A különleges emlékművet a mészárlás 80. évfordulójára készítette el a svájci Manuel Herz Architekten.

Pop-up zsinagóga épült a Babij Jar-i mészárlás helyszínén, ahol 1941-ben több mint 33 ezer ukrán zsidót öltek meg egy mindössze kétnapos náci pogrom során. A mészárlás 80. évfordulójára készítette el a svájci Manuel Herz Architekten az emlékmű zsinagógát, amit úgy lehet kinyitni és összezárni akár egy háromdimenziós, pop-up mesekönyvet.

A holokauszt egyik legnagyobb tömegmészárlása a Kijev közelében található Babij Jar szakadéknál történt, aminek emlékére különleges zsinagógát tervezett a svájci Manuel Herz építész, aki ahelyett, hogy egy szomorú emlékművet hozott volna létre, egy érdekes és elgondolkodtató ötlettel állt elő. 

„Az ember azt gondolná, hogy a helyes válasz egy szinte elképzelhetetlenül embertelen tömeggyilkosságra egy olyan épület lenne, ami komoly, minimalista és monumentális – mondta Herz a Dezeennek. – A holokauszt emlékművek építészeti története tele van ilyenekkel. Én máshogy akartam megközelíteni a projektet.” Herz, ahelyett, hogy egy monumentális épületet hozott volna létre, egy mozgásban lévő szerkezetet tervezett, amiben egyszerre jelennek meg a régi, fából épült ukrán zsinagógák és a kinyitható, pop-up könyvek.

„Határozottan azt gondolom, hogy a monumentális és statikus megközelítés helytelen lett volna – folytatta Herz. – Soha nem leszünk képesek visszaadni a mészárlás által okozott hatalmas szenvedést monumentális építészeten keresztül."

Innen jött Herz számára az ötlet, hogy egy olyan épületet tervezzen, aminek performatív és átalakítható jellege is van, és ami egy új kollektív rituálét hoz létre, amelyben ugyanannyira megjelenik a megemlékezés, mint a rácsodálkozás érzése is. 

Az épület két darab 11 méter magas és nyolc méter széles tölgyfával borított acélfalból áll, a falak egyike egy sínen mozgatható. Összecsukva a két fal egymáshoz simul, kinyitva viszont egy háromdimenziós zsinagógát hoz létre, felnyitható tetővel, lenyitható részekkel. „Szerintem senki nem tud ellenállni annak, hogy kinyisson egy ilyen könyvet és megnézze, ahogy egy új világ feltárul benne. El lehet veszni a világában, és pontosan ez történik, amikor összegyűlünk és imádkozunk a zsinagógában – közösen kinyitunk egy könyvet” – magyarázta Herz.

A zsinagóga egy fa emelvényen áll, falait imákkal és áldásokkal díszítették, mennyezetén az a csillagkép jelenik meg, ami Kijev felett volt látható az 1941-es mészárlás idején, valamint olyan szimbólumok és ikonográfia, amelyek Ukrajna 17. és 18. századi történelmi zsinagógáinak belső tereire utalnak.

A Babij Jar Zsinagóga az első azok között az ide tervezett egyéb épületek és emlékművek közül, melyek között szerepel egy holokauszt múzeum, egy az áldozatok neveit tartalmazó emlékmű és egy spirituális központ is.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átadták a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát

Átadták a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát

Az ICOMOS-díjjal is elismert, nemzetközi jelentőségű műemléképület felújítása 3,2 milliárd forintból valósult meg. 

Lerakták Berlinben az első keresztény-zsidó-muszlim imaház alapkövét

Lerakták Berlinben az első keresztény-zsidó-muszlim imaház alapkövét

A House of One-ban három vallás kerül egy fedél alá.

Kinyitható pop-up zsinagóga épült a Babij Jar-i mészárlás helyszínén

Kinyitható pop-up zsinagóga épült a Babij Jar-i mészárlás helyszínén

 A különleges emlékművet a mészárlás 80. évfordulójára készítette el a svájci Manuel Herz Architekten.

Hirdetés