Vizuális storytelling az épületekről

Az OCTOGON online augusztusi tematikájához, az építészeti fotó műfajához kanyarodunk most vissza, a régió egyik legmeghatározóbb formációjával, a cseh BoysPlayNice-szal. A 2008-ban alakult fotóstúdió egy újszerű, játékos attitűdöt hozott az építészeti fotográfia jellemzően szikárabb, műszaki részletekre fókuszáló műfajába. A duó egyik tagjával, Jakub Skokannal beszélgettünk az egyedi munkamódszerükről és a legmeghatározóbb projektjeikről. 


Jakub Skokan és Martin Tuma Zlínben, a Tomáš Baťa Egyetemen végezték tanulmányaikat reklámfotózás szakon. A csehországi kisvárosban Tomáš Baťa 1894-ben alapította meg kultikus cipőgyárát, amely nagyban hozzájárult a település ipari esztétikájának kialakulásához. Ez a karakteres épített környezet ivódott be Jakubék szakmai identitásába, így már egyetemi éveik alatt is szívesen választottak építészeti témákat és működtek együtt helyi építészekkel. 
 


Amikor 2008-ban megalapították a fotóstúdiójukat, a BoysPlayNice-ot, eleinte nagyvállalatoknak készítettek kreatív koncepciókat, például a Lexusnak és a Canonnak, majd egyre inkább elkezdtek visszakanyarodni a kedvenc témájukhoz is, az építészethez. Azon belül is a feltörekvő, progresszív cseh építészek munkáinak dokumentálásához és kreatív bemutatásához, ahol nagy előnyt jelent a reklámfotós előképzettségük.

„Már a kezdetektől fogva kreatív koncepciót és storytellinget szerettünk volna vinni az építészeti fotográfia műfajába, megkülönböztetve magunkat a többi építészeti fotóstól. Elkezdtünk történeteket írni az épületek köré, játszani a háttérrel és környezettel, valamint megmutatni azokat az inspirációkat, amelyek az építészekre hatottak a tervezés során. Számunkra kiemelten fontos, hogy beszélgessük előtte a tervezőkkel és bejárjuk a helyszínt. Maximalisták vagyunk, ezért úgy álltunk hozzá, hogy a legjobbak szeretnénk lenni abban, amit csinálunk” – mesélte Jakub. 

A fotózások helyszíneire négyen mennek ki: Jakub és Martin, valamint két asszisztensük. Ez lehetővé teszi, hogy a lehető legtöbb dologra figyeljenek és semmit se szalasszanak el. 

„A legnagyobb előnye, hogy ketten fotózunk, hogy fel tudjuk osztani a munkát. Martin szokott általában a technikai, leíró fotók készítésére, az épület izgalmas szögeire fókuszálni, én pedig inkább a kontextusra, arra, hogy izgalmas pillanatokat vegyek észre és kapjak el a helyszínen. Például madarakat, kutyákat, vagy macskákat, amik felbukkannak az épületek körül. Ezekre a  helyzetekre néha órákat kell várnom, de megtehetjük, mert Martin közben halad a többi fotóval” – osztotta meg Jakub.

A Pod Bukovou-i vendégház fotózásánál például az épület új homlokzata, az égetett fa lécei adták a kiindulópontot a fotózáshoz, valamint a Mjölk architekti és a tulajdonosok izgalmas karaktere. Az imidzs fotóknál tűzzel és füsttel is játszottak, ami az enteriőr stylingra is „átterjedt”. Olyan apró részleteken köszön vissza, mint a megégett kenyér az asztalon. 
 A Formafatal Costa Rica-i ikerháza esetében az egyik házat a dzsungel, a másikat pedig az óceán és a levegő ihlette. Ezekkel az elemekkel játszottak a fotózás során is, megkülönböztetve a két épületet. A fotózás maga egy hosszú folyamat volt: a végső sorozatot 14 napon keresztül készítettek a helyszínen, hogy el tudják kapni a koncepcióhoz leginkább passzoló atmoszférát, de már évekkel előtte, az épület megépülése előtt is készítettek egy elősorozatot. A megépítendő épület anyagai, a közelben élő növények, az óceán és a vízesések jelentek meg, mint egyfajta bevezető a projekt történetében. 
 


Jakub és Martin folyamatban lévő saját projektjükben az évek alatt felhalmozódott építészeti fotósorozataikból készítenek tematikus fotóválogatásokat, amelyekből kiadványokat terveznek. Ilyen téma lesz például az ember a térben, mint építészeti mértékegység, állatok az építészeti fotókon, vagy az épületek mellékhelyiségei. Így alkotnak a sok épület történetéből egy új, saját narratívát. 

„Évente körülbelül 100 projektet fotózunk, ami azt jelenti, hogy az elmúlt nyolc évben, nagyjából nyolcszáz projektünk volt. Ez egy hatalmas mennyiség, amiből most szeretnénk kiválogatni azokat a képeket, amik valamilyen szempontból összefüggnek, és amik a stúdiónk szellemiségéről tanúskodnak” – mondta el Jakub.Képek a WC-k válogatásbólKépek az „Állatok az építészeti fotókon” válogatásbólKépek az „Ember, mint építészeti mértékegység” válogatásból


A Boys Play Nice-hoz kötődik a Linka News ügynökség is, ahol komplex média szolgáltatást nyújtanak építészeknek. Eleinte a saját maguk által fotózott cseh épületeknek, mára azonban más, válogatott építészeti fotók munkái és Csehországon kívüli projektek is megjelennek a platformon. 

„A BoysPlayNice egy nagyon régi név, amit néha utálunk, néha szeretünk. Arra utal, hogy játszani szeretünk a fotózással, a építészeti fotográfiát imidzs fotókkal és saját projektekkel kombinálva. Az az alapvetésünk, hogy a képek és maga a folyamat is könnyed és élvezetes legyen.” 


BoysPlayNice | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Augusztus végéig lehet jelentkezni az Architecture MasterPrize-ra

Augusztus végéig lehet jelentkezni az Architecture MasterPrize-ra

Az év legjobb építészeti és design eredményeinek ünneplése
 

Építészeti cikk nincs építészeti fotográfia nélkül

Építészeti cikk nincs építészeti fotográfia nélkül

Augusztusban az építészeti fotográfia a témánk az OCTOGON online-on

Itt a Franciaudvaros bérházak Budapesten második kötete

Itt a Franciaudvaros bérházak Budapesten második kötete

Újabb budapesti cour d’honneurös bérházakat ismerhetünk meg a Mártonffy Melinda által felkutatott lebilincselő történeteken keresztül.

Hirdetés