Stefano Boeri épület készül Tiranában.

Hol van már Stefano Boeri első, milánói Bosco Veticaléja? Szerencsére még áll, de manapság már kevésbé beszédtéma, jelenleg több, ugyanilyen elv mentén tervezett toronyház épül, a legújabb látványtervek egy tiranai projektről születtek.

A tiranai Bosco Verticale

A Stefano Boeri Architetti Tirana központjába, a Nagy Parkba (Parku i Madh i Tiranë) tervezte a város első Bosco Verticaléját. Az új épület egyik fala közös lesz egy már meglévő házéval, a többi három oldal pedig mintegy virágként nyílik majd ki a város felé, 3200 növénnyel és cserjével, 145 fával.

A teljes üveg homlokzat a lehető legjobb kapcsolatot teremti meg mind a város, mind a vegetáció látványához, ugyanakkor a növényekben nemcsak gyönyörködni lehet majd, de jelentősen csökkentik majd a légszennyezettséget is.

Bosco Verticale trópusi......és száraz éghajlaton

A Függőleges Erdő építmények a városi élet és a természet kombinációját kínálják, és hozzáigazíthatóak a különböző éghajlatokhoz, akár a helyi klimatikus viszonyokhoz is – írja az iroda a Facebook-oldalán. A prototípusokat a helyi adottságokhoz kell igazítani, mert minden éghajlati övnek megvan a maga sajátossága, növény- és állatvilága, kritériumrendszere.

Stefano Boeri kínai projektjeiről magunk is beszámoltunk több körben, de a hollandiai Eindhovenben is épül függőleges erdő, ugyanakkor igazságtalan lenne kizárólag ezeket a projekteket említeni az építésznél: nemrég készített moduláris talajblokk-sorozatot, amely a méretre szabhatósága révén kiválóan zöldítheti a városi tereket, míg a járvány első hullámában villámgyorsan felállítható oltóközpontokat tervezett.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Meglepő helyen találtunk napelemes innovációt

Meglepő helyen találtunk napelemes innovációt

Az úszó napelem nem újdonság, de az amit (és ahol!) terveznek vele, igen.

Hogyan birkózik meg a zöldépítészet úttörője a karbonkibocsátással?

Hogyan birkózik meg a zöldépítészet úttörője a karbonkibocsátással?

Az ikonikus Bosco Verticale épületét a WorldGBC vette górcső alá.

Fehér absztrakció a tűzfalak között

Fehér absztrakció a tűzfalak között

Egy cívis ház újjáéledése Debrecenben. Cikkünk az OCTOGON magazin 177-es (2022/5-ös) lapszámából.

Hirdetés