A keresztény templomból, zsinagógából és mecsetből álló épület egy központi találkozóhely köré rendeződik majd. 

47 millió euróból valósul meg az Egy Ház, azaz a House of One nevű épület Berlinben, ami egy keresztény templomból, egy zsinagógából és egy mecsetből, valamint egy ezeket összekötő központi térből áll majd – írta meg a Guardian. A House of One egy lerombolt kelet-berlini templom helyén épül fel, alapkövét május 27-én teszik le, ami a tervezés 10 évének végét és a becslések szerinti négyéves építkezés kezdetét jelöli ki.

SITE COLLAGE - © Kuehn Malvezzi, Photo: Ulrich Schwarz

SITE COLLAGE © Kuehn Malvezzi, Photo: Ulrich Schwarz

A három vallás együttműködésének és párbeszédének jelképének is tekinthető épületre 2012-ben írtak ki pályázatot, amit a berlini Kuehn Malvezzi építésziroda nyert meg. Az épület igazi különlegessége, hogy központi részében egy olyan találkozási teret alakítanak majd ki, ahova bármilyen más felekezet tagjait és ateistákat is várnak különböző beszélgetésekre, eseményekre. 

„Ez egy nagyon egyszerű ötlet – mondta Roland Stolte keresztény teológus, a projekt egyik elindítója a Guardiannek. –  Egy olyan imaházat és tanközpontot szerettünk volna létrehozni, ahol ez a három vallás együtt létezhet, miközben mindegyik megőrzi saját identitását.” Andreas Nachama rabbi, aki a lelkésszel és az imámmal közösen igyekezett valóra váltani ezt a közös víziót hozzátette: „Sokféle út vezet Istenhez, és mindegyik jó út."

CROSS SECTION © Kuehn Malvezzi, Visualization: Kuehn MalvezziCROSS SECTION © Kuehn Malvezzi, Visualization: Kuehn Malvezzi

A House of One-ban a keresztények, muszlimok és a zsidók külön-külön imádkoznak majd, de vallási ünnepek, megemlékezések és ünnepségek alkalmával ellátogathatnak egymáshoz – tette hozzá, és kijelentette, az épület jelentése több mint szimbolikus:

„Ez egy új korszak kezdete, amiben megmutatjuk, hogy nincs köztünk gyűlölet.”

A House of One a második világháború során megrongálódott, és végül 1964-ben lebontott, Petriplatzon álló Szent Péter-templom helyén épül. Amikor több mint egy évtizeddel ezelőtt feltárták a templom alapjait, fontolóra vették, hogy a helyszínen egy emlékművet vagy egy új templomot emeljenek a helyén. „De mi egy újfajta szent épületet szerettünk volna létrehozni, amely tükrözi a mai Berlint – mondta Stolte. – Ez nem az egyistenhitű vallások klubja – azt akarjuk, hogy mások is csatlakozzanak hozzánk. ”

A BRÜDERSTRASSE UTCAI FŐBEJÁRAT / VIEW FROM BRÜDERSTRASSE, MAIN ENTRANCE © Kuehn Malvezzi, Visualization: Davide Abbonacci, Kuehn Malvezzi

VÁROSI LOGGIA / CITY LOGGIA © Kuehn Malvezzi, Visualization: Kuehn MalvezziKÖZPONTI TÉR / CENTRAL HALL © Kuehn Malvezzi, Visualization: Kuehn Malvezzi

További látványtervek, metszetek és rajzok a galériában.

Nyitókép: SITE COLLAGE © Kuehn Malvezzi, Photo: Ulrich Schwarz
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lerakták Berlinben az első keresztény-zsidó-muszlim imaház alapkövét

Lerakták Berlinben az első keresztény-zsidó-muszlim imaház alapkövét

A House of One-ban három vallás kerül egy fedél alá.

Három vallás kerül egy fedél alá a berlini Egy Házban

Három vallás kerül egy fedél alá a berlini Egy Házban

A keresztény templomból, zsinagógából és mecsetből álló épület egy központi találkozóhely köré rendeződik majd. 

Kapcsolatban a természettel – a város közepén

Kapcsolatban a természettel – a város közepén

A dán család a tetőtér megvételekor tetőteraszt akart létrehozni, döntésük azonban egy szabadon használható nappalit eredményezett.

Hirdetés