Hirdetés

Az 1828-as műemléképület sosem működött jól piacként, és többször is kis híján lerombolták. 

Amerika első vásárcsarnoka, a Rhode Island-i Westminster Arcade elhagyatottan állt az utóbbi évtizedben – nemrég azonban olcsó kislakásokat alakítottak ki benne, támogatást nyújtva a pályakezdőknek, akik ezen felül egy történelmi épület falai közt élhetnek. 

A Westminster Arcade 1828-ban az angol stílusú, csarnokban való vásárlást hozta el az Államokba, de az utóbbi időkben – ahogy számos egyéb, akár modernebb bolt is – csődbe ment, részben a netes vásárlás előretörése miatt. Noha a WA 2008-ban lehúzta a rolót, Evan Granoff ingatlanfejlesztő úgy döntött, ad egy esélyt az épületnek: az alsó szintet meghagyta a boltoknak, a fölötte lévő kettőben azonban „mikroapartmanokat” alakíttatott ki.

A felújítás első ütemében 38, 21-28 m2-es garzon került az épületbe, a lakások pedig azonnal kapósnak bizonyultak Rhode Island egyre sűrűbb városi szövetében:

a bérleti díj havi 550 dollárról (mintegy 167 ezer forintról) indult, és hamar várólista alakult ki a beköltözni vágyóknak. 

Russell Warren és James Bucklin épülete ugyan a kritikusok szerint sokkal inkább idéz bíróságot, mint vásárcsarnokot a ión oszlopaival, az üvegezett, napos átriumával, az igazi probléma az volt vele, hogy a vásárlók sosem lépcsőztek fel szívesen a második és a harmadik emeletre.

1944-ben majdnem lerombolták az épületet, de az aktivisták közbelépése ezt megakadályozta; 1976-ban műemlékké nyilvánították (felkerült a National Register of Historic Places és a National Historic Landmark listára is), ám ettől még az üzlet nem pörgött fel. Nem sokat segített az 1980-as felújítás sem, majd 2008-ban végleg csődbe ment.

Mint kiderült, csak egy funkcióváltás kellett az épületnek, és azonnal rentábilis lett. A felújítást a Northeast Collaborative Architects végezte hétmillió dollárból, és bár – ahogy az a műemléképületeknél úgyszólván elvárható – bőven akadtak nehézségek, végül kialakították a fiatalok számára a kislakásokat, amelyekre a környék roppant magas ingatlanárai mellett azonnal erős kereslet mutatkozott.

A koncepció olyannyira működött, hogy egy bővítési ütem után ma már 48 apartman bérelhető az immár Arcade Providence nevű épületben, és az alsó szint boltjai sem zárnak be folyamatosan.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy pincéből kerültek elő a Halászbástya elveszettnek hitt szobrai

Egy pincéből kerültek elő a Halászbástya elveszettnek hitt szobrai

A budai Várnegyed megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Program során kerültek elő.

„Ez a ház tele van meglepetésekkel!”

„Ez a ház tele van meglepetésekkel!”

Nagy Csaba (Archikon) a Párisi Udvar rózsaablak mögött megbújó fürdőszobájáról, és egyéb különlegességeiről nyilatkozott.

Folytatódik a kastélyok és a várak felújítása

Folytatódik a kastélyok és a várak felújítása

Idén 34 műemlék újul meg, több mint 60 milliárd forintból.

Hirdetés