Présház / nyaraló – Balatoncsicsó

A címben megidézett klasszikus Henry James-regénytől eltérően nem nyugtalanító kísértethistória helyszíne a balatoncsicsói ház, hanem a nyugalom, az elvonulás helye, ami azonban közös a két „műben”, az az agyalós, okos, meglepő megoldások használata, a trükkös, fordulatos szerkezet. A 3H Építésziroda által tervezett házat az OCTOGON 183-as (2023/3-as) lapszámában mutattuk be. 
 

Bár távolinak látszik az asszociáció a két művészeti ág, az irodalom és építészet között, mint alapvetően struktúraképző területek hűen és biztosan tükrözik a gondolkodás és a társadalmi tapasztalat változásait. A kortárs humán tudomány a fordulatok (turn) bűvöletében és rendszerében határozható meg, látszólag mindent felforgat, megváltoztat, hogy elveszett identitásához, azaz a történetéhez visszataláljon. 

A Balaton-felvidék kies, dombos lejtőin fekvő egykori présház mintájára merészen és radikálisan kialakított nyaraló méreteiből adódóan kicsiben, de pontosan és részletesen megmutatja a 21. század elején kibontakozó új elvárásokat, társadalmi-gazdasági változásokat, s mindezt integrálja az építészeti, építészi ideába.


E fordulatok mentén mutatkozik most be az épület:


Fordulat I.

E vidéken évszázadok óta szőlőműveléssel foglalkoztak, ezért a dombok tipikus épülete – a domborzathoz alkalmazkodó tároló és ideiglenes lakóépület – a présház volt. Bár a borászat még mindig virágzik a Balaton-felvidéken, mégis erőteljes funkcióváltás és életmódváltás megy végbe, inkább a pihenés kap teret és nyaralókká alakulnak a borvidék típusházai, amelyek immár műemléki védettség alá is tartoznak. 


Fordulat II.

Ha körbenézünk a szomszédságban, számos nehéz és többnyire kudarcos küzdelem folyik a kis alapterületű egykori „tárolók” kényelmes nyaralóvá bővítéséért. A 3h Építésziroda által tervezett épület azonban felülemelkedik a lokális gyakorlaton és merészen újragondolja és kihasználja a terep adta lehetőségeket. Miközben megőrzi a tipikus és hagyományos nyeregtetős, dombba vájt téglány formát, addig a lejtőre néző hasáb alatt, kilencven fokkal elforgatva található egyik szintje – védettségük, rejtettségük okán a hálók kaptak itt helyet –, a szint pedig az elforgatás irányában egy-egy rézsűben folytatódik. Az egyszerű geometriai csavar / elfordítás megoldja a „helyproblémát”, miközben a látványban nem hagy nyomot, táj- és esztétikai sebet a festői vidéken.


Fordulat III.

A ház tipikus megközelítési, bejárási iránya is megváltozik, fordulatot vesz. A helyi szokásokhoz igazodva a bejárat a tetőtér domb felőli oldalából nyílik, vagyis felülről ereszkedik le a ház belseje, a különböző funkciójú szintek és terek felé. Lokálisan és a présház / pince funkciójából adódóan ötletes megoldás ez, ám atipikus egy családi ház, főleg egy kisméretű nyaraló esetében. A megváltozott megközelítési irány azonban teret ad, és kibontja a nagy üvegfelületeken elérhető megnyugtatóan kellemes és gyönyörködtető látványt. Eltűnik a fent és lent közvetlen érzékelése, különös, majdhogynem lebegő atmoszféra teremtődik meg, miközben erősen a fölhöz, a földbe kötött az épület.


Fordulat IV.

A ház belső terének meghatározó eleme a szinteket összekötő fehér, szinte már absztrakt szoborra emlékeztető csigalépcső. Logikus, de nem várt forma ebben a szituációban. Trükkös, elegáns, légies és egyben az emberi elme kreatív megoldásairól tanúskodik. A csigalépcső körkörös vonala ismétlődik a felülről belógatott kandalló designjában is, amely tömör és nehéz anyaga (vasöntvény) ellenére a lépcsőhöz hasonlóan lebeg, megerősítve a csigalépcső spiráljával, a megváltozott mozgásiránnyal kialakított légies, könnyed hangulatot a domb belsejében.

 


A remekül strukturált belső téralakításhoz, amely kellemesen elválasztja egymástól a pihenő és közösségi funkciókat, jól illeszkedik a visszafogott belsőépítészet. Egyszerű, fehér falak és bútorok, amelyek tágítják a teret, és erősítik a lebegő atmoszférát, s egyben megőrzik az egyszerű, hagyományos szín- és anyaghasználatot is. A hagyomány tisztelete jellemzi a külső borítást is: fehér színű, durva struktúrájú vakolattal van bevonva és nádtető fedi az házat. 

 

Tervezés, megvalósítás: 2019 – 2022
Nettó alapterület: 260 m2
Generáltervező: 3h Építésziroda
Vezető tervező: Csillag Katalin, Gunther Zsolt, Kállay Gábor (projektvezető: koncepcióterv), Henczel Zsolt (projektvezető: kiviteli terv), Molnár Kristóf (engedélyezési terv)


 

3H Építésziroda Web | Facebook | Instagram 


 









Az OCTOGON magazin 183-as (2023/3-as) új lapszámában sok egyéb mellett a 3h Építésziroda tervezte balatoncsicsói présházán kívül a MOL Campus belsőépítészetéről, a Grand Hotel Savoy újjászületéséről (INTRAMUROS Építész Kft.) és a MINUSPLUS tervei alapján megvalósult Arquitecto Pitpit étteremről is olvashattok.


Az OCTOGON-ra erre a linkre kattintva lehet előfizetni!







 

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A nyaralókban telelők verik fel az ingatlanárakat

A nyaralókban telelők verik fel az ingatlanárakat

Az építőanyagok drágulása és a szakemberhiány sem állítja meg a folyamatot az üdülőövezetkben.

Mélyen humánus lakótér & komoly szakmai teljesítmény Zánkán

Mélyen humánus lakótér & komoly szakmai teljesítmény Zánkán

Erős koncepció és érzéki részletképzés a Balaton partján.

Mélyen humánus lakótér & komoly szakmai teljesítmény Zánkán

Mélyen humánus lakótér & komoly szakmai teljesítmény Zánkán

Erős koncepció és érzéki részletképzés a Balaton partján

Hirdetés