Ilyen az, amikor az építészet és a természet beszélget egymással.

Hirdetés

A Woods Bagot ausztrál építésziroda alkotása az a tengerparti ház, amelynek elkészültéhez 20 évre volt szükség. Egészen pontosan a struktúra és a design ugyan készen van, építtetője szerint azonban a saját, sőt gyermekeinek életében is folyamatosan változni fog. Az ok pedig az építészet reagálása a folyamatosan változó környezeti körülményekre.

Fotó: Trevor Mein

Személyes szál is fut a történetben, a St. Andrews Beach villa ugyanis Nik Karalis tulajdona, aki egyben a Woods Bagot CEO-ja is. Az építkezés még 1999-ben kezdődött el a Mackington-félszigeten, a terv egy egyszerű nyaraló felhúzása volt, amely aztán végül érdekes kanyart vett, kísérleti objektummá vált.

Az évek során ugyanis az eredeti, visszafogott elképzelés egy öt hálószobás villává fejlődött.

Karalis szerint a hosszú építkezés egyáltalán nem szokatlan,  sok európai villa 10-30 év alatt készül el, illetve a folyamatosan  változó családi igények és a környezet valódi megértésének vágya is kitolta a befejezés időpontját.

A félsziget időjárása ugyanis nem tekinthető minden szempontból ideálisnak: állandóan fúj a szél, homokdűnék teszik instabilabbá a terepet, magas a só koncentrációja a légkörben, ami felgyorsítja az agyagok korrózióját. 

Fotó: Trevor Mein

A 25 méter széles lépcsős teraszt alatti részt is teljesen kihasználták, itt egy alsó szint található, amely a kialakítás miatt egy intimebb, védettebb helyet biztosít. A villa bejárata az épület fedett részén helyezkedik el, ahonnan egy acél rámpa vezet a medencéhez és a kabánához, a hálószobák pedig a védettebb északi részen találhatóak. Az acél, az üveg és az épületet beburkoló jarrah fa kontrasztossá teszi a villa külsejét és ugyanez igaz a belterekre is:

érdes és sima felületek, hétköznapi és finoman megmunkált anyagok szándékos egymás melletti elhelyezése a természet szépségére és lágyságára, de egyben vad mivoltára is felhívja a figyelmet.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Amikor a középkor és a modernitás egy koncertteremben találkozik

Amikor a középkor és a modernitás egy koncertteremben találkozik

Kulturális és Kongresszusi Központ Torunban.

Ezen az állomáson nem csak az autó töltődik fel

Ezen az állomáson nem csak az autó töltődik fel

Új szintre emelte egy dán stúdió azt, amit egykor „benzinkútnak” hívtunk.

Lehetséges megoldás a sarkvidék megmentésére?

Lehetséges megoldás a sarkvidék megmentésére?

Két tajvani tervező szerint a toronnyal megállítható a gleccserek olvadása.

Hirdetés