Hogyan indult a DECODE-díj, és mire számíthatunk az idén?

LEJÁTSZÁS:

«
»
0.7X 1X 1.2X 1.5X 1.7X 2X

Három éve indította útjára a BORD Építész StúdióDECODE-díjat, ezúttal már az erre a célra létrehozott alapítvány segítségével. Az alkotásokba kódként beépített történetek visszafejtésére fókuszáló pályázat kezdeteiről, lehetőségeiről és hátteréről beszélgetett Bordás Péterrel és Pém Ildikóval, a stúdió alapítóival Molnár Zsuzsanna az Octogon podcastben. 

Bordás Péter és Pém Ildikó - Fotó: BORD Építész Stúdió

„Amikor létrehoztuk az irodát, mi is az a korosztály voltunk, amit most megcéloz a pályázati kiírás – mesélte a díj eredetéről Bordás Péter, az iroda és a díj alapítója. – Sokan csodabogaraknak gondoltak bennünket, akik fiatalok, és valami mást próbálnak. Ez az érzés sokáig megmaradt, pedig a különbség nem is olyan nagy, sőt nem is biztos, hogy van, csak nálunk jobban látszik, hogy mi van a tervek mögött. Nagyon szeretjük felhívni a figyelmet azokra a történetekre, gondolatokra, ami lejátszódik a fejünkben, miközben elkészítünk egy munkát.”

„Ezt nagyok sokan így csinálják, de erről nem tudnak az emberek” – tette hozzá. Először az volt az ötlet, hogy rendeznek egy kiállítást a munkáikból, de továbbgondolva többet vagy mást akartak: hogy minél jobban eljusson a szakmán kívülre – innen jött a kisfilm-formátum. Lényegében a DECODE azokat a kisfilmeket díjazza, amelyek el tudnak mondani egy eredeti ötletet, gondolatot, ami alkotásra serkentette őket.

És miért fontos ez a látogatóknak? „Mert egy pluszt kapnak – mondta Pém Ildikó. – Egy jó koncepció életet lehel egy épületbe, megborzongat és rácsodálkoztat arra, hogy milyen csodák vannak a világban.”

Bordás Péter egy külföldi példát is felhozott, nevezetesen „a katalán világban elképzelhetetlen, hogy az emberek ne ismerjék az építészeket, akik körülöttük dolgoznak. Ha megkérdezzük az embereket idehaza, nagyon kevés építészt és képzőművészt tudnak felsorolni, és nem azért, mert nem érdekli őket, hanem mert az építészek és képzőművészek egy burokban élnek.”

Éppen ezért az építészeknek és a képzőművészeknek is fontos úgy kommunikálni az alkotásaikról, hogy az eljusson a hétköznapi emberhez, és megérintse – jegyezte meg Bordás.

A DECODE kiállítást november 12-18-ig rendezik majd a Faur Zsófi Galériában, az ünnepélyes díjátadó november 11-én lesz. A teljes beszélgetést – amelyben megszólal a tavalyi DECODE pályázat Építészeti Fődíjasa, Molnár Dávid Ferenc, illetve Művészeti Fődíjasa, Horváth Ági is – a fenti sávban hallgathatjátok végig.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program térhasznú projektjei

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program térhasznú projektjei

A Cabin Talks, azaz a Max City x Hello Wood podcast-sorozat újabb epizódja.

Egy új oktatási módszertan | Builder Method

Egy új oktatási módszertan | Builder Method

A Cabin Talks, azaz a Max City x Hello Wood podcast-sorozat újabb epizódja.

Egy építész életpályája: az egyetemtől a csúcsig

Egy építész életpályája: az egyetemtől a csúcsig

A Cabin Talks, azaz a Max City x Hello Wood podcast-sorozat újabb epizódja Ferencz Marcel, YBL díjas építésszel.

Hirdetés