Muhari Csilla, a Facade Design & Building egyik alapítója azt tűzte ki célul, hogy olyan homlokzatokat tervezzen, amivel formálja környezetét.

A városok hangulatának egyik meghatározó eleme az épületek homlokzata. Ha Barcelonára gondolunk, megelevenednek előttünk az Antoni Gaudi által tervezett épületek, Róma kapcsán az ókori építészet jut eszünkbe, New Yorkot említve a felhőkarcolók. Ha nem az építészet, az építőipar vagy a művészettörténet irányából érkezünk, vélhetően nem tudatosan szemléljük ezeket a felületeket, mégis ott élnek emlékeinkben. Nem így van ezzel Muhari Csilla építészmérnök, a Facade Design & Building (FDB) egyik alapítója, aki azt tűzte ki célul, hogy homlokzatokat tervezzen és ezzel formálja környezetét. Teszi ezt olyan jelentős projektek esetében, mint a BudaPart, az Etele Pláza vagy az M3 metróvonal déli szakaszának állomásai, de egyedi megjelenésű prémium lakóingatlanok is megtalálhatók portfóliójában. Egyik legfrissebb munkája egy 12. kerületi villaépület, melynek építészeti munkálatait Ágó Mátyás Attila végezete. Ennek apropóján Muhari Csillával beszélgettünk a homlokzattervezésről.


 

Muhari Csilla, a Facade Design & Building egyik alapítója 

Hogy zajlott a homlokzatkialakítás a Béla király úti villaépület esetében? Egy 1900-as évek elején épült házról van szó, mely számos átalakításon esett át az évek során.
Bár a felkérést akkor kaptunk, amikor az épület tervei már készen voltak és a tulajdonos kivitelezőt keresett, minden résztvevő nyitott volt arra, hogy velünk is átbeszélje a megvalósítás lehetőségeit. A munka izgalmát az adta, hogy egy régi, műemlék jellegű épületet kellett ikonikussá tenni napjaink anyagainak használata és technológiájának alkalmazása mellett. Szálcementburkolat alkalmazásával lett elérhető az a hatás, amelyet a megbízó szeretett volna látni, illetve ami által a környezetébe is illeszkedik az épület. Egy ilyen típusú ingatlan esetén izgalmas igényként fogalmazódott meg a markáns fugakiosztás, illetve a homlokzatburkolati anyagok megjelentetése az árnyékolásban és a párkányelemeknél.

Mi a jó homlokzat ismérve?
Egy jó homlokzat hosszú távon működik és optimálisan tölti be funkcióját, tehát hőtechnikailag kifogástalan és megfelelően lélegzik. Emellett fontos, hogy az épületre kerülő homlokzatburkolati anyagok összehangban álljanak egymással. Figyelünk arra is, hogy a homlokzat megjelenése illeszkedjen a megbízó stílusához, valamint az épület funkciójához. Egy épület tömege képes nagyságot sugározni, ugyanakkor lágyabb, visszafogottabb személyiséget is tükrözhet. Ezeknek a kívánalmaknak is meg kell felelnünk úgy, hogy az épület annak környezetével is összhangban legyen. Meghatározó szempont továbbá a fenntarthatóság. Egy homlokzat esetében érthetjük ezalatt azt, hogy ne igényeljen további energiát a felület tisztántartása, de idesorolható az is, hogy a különféle időjárási körülmények ne befolyásolják a homlokzat állapotát. Minden ilyen apró részlet alapos figyelmet igényel.

Engedj betekintést a kulisszák mögé, hogy dolgoztok egy ilyen megbízás során?
Az igények felmérését követően megvizsgáljuk a rendelkezésre álló a terveket, illetve a megvalósíthatóság lehetőségeit. Az anyagválasztást illetően megmutatjuk a rendelkezésre álló anyagokat, valamint referenciákat is prezentálunk, hogy valós léptékben legyen látható, miként működik az adott anyag. Ez történt a Béla király úti épület esetében is. Miután megkapjuk a megbízást, elkezdődik a tervezési fázis, a részletek és a megvalósítás kidolgozása. Ennek keretében a hagyományos kétdimenziós tervek mellett háromdimenzióban is megmodellezzük az épületet, amit kiegészítünk lézeres scaneléssel, kiváltva a helyszíni felmérést. Az építésszel és a megbízóval történő egyeztetés után létrehozzuk a burkolat fogadószerkezetét, a homlokzat másodlagos tartószerkezetét, majd jön az utolsó lépés, a mock-up építése. Ez azt jelenti, hogy megalkotjuk a homlokzat egy részletét, ami által láthatóvá válik, milyen lesz a végeredmény. A tervek és a minta elfogadását követően kezdődik a meg az homlokzat megépítése.

Fotó: Virágh AndorFotó: Virágh Andor

A beszélgetés elején említetted a fenntarthatóságot. Az FDB mit tud tenni a környezetbarát építés érdekében?
Pozitív tendenciának tartom, hogy egyre többen választanak átszellőztetett burkolatot, követve az energiafelhasználás szempontjából tudatos trendeket. Anyaghasználat tekintetében a lokációnk vonzáskörzetében elérhető anyagokat preferálom, a közeli országokból egyebek mellett a szálcement, a kerámia és a HPL-burkolat szerezhető be magas minőségben. Én szeretek betonnal dolgozni, mert hazai gyárakban is előállítható, sokoldalúan felhasználható, illetve vegyíthető környezetbarát anyagokkal. Bár legyártásának magas az ökológia lábnyoma, használata sok esetben kompenzálja más anyagok környezeti terhelését. Nagyon jó lenne persze fával dolgozni, a fa azonban rendszeres ápolást igényel. Mindennek megvan tehát az előnye és a hátránya. Összességében azonban elmondható, hogy egyre több gyártó és megrendelő törekszik arra, hogy környezetbarát anyagokat használjon, illetve olyan elemeket, melyek karbantartása a jövőben nem igényel energiafelhasználást.

Fenntarthatóság terén hosszú távú fejlesztési terveink vannak. Figyelembe véve a homlokzatok volumenét, keressük a lehetőséget arra, hogy a tetőzet után a homlokzatokon is elérhetővé váljon a napenergiabegyűjtés, megtartva a felület tervezett küllemét. Izgalmasnak vélem az öntisztuló anyagok alkalmazásának bevezetését is, illetve az úgynevezett szmogzabáló homlokzatok építését. Gondoljunk csak bele, mekkorát nyernénk, ha egy forgalmas belvárosi kerületben a homlokzatok akár csak tíz-húsz százalékát feldolgoznák a kibocsátott károsanyagoknak! Ezek a megoldások egyelőre nagyon költségérzékenyek, de törekszünk arra, hogy egyszer magától értetődő legyen a használatuk.

 

 

FDB-Projekt Kft.

+36 70 600 1440

info@fdb-homlokzat.hu

www.fdb-homlokzat.hu

1095, Budapest, Soroksári út 48.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

50 évre biztosítva | EQUITONE (X)

50 évre biztosítva | EQUITONE (X)

Modern, időjárásálló EQUITONE homlokzatburkolatot kapott a Széchenyi-hegyi adótorony.

Az EQUITONE sokszínű világa (X)

Az EQUITONE sokszínű világa (X)

Szálcement homlokzatok élénk színekkel.

Magasfeszültség

Magasfeszültség

Egy ELMŰ-alállomás homlokzata. Képesszé, Varga Marietta elképesztő fotóival.

Hirdetés