Az életút főbb állomásai a hernádi tanyától a European Academy of Sciences and Arts tagságig.

Dinamikus Egyensúly címmel portréfilm készült Balázs Mihály Kossuth-díjas építészről, a Műegyetem professzoráról, aki a filmben többek között arról is beszél, hogy miért tartja hibának, ha az egyetemi képzésben a „szakmára”, a „házra” koncentrálnak.

„A szavak az építészetről szólnak, a mondat az életről. Ezt a gondolatot minden egyetemi előadásom előtt megosztom hallgatóimmal, mert szeretném bennük és magamban is tudatosítani, hogy az építészet nem önmagáért való dolog, és hogy legfőképpen nem rólunk, építészekről szól” – vallja Balázs Mihály DLA, Kossuth-díjas, Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima díjas építész, a BME egyetemi tanára, az Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszék tavaly leköszönt tanszékvezetője (2011-2020), az Építőművészeti Doktori Iskola vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a European Academy of Sciences and Arts tagja. 

A portréfilmben végigkövetjük életének, munkásságának egyes főbb állomásait: szülei hernádi tanyájáról indult útja, Győrben a Hild József Építőipari Szakközépiskolában, majd a BME Építészmérnöki Karán tanult. Első önálló munkái a kazincbarcikai és a fehérgyarmati görögkatolikus templomok, majd a g.k. Hittudományi Főiskola Nyíregyházán. Nevéhez fűződik a Győr-Kismegyeri római katolikus templom is.

Isten irgalmassága templom, Győr-Kismegyer

Kulturális középületei közül a film készítői ellátogattak a PPKE Információs Technológiai Karának épületébe és a pécsi Tudásközpontba, annak különleges Kaptárába. Családi házai közül két paksi család vendégeiként nézhetünk körül a barátságos hangulatú otthonokban. Volt tanítványaiból lett munkatársai, ma már egyetemi oktató kollégái beszélnek arról, hogy milyen szakmai magatartást tanultak ’Misitől’, ahogyan mindenki szólítja teljes természetességgel. Az építészet-kritikus terveinek, szemléletének egyszerűségre törekvését emeli ki.

Balázs Mihály elmondja: hibának tartja, hogy az egyetemi képzésben a „szakmára”, a „házra” koncentrálnak, miközben az építészet ennél sokkal többről, a tágabb környezethez való viszonyunkról, emberi életek minőségéről szól.

Beszélgetőtárs-rendező-producer: Kovács László, operatőrök: Tóth Zsolt HSC, Rácz Balázs, Kovács László, szerkesztő: Ágics Gitta, kreatív vágó: Lőrinczy Zoltán, zene: TÖRZS zenekar. A filmet a Magyar Művészeti Akadémia megbízásából, az MMA Kiadó megrendelésére gyártotta a Konkam Stúdió.

Bemutató: M5 csatorna, január 31. vasárnap, 13.40
Ismétlések: Duna World, február 1. hétfő, 01.30; M5 február 1., 07.00

Kattints a galériára a nagyobb méretű képekért és a feliratokért!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„A szavak az építészetről szólnak, a mondat az életről” – portréfilm Balázs Mihály Kossuth-díjas építészről

„A szavak az építészetről szólnak, a mondat az életről” – portréfilm Balázs Mihály Kossuth-díjas építészről

Az életút főbb állomásai a hernádi tanyától a European Academy of Sciences and Arts tagságig.

Visszakapja kupoláját a Műegyetem és az ELTE jogi karának épülete

Visszakapja kupoláját a Műegyetem és az ELTE jogi karának épülete

Kormányhatározat jelent meg a háború során megsemmisült tetődíszek helyreállításáról.

Kilencven év építészet

Kilencven év építészet

130 éve született Kotsis Iván.

Hirdetés