Azok az erdőben előbukkanó jellegzetes, konzolosan messze kinyúló vasbeton előtetők...

Kedves László Könyvműhelye gondozásában tavaly megjelent Salgótarján modern építészete 1945-1990 című hiánypótló sétakönyv 2023-ban az OCTOGON online-ra költözik: minden hónapban egy, a szerző, Hartmann Gergely és a kiadó-szerkesztő Kedves László által kiemelt salgótarjáni épületet mutatunk be – Gulyás Attila nagyszerű fotóival – egy precízen kigondolt ritmus mentén. Ezúttal íme az egykori KISZ Oktatási Központ, a mai Medves Hotel.


Már távolabb a várostól, a Salgótarjánhoz tartozó Salgóbánya falutól keletre, szinte az erdőben bukkanhatunk rá az egykori KISZ-iskola épületegyüttesére. Építészeti szempontból a legérdekesebb az 1973 körülre elkészült oktatási és közösségi épület, amelyet Tamássy István tervezett. A földszinten a bejárati előcsarnok mellett fedett-nyitott közösségi terek voltak, részben terméskővel burkolva. Az egyedi nyílászárókon kívül jellegzetes elemei a konzolosan messze kinyúló vasbeton előtetők. A földszint felett áttörten, inkább árnyékolóként, míg az emelet felett tömör formában jelennek meg. 
 


1979-re felépült Ladomerszki József tervei alapján az alagútzsalus módszerrel kivitelezett szállóépület, valamint mellette a tornaterem és a kis uszoda együttese. Utóbbiak érdekessége, hogy a Nógrádterv szabadalma szerinti úgynevezett „előregyártott elemekből szerelt ragasztott akácfa dongahéj szerkezetből” készültek. A korszak számos, kísérleti könnyűszerkezetes építési módja közül volt ez egy. Itt Ladomerszki József tervező munkatársa Guzmics György volt.
 

KISZ Oktatási Központ (ma Medves Hotel) – Medvesi út 16. (Salgóbánya)
Tervezők: Ladomerszki József, Guzmics György, Tamássy István
Épült: 1973–1979

 


„Salgótarján építése olyan, mint egy folytatásos építészeti regény” – írta 1976-ban a Magyar Építőművészetben Kubinszky Mihály építész, építészettörténész. Ennek az épített regénynek, megvalósult utópiának egy lenyomata ez az útikalauz. Az egyes épületek, mint a regények szereplői, önmaguk jogán is érvényes, sőt kivételes egyéniségek, de a történetet az egymással való kapcsolatuk, interakcióik jelentik. Ezeket a fő- és mellékszereplőket mutatja be ez a könyv. Magát a történetet pedig az olvasó személyesen élheti át igazán sétái során, miközben bejárja ezt a kivételes és sokrétű városépítészeti együttest.

Kedves László Könyvműhelye gondozásában megjelent Salgótarján modern építészete 1945-1990 című kötet többek között az ISBN könyv+galériában is megvásárolható erre a linkre kattintva.

És hogy még inkább kedvet csináljunk a könyvhöz, olvassátok el Zöldi Anna „Tiszta Amerika” című írását az OCTOGON online-on ITT.   
 Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Családiház paratölgyek ölelésében

Családiház paratölgyek ölelésében

A Hugo Pereira Arquitetos munkája.

A Szent János kórház épületeit a dolgozók szaktudásához méltóvá teszik

A Szent János kórház épületeit a dolgozók szaktudásához méltóvá teszik

Budapest legjobban várt egészségügyi fejlesztése a TSPC és a CÉH Zrt. tervei szerint újul meg.

Kiderült, az Új Duna híd melyik útvonal-változata lehet a nyerő

Kiderült, az Új Duna híd melyik útvonal-változata lehet a nyerő

Lezárult a pesti nyomvonalra vonatkozó társadalmi egyeztetés és hatásvizsgálat.

Hirdetés