Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

A nyár eleje a diplomázás időszaka, amikor évről évre fiatal építészek és designerek lépnek ki az egyetemről, tele friss lendülettel és ambícióval. Az OCTOGON online-on az elkövetkező időszakban különböző egyetemekről válogatunk izgalmas diplomaterveket. Jeney Judit a MOME Ékszertevézés és fémművesség szakán szerzett MA diplomát.  

 

Az egyetem Design Intézete idén 4 fő témába sorolta a diplomamunkákat: KRAFT, SOCIAL, EMOCIONÁLIS és FENNTARTHATÓSÁG. Judit projektje az EMOCIONÁLIS kategória egyik kiemelkedő példája. A projekt kivonatát a szerző leírásában közöljük.

 

 

HairMemory névre hallgató mestermunkám célja, hogy újragondoljam a haj megőrzésének hagyományát, és lehetőséget kínáljak a hajszálak mély jelentéseinek kibontására. A digitális korban, ahol főként virtuális eszközökkel őrizzük az emlékeket, a kézzel fogható, megismételhetetlen tárgyaknak, emlékeknek különösen nagy jelentősége van. A levágott emberi haj már régóta foglalkoztatott, mint alapanyag. Nem csak azért, mert izgalmasnak tartom a társadalomban jelenleg ismert megosztó szerepét, hanem azért is, mert nagyon sok érzelmi töltetű jelentést hordoz magában. A hajunk, míg a frizuránk része, teljesen más jelentőséggel bír, mint a levágott tincseink. Az általam alkotott tárgyak hozzájárulnak az érzelmi érték megőrzéséhez és segítik az emberi kapcsolatok és kötődések kifejezését.

 


A HairMemory projekt anyagkísérletei során egy olyan megoldást kerestem, ami nem diszkriminál semmilyen hajtípust, mennyiséget vagy hosszúságot. A formai megoldások keresése során olyan technikákat kerestem, melyekben a hajszálak tulajdonságai központi szerepet kapnak, és nem igényli egyéb anyagok bevonását, így a nemezeléssel kezdtem el kísérletezni. A tervezés során egyre kevesebb haj felhasználásával készítettem vékonyabb lapokat. Ezeknek a kimerevítéséhez hőt használtam, vasalóval préseltem le őket. Az egyre filigránabb formákat lakkal és hővel merevítettem ki, hogy elegendő legyen a tartásuk. A továbbiakban a hajszálak együttes rajzolatával, sűrűségével kísérleteztem, majd formára vágtam őket.  

 


A haj tulajdonosának a kilétét is szerettem volna „olvashatóbbá” tenni. Az emlékezés során a vizualizáció fontos lehet, így a viktoriánus sziluetteket segítségül hívva, portrék megjelenítésével kezdtem el dolgozni. A hajból nemezelt, kipréselt lapok tökéletesen formára vághatóak. A haj tulajdonosát oldalról lefényképeztem, a lézervágás technológiájának segítségével pedig a számítógépen megalkotott körvonal tökéletesen kirajzolta a hajból az adott arcot. A kör alakú befoglaló formák fémből és üvegből készülnek. 

 

 

Témavezető: Vági Flóra
Mestermunka konzulens: Tengely Nóra
Forrás: MOME

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Placemaking kit | FRISS DIPLOMA

Placemaking kit | FRISS DIPLOMA

Az idei friss diplomákból szemezgetünk

Wind Light | FRISS DIPLOMA

Wind Light | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Oszakai pavilon | FRISS DIPLOMA

Oszakai pavilon | FRISS DIPLOMA

Az idei friss diplomások munkáiból szemezgetünk

Hirdetés