Hirdetés

Makettvilág

Olajos Ilka fotográfus Panel című kiállítása.

„Sosem éltem lakótelepen, egy négyemeletes, körgangos épületben nőttem fel” – meséli Olajos Ilka Panel című kiállításának megnyitóján. A fotográfus fantáziáját azonban mozgatta, hogy milyen lehet paneles lakókörnyezetben élni. Vajon mennyire ismerik egymást az emberek egy olyan helyen, ahol igazán sokan élnek egy területen? Vajon milyen a viszony közöttük? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Lengyelországban, Łódźban töltött Erasmus+ ösztöndíja során is. Itt hozta létre azt a fotósorozatát, amelyből a K11 LABOR-ban látható kiállítás a Budapest FotóFesztivál keretében. 
 


Olajost tehát elsősorban társadalmi aspektusból foglalkoztatják a lakótelepek, a kiállításra belépve mégis olyan fotók fogadják az érdeklődőket, amelyek embereket nem ábrázolnak. Az épületek és azok környezete tárul elénk, így a mindenki által jól ismert vaselemekből épült játszóterek, a trafikos bódék, elhagyott használati tárgyak vagy épp köztéri képzőművészeti alkotások.

A kiállítást megnyitó Pleskovics Viola művészettörténész, az Építészfórum szerkesztője, megnyitóbeszédében rávilágított, hogy az épületek lakói bár nem alanyai a fotóknak, az általuk teremtett atmoszféra mégis megjelenik a munkákon. Példaként említette a kiugró vagy épp francia típusú erkélyeket, amelyeket valamilyen formában mindenki átalakít, beépít, különféle megoldást talál arra, hogy miként használhatná a számára legmegfelelőbb módon; ezzel sajátos esztétikát is teremtve. És hát ki az, aki előtt – ezeket a sorokat olvasva – ne jelenne meg az erkélyek képe, illetve egy-egy elképzelt arc és elképzelt sors. A lakótelepek ezen aspektusa Olajost is foglalkoztatja. Ahogy ő fogalmaz, egyen-épületeket látunk, egy makettvilágot, mivel azonban a lakók maguk alakítják a környezetüket, minden egyedivé válik. Ezt szemlélteti többek között az a fotográfiája is, amely egy panelház előkertjét örökíti meg. Vajon milyen személyiségű lakó gondozhatja az adott területet? – merenghetünk el magunk is a kiállítás képe előtt megállva. 
 


A témát illetően bár társadalmi kérdések domborodnak ki a fotográfus munkáiban, a panelépületek jellegzetes beton építőanyaga is mozgatja fantáziáját. Ily módon kísérleteket is végzett a betonnal, hogy testközelből is megismerje az anyagot és annak tulajdonságait. Hogy ezek a vizsgálódások milyen irányba mennek tovább, egyelőre a művész számára is nyitott kérdés. Figyelme jelenleg a diplomamunkájára irányul: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia MA szakos hallgatójaként diplomasorozatában is a lakótelepekre fókuszál. Ezen projektjében a budapesti panelekben zajló életet vizsgálja, a lakókörnyezet mellett immár portrékat is megjelenítve. Kutatásának tárgya az is, hogy az a fiatal generáció, amelynek tagjai érzelmileg semlegesen viszonyulnak a lakótelepekhez, miként gondolkodnak e lakókörnyezetről. A K11 LABOR-ban látható kiállítás alapján joggal várhatjuk érdeklődve Olajos következő sorozatát.
 

A kiállítás kurátora: Mádl Janka 
A Panel című tárlat, amely a Budapest FotóFesztivál 2022 hivatalos programjának része, április 28-ig látogatható minden hétköznap 10-18 óra között a K11 LABOR-ban (1075 Budapest, Király utca 11.)

 

 

Olajos IlkaInstagram 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

339 ezer forint az átlagos panel négyzetméterár

339 ezer forint az átlagos panel négyzetméterár

Az ország legszegényebb részein mindössze százezer forint, Budán 600-650 ezer a négyzetméterár.

A panelek ára emelkedett leggyorsabban 2018 óta

A panelek ára emelkedett leggyorsabban 2018 óta

Olykor a milliós négyzetméterárat ostromolják a panellakások árai, de a rekord idén valószínűleg nem dől meg.

Ismerd meg a MuteDesign zajcsökkentő termékeit!

Ismerd meg a MuteDesign zajcsökkentő termékeit!

Hangelnyelő torony és telefon box is megtalálható a kínálatban. 

Hirdetés