Szakrális épület, óvoda és térfelújítás is versenyez a 2019-es MÉD-ért az Épület kategóriában.

Nemzetközi szaktekintélyekből álló előzsűri választotta ki az idei Média Építészeti Díja (MÉD) tíz döntősét a több mint 130 jelentkezőből. Az Épület és a Terv kategória öt-öt döntőse rendkívül változatos mezőnyt képez, így izgalmasnak ígérkezik a november 8-i döntő az Urániában, ahol az alkotók bemutatják az épületeiket és terveiket a médiazsűri, illetve a közönség előtt. A MÉD célja felhívni a figyelmet a kortárs építészet eredményeire és arra, hogy épített környezetünk formálása a szakma és az értő nyilvánosság közös ügye.

Ma még talán úgy tűnik, november 8-a sosem jön el, de MÉD erős mezőnyét bőven lehet csodálni, elemezni, akár végigjárni addig. Ez utóbbi szó szerint értendő, mert a nemzetközi előzsűri (a tagok névsorát lásd lent) a helyszínek hozzáférhetőségére is tekintettel volt: a MOME új campusának egyik fontos eleme a kerítés hiánya, a nyitottság, befogadás erős gesztusa. Hasonlóképpen bejárható a Fátimai Szűzanya alsószentiváni zarándokhelye, a felújított salgótarjáni Beszterce tér, legalább kívülről a Vizafogó Tagóvoda, a Nadasan 2. családi ház viszont keményebb dió, bár aki elzarándokol a kedvéért Kolozsvárra, azt biztosan szívesen fogadják a háziak.

Ők tehát az Épület kategória döntősei. Az előzsűri nemcsak szelektált a pályázók között, de áttekintette, véleményezte a magyar építészetet, és értelmezte főbb irányvonalait. Úgy fogalmaztak, hogy a magyar építészeti alkotások „minőségüket tekintve kiemelkednek a régió fejlesztései közül”.

Különösen azokat a projekteket fogadták lelkesedéssel, amelyek „ma, a társadalmi fenntarthatóság és érzékenység kritikus pillanatában erős szociális elköteleződésről tesznek tanúbizonyságot.”

Példamutatónak nevezték, hogy nagyvárosi attrakciók helyett a magyar építészek kreativitásra és eredetiségre törekszenek, alapvető figyelmet fordítanak környezetükre. Az előzsűri szerint a pályaművek technikai megoldásai bizonyítják, hogy a magyar építészek mesterségbeli szakmai tudása is magas fokú. Újdonság, hogy a tervezők számára nemcsak a városképre, épített környezetre, de a társadalomra kifejtett hatás is meghatározó jelentőséggel bír.

MOME campusfejlesztés, 3. ütem, 3h Építésziroda - Fotó: Bujnovszky Tamás
 
Az ÉPÜLET kategória döntősei:

 • A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusfejlesztésének 3. üteme – vezető tervezők: Csillag Katalin, Gunther Zsolt (3h Építésziroda)

 • A Fátimai Szűzanya zarándokhelye, Alsószentiván – vezető tervező: Gutowski Robert

 • Vizafogó Tagóvoda felújítása és bővítése – vezető tervező: Nagy Csaba, Pólus Károly, Tőrös Ágnes (ARCHIKON)

 • Nadasan 2., családi ház – vezető tervező: Péterffy Miklós

 • Beszterce tér felújítása – vezető tervezők: Holló Mátyás (indelab), Krauth Vera (S39 Hybrid Design), Madarász Dóra (Landspect)

Rendkívül erős szociális érzékenységet mutat az öt döntős terv, melyek között találni ételszínházat, roma inkubátort, szociális bérlakásokból álló társasházat, strand- és termálfürdőt, illetve költői műemlékrekonstrukciót.

A nemzetközi előzsűri a diplomamunkákat, illetve az ötletpályázatokat preferálta, hogy felhívja a figyelmet az oktatás és a mentorálás szakmában betöltött felelősségére, mert meggyőződésük, hogy jól képzett, társadalmi szerepükkel tisztában lévő, szociálisan elkötelezett fiatal építészekre van szükség. 

