„Az építésznek folyamatosan ismernie és vizsgálnia kell, mi történik a világban, de soha nem felejtheti el annak a kisebb léptékű helynek az egyedi szellemiségét és értékeit, ahol tervez.”

Márciusban nőnap alkalmából a szakma női hangjait és perspektíváit helyezzük előtérbe. Megkeresésünkre az építészek, belsőéptészek a kedvenc saját munkáikról meséltek nekünk. Bár sokan közülük nem szeretik a megkülönböztetést, mert úgy érzik, ugyanúgy és ugyanannyit teljesítenek, mint férfi kollégáik, a szubjektív választás mégis érdekes képet rajzol ki a női szempontokról, és határozottan azt sugallja, hogy az építész szakma feladatai egyre inkább hagyományosan "női feladatok", az érzékenység és gondoskodás irányába tartanak. Ezúttal Borsos Melinda DLA, a MICROarchitects építésze osztja meg gondolatait.
 


ÉGIGÉRŐ ÓVODA, BUDAPART

Ez a projekt és története különösen fontos számomra: egy alapítványi óvoda a Kopaszi-gát közelében, nehezített szerkezeti és gépészeti indulással, egy már szerkezetkész lakóépület földszintjén. Sok-sok kérdés, hónapokig tartó egyeztetések, közösen meghozott válaszok, coviddal nehezített kommunikáció. Ez mind lehetett volna egy feszültségekkel, megrekedésekkel terhelt folyamat is. Ehelyett az Oroszlány Miklós építésszel közösen irányított projektünk legfontosabb értékének azt tekintem, – a minőségi és gyermekközpontú hely megalkotásán túl – hogy a tervezési és építési folyamatban résztvevő csapatban egy valódi, bizalmi alapú kapcsolódás jöhetett létre.


Utólag visszanézve, biztosan állíthatom, hogy ennek alapjai és okai – a kreatív és érzékeny férfi csapattagok mellett –leginkább mi, nők voltunk: a megbízó vezetősége és képviselői, az üzemeltető, a leendő óvónők, a kivitelező csoport női tagjai, a női szakági tervezők… Büszkék vagyunk arra, hogy rajtunk is múlott, hogy a tervezés és építés folyamata már korán gördülékennyé válhatott, hogy az addig egymásnak idegen emberek vidám hangulatban, egymásra figyelve, egymás igényeit figyelembe véve tudtak hosszú hónapokon át dolgozni. Mindezt azért a közös célért, hogy ma már több, mint 60 gyermek birtokba vehesse a korszerű és izgalmas óvodai tereket.

Az építésznek folyamatosan ismernie és vizsgálnia kell, mi történik a világban, de soha nem felejtheti el annak a kisebb léptékű helynek az egyedi szellemiségét és értékeit, ahol tervez.


 

Díjak: 2022 Média Építészeti Díj épített környezet kategória Közönségdíj
Építés éve: 2018-2022.
Generáltervező: MICRO és GINKGO Architects            
Vezető tervezők: Borsos Melinda DLA (MICROarchitects), Oroszlány Miklós (GINKGO-Zöld Kft.)
Építész munkatársak: Kurucz Attila, Magyar Szabolcs, Krähling Anna, Steiber Zsolt, B. Tóth Dániel
Csapattagok: Ortutay Zsuzsanna (MOL), Fekete Zsófia (MOL), Tóthné Kővári Csilla (Gyermekkor), Jordán Klára (Citikertész), Varga Zoltán (Market), Holluby András (Market)…és sokan mások

 

MICROarchitects | Instagram

Funkcionalitás és kreativitás találkozása az Égigérő óvodában. Korábbi cikkünket a képre kattintva lehet elérni. 

Magazinunkra itt lehet online előfizetni.

Égigérő Óvoda

 

Olvassátok el a sorozat előző részét a Szántay Zsófival! Katt a képre!

   

„Építésznőként… nem a házad más, amit tervezel, hanem az időd.”

Magazinunkra itt lehet online előfizetni.

Nők az Építészetben | F. Szántay Zsófia

        
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nők az Építészetben | F. Szántay Zsófia

Nők az Építészetben | F. Szántay Zsófia

„Építésznőként… nem a házad más, amit tervezel, hanem az időd.”

Nők az Építészetben | LAB5

Nők az Építészetben | LAB5

„Hiszünk az egyenlőségben és a csapatmunkában."

Nők az Építészetben | Pelényi Margit

Nők az Építészetben | Pelényi Margit

Dacos virtussal a légies és a profán közt

Hirdetés