A lengyel NArchitekTURA tájépítész stúdió alkotása a Mies Awardon is jelölt.

A Narchitektura lengyel tájépítész stúdió negyven szürke homokkő-táblából alakított ki emlékparkot Oświęcim egykori nagyzsinagógájának a helyén, amit a náci párt 1939-ben, Lengyelország megszállása idején rombolt le. Az oświęcimi Nagyzsinagóga emlékparkot a zsidó templom megsemmisülésének 80-ik évfordulóján adták át, idén pedig jelölték a Mies Awardon.

„Az emlékpark alapvető gondolata egy archív fotóból ered, amelyet közvetlenül a második világháború elején, az oświęcimi nagyzsinagóga lerombolása után készítettek a nácik – mondta el a Narchitektura alapítója, Bartosz Haduch a Dezeennek. –  A fekete-fehér képen egy halom tégla- és kőtörmelék látható. Mi ezt a régi fényképet akartuk kortárs eszközökkel és formákkal újraértelmezni.”

A második világháború előtt a város lakosságának mintegy fele zsidó volt, a nagyzsinagóga pedig a város húsz zsinagógájának egyike volt. A náci megszállás alatt Oświęcimben alakították ki az auschwitzi koncentrációs tábort, ahol a holokauszt során közel egymillió zsidót öltek meg. A parkot a reflexió helyeként hozták létre, a Narchitektura által tervezett számos olyan tér egyikeként, amelyek felhívják a figyelmet a város zsidó örökségére.

A nagyobb projekt részeként megalkotott emlékpark mellett, a Narchitektura felújította a város egyik megmaradt zsinagógáját, amely ma a helyi zsidó központ otthona is, de ugyancsak tervezett szabadtéri kiállítási felületeket a városban. „Eleinte az ügyfél kérése az volt, hogy ebbe a parkba is egy hasonlót hozzunk létre, de amikor megláttuk ezt a gyönyörű helyet, megkérdeztük, tőle, hogy miért ne tervezhetnénk meg ezt az egész helyet?"  – magyarázta Haduch.  

„Egy olyan békés, elszigetelt teret akartunk létrehozni a természetben, ami azt az érzést kelti, mintha a templom belsejében lennénk. Itt a fák alkotják meg a ’természetes boltozatot’ az emlékpark felett.”

Az egykori zsinagóga kő körvonala határolja a park szélét. A homokkő-lapokat egy kőbányából szerezte be Haduch majdnem egy évtizeddel ezelőtt. „Ezeket a kőlapokat használták alátétként kisebb formátumok kivágásához, ezért látható felületükön egy sűrű szabálytalan hálóminta. Örültem a gépek által készített grafikai tervezésnek, amik bármilyen előzetes terv vagy projekt nélkül készültek, és azonnal arra gondoltam, hogy ez az anyag kiváló választás lesz” – folytatta. A parkban ugyancsak található egy háromszög alakú, corten acélból készült doboz is, amely információkat tartalmaz az egykori zsinagógáról, valamint számos acélpad, míg a lelőhelyen végzett régészeti munkák során talált csillár másolatát a medence fölé függesztették.

Haduch azt reméli, a park megfelelő emlékhely Oświęcim lakosainak, valamint a városba és a közeli auschwitzi koncentrációs táborba látogatóknak: „Ez a szerény tájprojekt arra törekszik, hogy megfelelő módot találjon a múlt emlékének ápolására. Egy békés, meghitt és inspiráló közterületet akartunk létrehozni. Egy olyan emlékművet, ami szinte láthatatlan és beolvad a környező természetbe.”
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Különleges emlékpark született a lerombolt oświęcimi nagyzsinagóga helyén

Különleges emlékpark született a lerombolt oświęcimi nagyzsinagóga helyén

A lengyel NArchitekTURA tájépítész stúdió alkotása a Mies Awardon is jelölt.

Pázmány campus extra - III.

Pázmány campus extra - III.

A Bánáti + Hartvig Építész Iroda és az Arch-Studio tervének mottója: Campus körforgásban.

Lábakon álló kabint épített a Hello Wood

Lábakon álló kabint épített a Hello Wood

Minimál lak új magasságokban – Wauhaus a zalai dombok tetején.

Hirdetés