Nem akartak téglát használni, így esett a választás az eleganciát sugárzó szálcement homlokzatburkolatra.

Méltó helyszínen, a Millenáris parkban kapott új otthont a hazai táncszíntér legfontosabb központja, a Nemzeti Táncszínház. A döntően téglával burkolt épületek között nem hivalkodó megjelenésével a környezetébe simuló épület külsején és belsőjében egyaránt megtalálható az elegáns Equitone szálcement homlokzatburkolat.

Forrás: Equitone

Az új Nemzeti Táncszínház épülete – amelyet a ZDA – Zoboki Építésziroda és az Archiflex Stúdió tervezett - oly könnyeden, mégis határozottan illeszkedik környezetébe, amilyen finom, lágy és olykor karakteres vagy dinamikus egy táncos mozdulata.  Az épület külsején és belsején egyaránt megtalálható a könnyed elegancia, mégis karakán megjelenés együttese. Az erős fa építőanyag egyszerűséget és lágyságot sugalló látványát, az eleganciát sugárzó szálcement homlokzatburkolattal egészítették ki.

„Elsősorban elméleti megfontolásból nem akartunk a téglacsarnok metszetében téglát használni, hanem valami ettől eltérő, de homogén, nagyelemes felületet kerestünk. Az Equitone-nál találtuk meg a nekünk legmegfelelőbb egyenletesen strukturált, de homogén látványt. ” – indokolta az anyagválasztást Lente András, az Archiflex Stúdió építésziroda tervezője. „A rendelkezésre álló anyagminták közöl könnyen választottunk, ez is része volt a rugalmas együttműködésnek.” – folytatta.

Anyagában természetes épület

Az anyagminták közöl a tervezők a homok szín mellett döntöttek, így az épület külsején és belsejében a körülbelül 500 négyzetméternyi Equitone [linea] LT60 anyag dominál, amelyet néhány felületen a [natura] modell egészít ki. Az egyedülálló, 3D felületű, anyagában színezett Equitone [linea] szálcement homlokzatburkolat vonalas szerkezete kiemeli a szálcement anyag textúráját, amely a nap bármely pillanatában változatos megjelenést biztosít a napsütés változó hajlásszögének köszönhetően. A termék rendelkezésre áll a megszokott lapméretekben, de a lapok tetszés szerint rugalmasan formálhatók. A szálcement természetes ásvány tartalmú kompozit anyag, egyedülálló esztétikai és fizikai tulajdonságokkal és könnyű alakíthatóságával; dekoratív felületével kiválóan alkalmas szerelt, átszellőztetett homlokzatburkolatok kialakítására.


Idén is lesz Equitone pályázat!

„A szépség és ésszerűség egysége” mottóval hirdeti meg idén a mára hagyományos, építészek és építészhallgatók munkájának elismerésére hivatott pályázatát a környezetbarát szálcement homlokzatburkolatokat gyártó Equitone. Az 1 100 000 Ft összedíjazású versenyre 2020. január 20-ig várja a zsűri a kész és az akár terv szinten lévő épületek anyagait, és a hallgatói terveket. A pályázatról bővebb részleteket itt találtok.

További információ: www.equitone.hu

(x)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Ybl úgy élt, mint én – nem dokumentálta magát”

„Ybl úgy élt, mint én – nem dokumentálta magát”

Interjú Zoboki Gáborral az Operaház felújításáról.

„Magas szintű, nemes és visszafogott” az Építőipari Nívódíjas Karmelita kolostor

„Magas szintű, nemes és visszafogott” az Építőipari Nívódíjas Karmelita kolostor

Két ZDA-féle épületet is díjazott a zsűri az idén.

Hirdetés