Kőszeghy Flóra építész-képzőművész munkáiból nyílik kiállítás Budapesten, a Fest;tisztít Galériában

2022. szeptember 9. és október 9. között a Fest;tisztít Galériában lesz látható Kőszeghy Flóra építész-képzőművész ARCHITECTURAL BEING című kiállítása. A kiállítást Szolnoki József képzőművész, dokumentumfilmes az egri Média és Design Intézet Tanszékvezető egyetemi docense nyitja meg szeptember 9-én este 19:00 órakor.
 

Vacuum. olaj, vászon. 2022

 

Kőszeghy Flóra építész és képzőművész. A két alkotói terület számára sosem vált el, érdeklődésének középpontjában az élő és élettelen közötti határok átlépése áll. Az élet kritériumainak definiálásakor a gondolkodás és az önreflexió kapcsán a mesterséges intelligencia napról napra meglepetéseket okoz.

Etikai kérdéssé fog válni az, hogy a gépnek van-e személyisége, és ha igen, akkor milyen jogok illetik meg? Az ember és a környezete közti határok elmosódnak. Nem tudjuk, hogy hol kezdődik és hol ér véget a saját személyiségünk.

Az algoritmusok által manipulált térben egyfajta szellemi cyborgként változunk mi magunk is. Fizikai eszközök és élő csatolmányok által egészülnek ki képességeink és testünk rendszere, melyek dominálják szellemi energiánkat is.

 

Wallman. olaj, vászon. 2022


Ahogyan David Chronenberg az élő és az élettelennek tartott környezet egymásba fonódását mutatja be filmjeiben, az Architectural Being című kiállítás is kísérletet arra, hogy az ember és a tér kapcsolódjanak. Az figura talán már nem is ember, és ami annak tűnik, azt új fogalmak írják le, így utalhat egy vizuális metafora az ember és a tér egybeolvadására. A ház immáron nem hajlék, hanem egy entitás, aminek talán értelme sincsen. Ki alkot kit egy ilyen viszonylatban? Milyen következményei lennének, ha az épületek nem működnének? Vajon a diszfunkcionális ház jelentheti a valóság megtagadásának eszközét? Az alkotó kérdez, miközben a válaszok ellenében alkot. Véletlenül sem tesz kijelentéseket, sokkal inkább elgondolkoztat.

Az Architectural Being egy olyan kreatúra, ami az építészet és a művészet határán táncol, miközben egy digitális probléma filozófiai megközelítéséről szól. 

Carbouse. olaj, vászon. 2022.

Move in II. olaj, vászon. 2022Move in I. olaj, vászon. 2022

 

Megnyitó esemény: 2022. szeptember 9., Fest;tisztít Galéria (1012 Budapest, Várfok u. 8.)
További információk az esemény Facebook-oldalán!

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nézünk, mint a moziban

Nézünk, mint a moziban

A 120 éves magyar film történetét bemutató nagyszabású tárlat nyílt a Ludwig Múzeumban. 

Az élet természetes menetének erőszakos megtörését szimbolizálja a lengyel falvak mártírjainak mauzóleuma Michniówban

Az élet természetes menetének erőszakos megtörését szimbolizálja a lengyel falvak mártírjainak mauzóleuma Michniówban

Az emlékhely a második világháború alatt a lengyel falvakban lezajlott úgynevezett pacifikációs akciókat jeleníti meg szimbolikusan.

A legnagyobbak

A legnagyobbak

Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig a Kieselbach Galéria nyári kiállítáásn

Hirdetés