Hirdetés

MOME x BE LIGHT! pályázat, 4. rész.

A MOME x BE LIGHT! kurzushetére érkezett pályázatunk ezúttal Horváth Orsolya, Gyarmati Dezső, Pataki Katalin, Petruska Márta közös, Emlékfény című munkája:

„A választott közösségi terünk egy ipari stílusu, antik átriumokat visszaidéző találkozási pont. A 16.századi erdélyi kúria és annak 21.századi indusztriális jellegű toldása egy épületben léteznek. Ezen dualitás, a régi és az új, egy szférában való megjelenése jelentette a koncepciónk alapját.

Az eredeti kúria csúcsíves boltozatait emlékszerű fényekkel idéztük vissza. Az organikus reflexiókat egy régi meleg üveg technika segítségével érjük el, melyben az 1100 fokos folyékony üveg hirtelen hideggel találkozik, s ennek hatására rusztikusra szilárdul.

Egy 15x15 cm-es kockában elhelyeztünk bizonyos szögben 2 maszkoló lapot. Igyekeztünk minél kisebb, minél geometrikusabb formából előidézni az effektet, hogy annak nagyobb volumenű és organikus fénye meghökkentő legyen a felhasználó számára. 4 lámpát a terem 4 sarkában helyeztünk el, így a felül kialakuló boltívek hatásukban/optikailag összeérnek az átrium csúcsos üvegtetejével. Az alsó részen megjelenő fénysáv pedig a tér közepe felé mutat, majd egyre elhalványul, ezzel is irányítva a figyelmet a közösségi színtér csomópontjára.”

A BE LIGHT! világítástechnikai cég együttműködése a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel idén év elején indult. A program szakmai előadásokkal indult, amelyet a BE LIGHT!, valamint Püspök Balázs tartott. Itt a világítástechnika és a fénytervezés alapjaival lehetett megismerkedni, majd a diákok 3-4 fős teameket alkotva nekiálltak a koncepciók kidolgozásának.

A MOME x BE LIGHT! pályázat a Lighting Design határait feszegeti különböző tervezési körülmények között Püspök Balázs, a MOME új akadémiai igazgatójának koordinációjával. A kurzus célja egyedi fényinstalláció, világítótest tervezése egy hotel funkciójú épület közösségi terébe.

A MOME x BE LIGHT! kurzus munkáiból mindennap kikerül egy a BE LIGHT! Facebook- és Instagram-oldalára.

Az előző hallgatói munkákat itt és itt, valamint itt tekintheted meg!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Újra itt az Architectural Matters!

Újra itt az Architectural Matters!

A MOME előadássorozata nemzetközi előadókat hív Budapestre

Mit lehet kezdeni az elhagyatott vasúti vízházakkal?

Mit lehet kezdeni az elhagyatott vasúti vízházakkal?

INDOOHÁZ, a CheckINN Revitalizátor ötletversenyének idei legjobbja

MOME-s tervezőpáros Jemenben

MOME-s tervezőpáros Jemenben

Welcome to Socotra

Hirdetés