Hirdetés

Már szállodákat is építenek konténerből

A londoni Stow-Away Hotel jó példája annak, hogy a javíthatatlanná vált konténerek kiváló alapanyagul szolgálhatnak az építészetnek. 

Hirdetés

Az elmúlt évtizedekben világszerte megugrott azoknak az építkezéseknek a száma, ahol újrahasznosított konténerből építenek lakóházakat. Egy konténerház kivitelezése kevés időt vesz igénybe, olcsóbb és környezetkímélőbb is, mint a hagyományos építkezés. Az előnyök ellenére azonban van egyfajta bizalmatlanság az ilyen típusú házakkal szemben, a szkeptikusok azt mondják, hogy ami gyorsan elkészül, az olyan is. Ezekre a sztereotípiákra igyekszik rácáfolni a London Waterloo negyedében átadott Stow-Away Hotel, amelyet 26 hajókonténerből építettek fel.

Fotó: Stow-Away Hotel

Magyarországon sajnálatos módon nem terjedt el ez az építkezési forma, konténerekkel leginkább építkezéseken találkozhatunk: ennek egyik oka a nem egyértelmű jogi szabályozásban keresendő. Az újrahasznosítás és az környezetvédelmi szempontok érvényesítése az építészeti tervezésben azonban hosszú távon magával hozhatja a konténerházak megjelenését hazánkban is.

A londoni ötemeletes Stow-Away hotelt a Doone Silver Kerr építésziroda tervezte, élénkfehér színével és design megoldásaival a kortárs elemek megjelenítéseire törekedtek úgy, hogy közben a konténerek ipari múltját is megidézik.

Fotó: Stow-Away Hotel

A konténerek oldalait kivágták, hogy helyet biztosítsanak az utcára néző nagy ablakoknak, az ablakokhoz narancssárgára festett acél "uszonyokat" adtak, így megvalósítva a helyiségek belső árnyékolását. A hotel szobái inkább apartmanok, mint a szállodai szobák: mindegyik franciaággyal, ülősarokkal és zuhanyzós fürdőszobával rendelkezik, főzőlappal és mosogatógéppel felszerelt konyhasarokkal ellátva. Mivel a hotel London forgalmas részén helyezkedik el, a szigetelés érdekében a falakat gumilapokkal vonták be.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A történelem és a kortárs találkozása Portóban
  • 2019-09-11 11:00
  • Deco

A történelem és a kortárs találkozása Portóban

Egy kiadós portói séta után elmerenghetsz azon, milyen titkokat rejtenek a középkori falak. 

Megnyitott a Barceló Budapest

Megnyitott a Barceló Budapest

A fejlesztő Sunbelt Csoport további három beruházást tervez a következő években.

Európa meghatározó fapadlógyártója az Edelholz

Európa meghatározó fapadlógyártója az Edelholz

A 30 éves múltra visszatekintő faipari vállalkozás a prémium minőségű tölgyfapadlók és parketták szakértője.

Hirdetés