Szálcement homlokzatok élénk színekkel.

Az EQUITONE szálcement homlokzatburkolatokra gondolva, a legtöbb embernek a természetes színek, a szürke és a bézs árnyalatok jutnak eszébe, pedig egyre több építész fedezi fel magának az EQUITONE burkolatokban rejlő színesebb lehetőségeket is. A méretre vághatóság, perforálhatóság kapcsán számtalanszor hangoztattuk, hogy az EQUITONE burkolatok felhasználhatóságának csupán az építészek képzelete szab határt, most bemutatunk néhány hazai példát arra is, mennyi lehetőség lakozik ebben a burkolatban a színek terén is.

 

Az EQUITONE szálcement burkolatok egyik különlegessége a természetes megjelenés, és a lapok formára vághatósága révén játékossá, plasztikussá tehető a homlokzat. Ugyanakkor vannak olyan épületek, amelyeknél „belefér” a monoton homlokzatok élénk színekkel történő kombinálása, vagy egy-egy különlegesebb, élénkebb megjelenés, ami egyedi arculatot adhat az épületnek.

 

Bátor színválasztás = karakteres épület

Az EQUITONE színesebb lapjaival készült homlokzatokra szerencsére itthon is egyre több különleges példát találunk. Izgalmas megjelenést kapott a számítógépes grafikával, termékazonosítással és jelöléssel foglalkozó Printec BB törökbálinti irodaháza, aminek hosszanti homlokzatát élénk piros EQUITONE szálcement burkolattal fedték. A karakteres homlokzatot a különböző méretű álló és fektetett téglalapok kiosztásával, valamint az alumínium nyílászárók és toló zsalugáterek elhelyezésével mozgatták meg a tervezők.
 Kontrasztos színpárok

Az előző ipari épülethez hasonlóan ugyancsak élénk bordószínű burkolatot kapott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika campusának új oktatási épületének egy része, amit a Finta és Társai Építész Stúdió tervezett. A 2018-ban átadott épület speciális, Z formájú alaprajza, két háromszöget rajzol ki, melyek a szoborszerű épület intimebb, belső kertjeként jelennek meg. A háromszögek szárai által megrajzol homlokzaton jelenik meg a karakteresebb bordó [natura] burkolat (ami kellemesen oldja az épület ablaksorainak szigorú ritmusát), a két szárat összefogó oszlopsor, valamint az épület külső része a környezetével és a közeli kollégium épületével harmonizáló, naturálisabb, homokszínű [natura] burkolatot kapott.
 


Az épület további érdekessége, hogy a homlokzatburkolat az aulatér belső falán is megjelenik, amivel egyben kijelöli az épület két szárnyának funkcióváltását is. Egyéb pozitív tulajdonságai mellett, az épület szoborszerű jellegének kihangsúlyozása miatt esett erre a kontrasztos színű homlozatburkolatra a tervezők választása.


A szürkeség ellenpontozására

Bár a szürke-fehér kombinációval nem lehet melléfogni, időnként frissítőleg hat még egy kis szín egy épület homlokzatán. Ezt igazolja az Óbudai Egyetem 2019-ben felújított Kandó Kálmán Kollégiuma is. A KÖZTI tervezői által megálmodott felújítás során megújult az épület homlokzata, melynek alsó része üvegfalakat kapott, a lakószinteken pedig szürke és fehér EQUITONE [textura] burkolatot. A kollégium ablakkiosztása miatti monotonitást élénk színű, zöld, piros, kék és sárga csíkokkal oldották, amivel az épület letisztul, mégis fiatalos hangulatot kapott.
 Egyedi színekben is

Az EQUITONE burkolatok között a [natura], a [pictura] és a [textura] sorozatokban találunk igazán izgalmas színeket. Utóbbi kettőnél a festett felület egy speciális bevonatnak köszönhető, ami révén alkalmazási területeik is kibővülnek – például tetőn is jól alkalmazhatók. További különlegesség, hogy az EQUITIONE meglévő színpalettáján túl, megrendelői igény esetén a szálcement lapok egyedi színt is kaphatnak. Erre remek példákat találunk az M3-as metró déli szakaszának megújult állomásain, ahova néhol olyan egyedi színű burkolatok is kerültek, amelyek színeit az itthon elsőként alkalmazott nyomtatási eljárásnak köszönhetően nyerték el.
 

 

EQUITONE | Web | Facebook | Instagram | LinkedIn | Pinterest

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy épület arca - Muhari Csillával beszélgettünk a homlokzattervezésről

Egy épület arca - Muhari Csillával beszélgettünk a homlokzattervezésről

Muhari Csilla, a Facade Design & Building egyik alapítója azt tűzte ki célul, hogy olyan homlokzatokat tervezzen, amivel formálja környezetét.

Készíts díjat szálcementből!

Készíts díjat szálcementből!

Az Equitone díjálmodó pályázata.

A homlokzat minősége – múltja, jelene és jövője

A homlokzat minősége – múltja, jelene és jövője

Az FDB csapata visszaállítaná a szakma korábbi fényét.

Hirdetés