Hirdetés

A héten még lehet jelentkezni az új szakra.

Hirdetés

Az örökségvédelem területén mindinkább olyan szakmailag képzett, innovatív és holisztikus szemléletű, projektorientált szakemberekre van szükség, akik alaposan ismerik a történeti épületek diagnosztikai módszereinek elméletét és gyakorlatát. Ezt felismerve indítja el új képzését szeptemberben a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara, amely két különleges területtel egészíti ki a leendő szakemberek tudását: a tervezéshez használt Épület Információs Modellezést (BIM), valamint a roncsolásmentes vizsgálatokat érintő speciális modulokkal. A szakirányú oklevelet adó továbbképzésre még lehet jelentkezni.

A történeti épületdiagnosztikai és rehabilitációs szak az épületrehabilitáció és az örökségvédelem területén dolgozó szakemberek számára nyújt speciális módszertani és műszaki, gyakorlati tudást. A négy féléves képzés lehetőséget biztosít számukra, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a történeti és örökségvédelmi kutatások, a diagnosztikai vizsgálatok szakterületein, jártasságot szerezzenek a műemlék-helyreállítási pályázatok, illetve az épületrehabilitációs beruházások előkészítésében, tervezési, kivitelezési folyamatában és lebonyolításában. Ezek mellett tudásukat akár az épített örökség témaköréhez kapcsolódó bármilyen szintű oktatás, képzés, illetve az épített örökséget bemutató, ismertető szakírói és médiatevékenység során is kamatoztathatják.

A továbbképzés erősen fókuszál a felújítások gyakorlati problémáira, a hallgatók azokat elemezve, a helyszínen, a felújításokban részt vevő, az adott technikában, technológiában jártas és kompetens szakemberek segítségével sajátítják el az alapvető hagyományos és korszerű diagnosztikai, felmérési épületpatológiai, kutatási, helyreállítási módszereket. Ezeket az előkészítési, tervezési, kivitelezési, oktatási munkájuk során tudják hasznosítani. 

Az országban egyedülálló módon a képzés részét képezi a műszaki oldalt erősítő két markáns pécsi specialitás, a műemléki szerkezetek roncsolásmentes vizsgálata és diagnosztikája, valamint tervezési oldalról a BIM – az intelligens épületmodellezés modul.

„Hallgatóinknak lehetőségük van e két egyetemi kutatócsoport munkájába, a legfrissebb technikai háttér alkalmazási lehetőségeibe is bepillantást nyerni – mondja a képzésért felelős dr. Kovács-Andor Krisztián egy. docens. – A történeti építmények szerkezeteinek állapotértékelése, várható maradék élettartamának megállapítása, valamint élettartamának hatékony megerősítési, felújítási és karbantartási módszerekkel való meghosszabbítása egyre nagyobb jelentőséggel bír világszerte. Karunk ezért is aktív szereplője nemzetközi építészeti, történeti épületszerkezetekkel foglalkozó projekteknek. Szintén a nemzetközi kapcsolódást és a naprakész friss technológia használatát jelenti a BIM (Building Information Modeling), amely várhatóan néhány éven belül meghatározó eszközzé fog válni az építészeti, mérnöki és kivitelezési vállalkozásokban. Karunk hét évvel ezelőtt a hazai felsőoktatási intézményeket tekintve az elsők között kezdte el a BIM oktatását, hamarosan pedig egy jól felszerelt BIM-labort is létrehozunk.”

A szeptember elején induló négy féléves történeti épületdiagnosztikai képzésre 2020. augusztus 24-éig még várják az építészmérnöki vagy építőmérnöki, illetve kertépítész, restaurátor, bölcsész, valamint más egyetemi, vagy főiskolai diplomával rendelkező, a műemlékvédelemben dolgozó szakemberek jelentkezését. További információ: orokseg@mik.pte.hu.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Környezeti katasztrófát és tragikus balesetet is megelőzhetnek a PTE MIK kutatásai

Környezeti katasztrófát és tragikus balesetet is megelőzhetnek a PTE MIK kutatásai

A modern anyag- és szerkezetanalitikai vizsgálatok előrejelezhetik a gondokat. 

Dél-amerikai településüzemeltetésben segítenek pécsi egyetemi hallgatók

Dél-amerikai településüzemeltetésben segítenek pécsi egyetemi hallgatók

A PTE első kelet-európai egyetemként vesz részt interkontinentális mérnöki fenntarthatósági projektben.

Egyetemi képzés indult készház építésről

Egyetemi képzés indult készház építésről

A Pécsi Tudomány Egyetem Műszaki és Informatikai Karán indult a kurzus.

Hirdetés