása
Veszélyek: Természet rongálása, túl nagy távolság
 

Alkalmazott szerkezet:

Az alkalmazott szerkezeti rendszer a KLH keresztrétegelt falemeze, amely egymásra merőlegesen rostirányba elhelyezett lucfenyő elemekből épül fel. Az elemek statikusan feszített építőlemezek fal, födém és tetőszerkezet kivitelezéséhez. A szerkezet alkalmazása sokoldalú a szerkezetnek köszönhetően. Alkalmas teherhordó, válaszfal, födém és tetőfedő elemként. Családiházak, többszintes épületek, ipari- és kereskedelmi épületek, felújítások és hídszerkezet építőanyaga. Felhasználás függvényében, egyedi statikai méretezéssel rendelésre gyártják a lemezeket. A KLH tömörfa paneleket 3 standard minőségben kínálják. Speciális felületek és panelfelépítés is lehetséges, a nyers lamellák rendelkezésre állásától és a műszaki megvalósíthatóságtól függően. A kettős rétegek használatával a tábla hosszanti és keresztirányú merevsége célzottan növelhető. A lemezszerkezet változásai felhasználhatók a tűzállóság növelésére a speciális projektkövetelmények teljesítése érdekében.

Pécs, Dömörkapu Kemping - Balázs Kata diplomamunkája

Az európai műszaki értékelésnek megfelelően a 12% -os (+/- 2%) fa nedvességtartalmú, műszakilag szárított fát használnak a KLH tömörfa deszka gyártásához. A károsító kártevők, gombák vagy rovarfertőzések így kizárhatók. A KLH tömörfa deszkákat CE minősítésű építőanyagoknak tekintik. A felhasznált nyers lécek fenntartható erdőgazdálkodásból származnak, vagy PEFC vagy FSC minősítésűek. Modern termelési létesítményeinkben az elemeket kizárólag egy adott projekttel kapcsolatosan állítják elő. Az elemek vastagsága és az alkalmazott rétegek száma elsősorban a szerkezeti és tűzvédelmi követelményektől függ.

 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Építsd fel a családodat! – játékterápiás segítő eszköz a MOME Formatervező Művész tanszék mestermunkái között

Építsd fel a családodat! – játékterápiás segítő eszköz a MOME Formatervező Művész tanszék mestermunkái között

Pataki Katalin mestermunkájában egy olyan összerakható játékterápiás eszközt alkotott meg, ami ötvözi a bábjáték és a családrajz terápiás alkalmazását. 

Építészeti látványtervek a MOME frissdiplomásaitól – Evangélikus közösségi háztól az anyaotthonig

Építészeti látványtervek a MOME frissdiplomásaitól – Evangélikus közösségi háztól az anyaotthonig

A bemutatott diplomamunkák mindegyike szociális érzékenységről tanúskodik és valódi problémákra javasol megoldást.

Városi dzsungel, egyensúly keresés és kísérleti lábbeli objektek

Városi dzsungel, egyensúly keresés és kísérleti lábbeli objektek

A MOME Divat- és Textiltervezési tanszékének idei MA diplomamunkái.

Hirdetés