Hogyan alakíthatja a design a jövőt? Mi a design szerepe a társadalomban? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről lesz szó a konferencián.

Miközben a klímaváltozás, az egyre fontosabbá váló geopolitikai kérdések és a mesterséges intelligencia az eddigi paradigmák felülvizsgálatára késztetnek, a designnak is újra be kell állítania fókuszpontjait. Erről szól majd a világ legmeghatározóbb design és művészeti oktatási szakmai szervezete, a Cumulus Association 2024-es konferenciája, amelynek rendezési jogát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) egy nemzetközi pályázaton nyerte el, így idén Budapestre érkezik a nemzetközi designszakma színe-java. 

A Cumulus világszervezete 66 ország 357 intézményét tömöríti, számtalan legendás egyetemet és tudásközpontot tudhat a soraiban, ezzel az akadémiai terület legfontosabb szakmai hálózata. A szervezet tagjai évente több jelentős konferencián vehetnek részt, hiánypótló szakmai események, munkacsoportok keretében oszthatják meg egymással tudásukat, kutatási eredményeiket és vitathatják meg a design, az innováció, az oktatás és kutatás területének legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseit.

Minden évben két nagyobb konferenciát szerveznek, 2024-ben Budapest lesz a helyszíne a csúcstalálkozónak. Az ezt megelőző években többek között Antwerpen, Detroit, Peking, Szentpétervár, és Róma adott otthont egy-egy konferenciának. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2024. május 15-17. közt a Cumulus konferencia házigazdája lesz Budapesten. 

A sokszínű szakmai közösség célja, hogy a design és művészeti oktatás folyamatos megújításán keresztül támogassa és hangsúlyozza a tervezők fenntartható fejlődésben játszott pozitív szerepét. Platformot teremtenek a világszínvonalú tapasztalatcserére: nem csak a design különböző területei, de különböző országok és generációk közt is hidat képeznek. Konferenciáik évről évre feltérképezik a kortárs designkultúra, a kreatívipar és az oktatás kölcsönhatásának aktuális kihívásait. A 2024-es budapesti Cumulus konferencia P/References Of Design címmel többek között az adatok, a gazdaság, a jóllét, az együttélés és a design kapcsolatát vizsgálják majd három napon át plenáris és szekcióülésekkel, kiállításokkal, bemutatókkal.  

A konferencia kilenc témafelvetése lehetőséget ad rá, hogy a stratégiai tervezés, a rendszergondolkodás, a közösségi tervezés, az emberi és gépi kreativitás, illetve a több-mint-emberi tervezés különböző aspektusaival foglalkozzanak a résztvevők. A szakmai program mintegy 140 előadást foglal magába, amely párhuzamosan öt teremben zajlik majd, mindezt közel negyven workshop és számos munkacsoport találkozó egészíti ki, de kulturális események, gasztronómiai és közösségépítő programok is várják a konferencia látogatóit. 

Az eseményen többek között olyan szaktekintélyek tartanak majd előadást, mint Dr. Robin Schuldenfrei a modern építészettörténet kiemelkedő kutatója és a Courtauld Institute of Art, University of London munkatársa; Vladan Joler az Újvidéki Művészeti Akadémia Új Média Tanszékének professzora és a SHARE Lab társalapítója, akinek művészeti alkotásaiban olyan tudományágakat vegyít, mint az oknyomozó újságírás, az írás, az adatvizualizáció és a kritikai design; valamint Eric Zimmerman, játéktervező, az NYU Game Center professzora, akinek projektjei a klasszikus irodalmat dekonstruáló videójátékoktól egészen a kulturális vitákat feldobó kártyajátékokig terjednek. 

Az eseményhez a virtuális térben is csatlakozhatnak a nézők: az online konferenciaélményre jegyet váltók nemcsak a konferencia élőben közvetített előadásaiba kapcsolódhatnak be, de számos különleges tartalomhoz férhetnek hozzá, többek között megtekinthetik Az új Bauhaus című, Moholy-Nagy László életét bemutató dokumentumfilmet, a Radical Creatives című alkotást, sőt, egy kivételes táncelőadást és újcirkusz produkciót is megnézhetnek a konferencia digitális platformján.

Hagyománynak számít, hogy a házigazda és a konferenciát vendégül látó város az esemény keretében mélyebben is bemutatkozik, így 2024 tavaszán a MOME is lehetőséget kap arra, hogy szakmai célkitűzéseit és az utóbbi évek legfontosabb eredményeit bemutassa a partnerintézmények képviselőinek és a szakma nemzetközi kiválóságainak. Az eseményről további infók ezen a linken érhetők el.

Forrás: Sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Social Design Network & Manage [It] Yourself

Social Design Network & Manage [It] Yourself

A MOME programjai a Budapest Design Weeken.

Tárgyak a jövő tervezőitől

Tárgyak a jövő tervezőitől

A MOME Tárgyalkotás szak hallgatóinak kiállítása

A bácsborsodi festő, aki Chicagóban talált otthonra

A bácsborsodi festő, aki Chicagóban talált otthonra

Moholy-Nagy László életművének dokumentációját a MOME-nek adományozta Passuth Krisztina művészettörténész.

Hirdetés