A Tóth Tünde tervezte Roma Inkubátor Liget

A TERV kategória döntősei:

 • Ételszínház Kisvárdán – építész: Mártha Anna

 • Roma Inkubátor Liget – építész: Tóth Tünde

 • Szociális bérlakások társasháza a Józsefvárosban – építész: Krizsó Bernadett

 • Jászberényi Strand- és Termálfürdő fejlesztése – építész: Tábi Sára

 • Budakalász magja – építészek: Bajusz Csaba Ádám, Salacz Ádám, Vadász Balázs

A díj történetének elmúlt 15 évében a szakmai zsűri mellett a nagyközönség is szavazott a neki tetsző projektekről, ez idén sincs másként: a november 8-i gálán a publikum a helyszínen dönthet a nyertesekről, az online szavazás eredményeként kialakult hét döntősről. A közönségszavazás döntősei az Építészfórum oldalán tekinthetők meg. 

A Média Építészeti Díja egyszerre a hagyományok, az innováció és a folytonosság ünnepe, az idei, 15. díjátadót az Építészfórum 20. születésnapja követi majd.

Média Építészeti Díja nyilvános gálája
Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)
2019. november 8., 17:00
Műsorvezető: Winkler Nóra
Jegyek

Az előzsűri tagjai a nemzetközi építészet kiemelkedő alkotói és kritikusai:

 • Indira van’t Klooster (az Amszterdami Építészeti Központ igazgatója, 2014 óta a Média Építészeti Díja nemzetközi előzsűrijnek elnöke)
 • Ruta Leitanaite (a litván építészek szövetségének elnöke)
 • Saimir Kristo (az albániai POLIS Egyetem Építészeti és Tervezési Karának dékánhelyettese, a Tirana Architecture/Design Week kurátora)
 • a Magyar Építőművészek Szövetsége képviseletében Z. Halmágyi Judit (építész)

A médiazsűri tagjai: Bagi László zsűrielnök (Forbes), Csernátony Dóra (Propaganda Media/TV2), Eszes Andrea (Nők Lapja), Ficsor Benedek (Magyar Hang), Földes András (Index), Rajcsányi Gellért (Mandiner), Vincze Miklós (24.hu)

A szakmai zsűri tagjai: Somogyi Krisztina (építészetkritikus és vizuáliskörnyezet-kutató, az Építészfórum főszerkesztője), Kovács Dániel (művészettörténész, kurátor, az Építészfórum főszerkesztője), Lévai Tamás (építész)

Főtámogató: Austrotherm

Támogatók: A Fény Mestere Díj 2019, Aluprof, BIGGEORGE Property, Europa Design, Gránit Pólus, Lechner Tudásközpont, Nemzeti Kulturális Alap, Optimum Solar, PERI, Terran, VPI Betonmanufaktúra

Szakmai médiapartnerek: A Mi Otthonunk, Építész Klub, Kortárs Építészeti Központ, Magyar Építéstechnika, Magyar Építész Kamara, Magyar Építőművészet, Octogon, Otthon Neked, Proidea
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szükséges jó

Szükséges jó

A Váncza művek budaörsi családi háza.

A zánkai felújítás városépítészeti és rehabilitációs tapasztalatot is jelentett

A zánkai felújítás városépítészeti és rehabilitációs tapasztalatot is jelentett

Interjú Csécsei Ákossal, a DVM group építészével, aki MÉD különdíjat kapott a zánkai tábor felújításáért.

A Konkrét Stúdió és Szántó Hunor Albert terve nyerte az idei Média Építészeti Díját

A Konkrét Stúdió és Szántó Hunor Albert terve nyerte az idei Média Építészeti Díját

Üllői úti családi ház az év épülete, az év terve pedig a Táj-Restaurációs Központ lett.

Hirdetés